5 redenen waarom je niet afvalt

Food, Health  /   - 

Frustraties alom: Je doet zo je best en valt toch niet af. I know, ik heb ook wel eens zo’n fase dat die 3 winterkilo’s er weer af moeten en het gewoon niet lukt. Stiekem weet ik dan wel waarom het niet lukt. Het is in elk geval één of een combinatie van onderstaande redenen waarom je niet afvalt. That’s for sure!

5 redenen waarom je niet afvalt

 1. Je eet te veel

Dit is de simpelste, meest voor de hand liggende reden. Wat je ook eet, als je meer calorieën binnen krijgt dan je verbrand, kom je aan in gewicht. Als het gelijk is aan je verbranding, blijft je gewicht gelijk. Zorg er dus voor dat je calorie inname lager is dan je verbruik. Dit kun je aan twee kanten bewerkstelligen:

 • Eet minder
 • Beweeg meer

Verklein je porties per maaltijd en zorg dat je veel eet van vullende producten met relatief weinig calorieën (zoals groenten).

 1. Je eet geen vet

Velen denken dat vet slecht voor je is en skippen het volledig van hun eetpatroon als ze willen afvallen. Want vet eten, is vet op je heupen? Zoiets? Niet waar! Vet is onmisbaar voor een goede gezondheid en je hebt zelfs (goede) vetten nodig om vet te kunnen verbranden. Goede vetten vind je o.a. in kokosolie, olijfolie, vette vis, noten, olijven en avocado’s.

 1. Je eet te veel vet

Je kunt te veel vet uit slechte dingen binnen krijgen (lees: taart, pizza, patat), maar te veel goede vetten zijn ook niet goed als je wilt afvallen. 1 gram vet levert 9 calorieën (ter vergelijking: bij eiwitten en koolhydraten is dat 4 kcal). Te veel goed vet is dus ook niet goed. Een voorbeeld: Elke dag een avocado is heerlijk, maar bedenk je wel dat een hele avocado vrij veel calorieën bevat (zo’n 250). Je kan het vergelijken met ongeveer 1/6 van je totale caloriebehoefte per dag als je wilt afvallen. Best veel dus! Hetzelfde geldt voor noten. Een gesloten handje is een prima portie. En olijfolie over je salade? Doen! Meer een eetlepel is voldoende. avocado garnalen cocktail

 1. Het weekend

De hele week eet je super strikt: gezond, de juiste porties, niet snoepen… Goed bezig! Dan is het weekend en mag je van jezelf een cheat day. Want ‘Hey, ik moet het wel vol kunnen houden he?’. Klopt. Jezelf af en toe trakteren op iets lekkers – ook als je wilt afvallen – moet je zeker doen. Maar overdrijf het niet. Als die cheat day een cheat weekend wordt mét een fles wijn of 6 bier elke dag, is je harde werken van de hele week voor niets geweest.

 1. Alcohol

Je zou het zo vergeten: alcohol bevat ook calorieën. Het glijdt zo lekker naar binnen, vult niet, sterker nog, je krijgt er zelfs honger van. Maar alcohol is niet oké als je wilt afvallen. Drie wijntjes staan ongeveer gelijk aan een maaltijd. En dan heb ik het nog niet eens over bier of cocktails, dat is nóg erger. Beperk dit tot maximaal 3 alcoholische drankjes per week. wijn - redenen waarom je niet afvalt

Aan welke ‘fout’ maak jij je schuldig? Of zijn er nog andere redenen waarom je niet afvalt te bedenken? Deel ze met elkaar in de comments hieronder! Sharing is caring 🙂 liefs, Dais

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

 1. Mensen die ongezond eten vallen sneller af dan de gene die gezond eten.
  Ligt puur aan de PH waarde per persoon, te weinig zuren in je lichaam is moeilijk afvallen.
  Bij bulkpowder koop je 2 soorten zuren om af te vallen, de CLA en de TTA poeder (3 dosis per dag), neem ook bij superfoodsonline.nl voor de hormoon spiegel (muira puama, horny goat weed, ginkgo biloba, guarana, catuaba schors, ashwagandha, siberische ginseng, tribulus terestris
  Mix allemaal per 1 theelepel in de shakebeker met water (1 dosis per dag)
  Je lichaam zult volledig muteren naar een mooi en gezond lichaam

 2. Stress en slaaptekort kunnen ook een rol spelen. Veel van mijn cliënten krijgen hun gewicht onder controle (zowel eraf als erbij) als ze geleerd hebben hun stress te reduceren. En daarmee het piekeren te verminderen, waardoor zij beter slapen

  1. Stress verminderen.. Klinkt herkenbaar maar heb je ook tips hoe je dit kan doen? Bij mij wordt dit ook als probleem gezien, heb vaak ook last van een opgezwollen buik en krampen wat door stress zou komen maar ik vraag me af hoe ik deze stress kan verminderen?

