4 feiten en fabels over afvallen en in shape komen

Food, Health  /   - 

Als ik naar buiten kijk, is het amper te geloven, maar morgen is het officieel zomer. Maar ik heb goede hoop, het wordt vast snel mooi weer! positive thinking, right!? Zoals jullie weten doe ik Personal Body Plan en maandelijks delen zij in een blog hun expert tips met je. Ik vroeg hen deze maand de feiten en fabels rondom afvallen bloot te leggen. Wel zo fijn om te weten wat wel en niet werkt.

Weet jij soms niet meer wat waar is en wat niet met alle informatie die je tegenkomt over voeding en training? Dit kan heel verwarrend zijn, zeker wanneer jij bezig bent in shape te komen voor de zomer. Wat is waar en wat niet?

4 feiten en fabels over afvallen

Fabel 1: na 20.00 uur eten maakt je dik

Van eten na acht uur ‘s avonds word je niet dik. Uiteindelijk gaat het erom dat je een negatieve energiebalans creëert als jouw doel is om vet te verbranden. Het tijdstip waarop je eet heeft geen invloed op aankomen of afvallen, wel de hoeveelheid calorieën die jij gedurende de totale dag binnen krijgt.

Feit: Niets meer eten na 20.00 uur kán simpelweg een manier zijn om in zijn totaliteit minder calorieën binnen te krijgen maar het tijdstip zelf heeft hier niet mee te maken.

Fabel 2: van koolhydraten word je dik

Koolhydraten maken je niet dik wanneer je in een calorietekort zit, dat is onmogelijk. Een teveel aan calorieën zorgt er voor dat je aankomt, vanuit welke bron (eiwitten, vetten of koolhydraten) die calorieën ook afkomstig zijn. Dat wil niet zeggen dat een voedingspatroon laag in koolhydraten niet kan werken om op die manier een calorietekort te hanteren, integendeel.

Feit: Zowel een eetpatroon hoog als laag in koolhydraten kan werken, maar dat is een persoonlijke kwestie. Ontdek en doe wat werkt voor jou op zowel fysiologisch als psychologisch vlak en op de korte en de lange termijn.

Fabel 3: Er bestaan speciale middelen en zalfjes voor plaatselijke vetverbranding

Het uitgangspunt voor vetverlies is altijd het creëren van een negatieve energiebalans. Dan pas verlies je lichaamsvet. Sommige plekken zijn hierbij helaas hardnekkiger in het vasthouden van vetopslag dan andere plekken.

Feit: Het geheim voor zichtbare buikspieren? Geen! Skip wondermiddelen met veelbelovende marketing termen en focus je op jouw voeding en training. Niet altijd even leuk of makkelijk, wel de waarheid.

Fabel 4: Niet alle calorieën zijn hetzelfde

Net zoals een liter een liter is, een kilogram een kilogram en een centimeter een centimeter, is een calorie een calorie. Een calorie is dus eigenlijk niets meer dan een eenheid om aan te geven hoeveel energie bepaalde hoeveelheden voedingsmiddelen leveren. Het gaat dan ook om de context waarin bepaalde uitspraken worden geplaatst.

Feit: Wat mensen eigenlijk bedoelen wanneer ze zeggen dat niet alle calorieën hetzelfde zijn, is dat koolhydraten, eiwitten en vetten niet hetzelfde zijn. Er bestaat echter niet zoiets als ‘goede’, ‘slechte’ of ‘dik makende calorieën’.

Groetjes!

Team Personal Body Plan

Heb jij mijn blogs met mijn maandelijkse Personal Body Plan updates al gelezen? xx Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. De fabel van het plaatselijk vet verbranden kom ik helaas ook nog vaak tegen. Mensen die ‘alleen dat vet op hun buik kwijt willen’, omdat ze vinden dat ze verder slank genoeg zijn. En ze denken dat oneindig veel buikspieren doen gaat zorgen voor het verliezen van buikvet….