   1. Hoi Fleur. Misschien heb je wat aan mindfulness? Of yoga? En als de oorzaak van de stress erg heftig is, misschien een psycholoog en zo het probleem aanpakken? Ik hoop dat het lukt! Succes! Gr. Daisy

 3. Ja hoor, heel herkenbaar. Ook voor mij als personal trainer & voedingscoach, nog steeds een kwestie van balans, balans & nog eens balans!
  Een wijntje op zijn tijd verandert al snel in “ach, het is donderdag, bijna weekend. Een wijntje kan wel” (waarbij de vrijdag, zaterdag en zondag niet worden overgeslagen) en ook het grote verschil tussen gezond eten en eten om af te vallen wordt vaak gemist. Ook van gezond eten kun je makkelijk aankomen / moeilijk afvallen. Goed artikel!

 4. Teveel van die goede vetten eten herken ik. Avocado en ongebrande noten die heb ik drastisch in mijn eetpatroon verminderd. Dat merk ik goed.

 5. Ik merk inderdaad dat veel mensen nog steeds bang zijn om vetten te eten. Dit is het eerste wat ze schrappen wanneer ze willen afvallen. Dit terwijl gezonde vetzuren juist zo belangrijk voor ons lichaam zijn!

 6. Alcohol! Daar maak ik me schuldig aan. Ik probeer het absoluut te beperken, maar door mijn werk in de horeca is dat soms best lastig. En mijn absolute valkuil is een vette hap halen na het stappen. Want dan heb ik altijd honger! Ik ben me er bewust van dat ik dit doe en probeer het gedrag af te leren, maar ik vind het wel moeilijk. Door de alcohol verlies ik controle, waardoor ik altijd denk: ‘ja ik kan echt wel een frietje/broodje falafel halen, 1x per week is niet erg blablabla’. Superslecht dus:p Wie maakt zich hier ook schuldig aan? Oh en nog een valkuil: ik kan het niet bij één drankje laten. Ik drink of niet, of teveel.

 7. Bij mij is geen 1 van die punten. Ik eet middags salades en s ‘avonds na 19u eet ik niet meer. In het weekend heb ik wel een cheatmeal vb een stuk cake of zo en ik sport 3 keer per week.. geen 1 gram gaat er af.. ik wordt zot..

  1. Savonds na 19u eten is helemaal niet erg hoor! Ik weet niet hoelang je al sport en op je eten let; maar misschien moet je gewoon wat meer geduld hebben! Je kan ook een aantal dagen of een week eens je kcal precies tellen (dus alles wat je eet wegen en opschrijven) misschien eet je meer kcal dan je denkt. Veel succes en hou vol! You will get there

  2. Daarnaast kan te weinig voedingsstoffen of te weinig eten ook leiden tot gewichtstoename. Elke 2,5 uur iets eten en je mag best na 19:00 s avonds wat pakken als het maar licht verteerbaar is gezond!

  3. Hoi Sepideh,

   Raadzaam is om juist wel te blijven eten. Drie porties per dag is eigenlijk te weinig. Je lichaam gaat over in de uithongerings modus en als je dan iets eet slaat ze alles zoveel mogelijk op. Als je er voor wil zorgen dat je lichaam gaat en blijft verbranden moet je vaker eten. 5-6 keer per dag, of wel na elke 2 á 2,5 uur moet je weer wat eten. Als je lichaam het idee heeft dat er genoeg voedingsstoffen zijn zal het over gaan op verbranden. Overdrijf niet met de porties! Let op de calorie innamen! Het werkt voor mij als een tierelier! In 3 maanden zeker 8 kilo kwijt! 😉 succes!

  4. JUIST WEL ETEN NA 19.00!! ‘S nachts gaat je ververbranding gewoon door. Voed je ‘de machine’ niet dan komt het stil te liggen en gaat je lichaam reserves aanmaken. Gewoon rond een uurtje of 20.30 iets eten (lees geen koolhydraten) maar iets van een eiwitrijke snack. En drink je genoeg?

 8. Ja, de cheatday beperken is altijd moeilijk. M’n PT zegt altijd: neem een junkdag, maar met mate.
  Maar het liefst wil je alles eten wat je hebt gemist 😉

 9. Ik ben tegenwoordig ook weer blijven steken op mijn gewicht en bij mij had het een heel gekke reden: ik at te weinig (of niet vaak genoeg)! Doordat ik te weinig at raakte mijn metabolisme niet meer op gang en bleef ik dus gewoon bijkomen dus ik kreeg de opdracht om mijn eten beter te verdelen doorheen de dag. Ik vond het echt heel gek, je zou toch denken dat je van minder eten sneller gewicht verliest 😛