Fish for Thought // Dit wist je nog niet over vis én visalternatieven

Food  /   - 

2 weken geleden werd I Love Health gevraagd om een te gek evenement bij te wonen van Quorn. Zij lanceren namelijk drie nieuwe vegan visalternatieven. Helaas kon ILH er niet bij zij, maar wij vertellen jullie graag wat meer. Lees je mee?

ILH steunt maar al te graag duurzame initiatieven. Op die manier dragen wij graag ons steentje bij aan een gezondere wereld. Het gaat  vaak over de milieu-impact van vlees en minder vlees eten. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Zo vind je een hoop vega recepten op onze blog, en etenwij zelf voor 80% vegetarisch. Daarbij is een enorm aanbod aan vleesvervangers te vinden in de supermarkt. Maar hoe zit het dan met vis? Vis staat bekend om z’n goede vetten en heeft een lagere CO2 belasting dan vlees. Maar overbevissing en bijvangst hebben óók een enorme impact op het milieu. Wat is dan een goede viskeuze? En zijn er lekkere alternatieven?

erbevissing

Een Fuly Fished sea, oftewel, een zee die leeggevist is. Dat klinkt verschrikkelijk. Maar dat is wel waar we naartoe gaan. Op dit moment wordt er veel meer vis uit de zee gehaald dan op natuurlijke wijze weer kan ontstaan. Overbevissing is een grote bedreiging, zowel voor de vissen als voor het koraal. Verschillende vissen, zoals de tonijn, wordt met uitsterven bedreid. De vispopulaties die overbevist zijn in 50 jaar tijd verdriedubbeld, ondanks het reguleren van visserijen en vangstquota, volgens het WWF. Best wel shocking!

Bijvangst

Een groot probleem tijdens de visvangst is de ‘bijvangst’. Er komen per ongeluk vissen in het net terecht die eigenlijk niet geschikt zijn voor de verkoop. Bij het vangen van sliptong ontstaat er bijvoorbeeld heel veel bijvangst. Het is een kleine en flexibele vis waar dus fijne netten voor worden gebruikt.  Daar blijven nog veel meer vissen in steken, die veel groter zijn dan de sliptong.

Eet zeewier!

Vis bevat een hoop eiwitten en Omega 3 en Omega 6. Maar wist je dat zeewier een heel goed alternatief is? Zeewier is een (duurzame!!) bron van eiwit, doordat de zeewierplant tot wel 1,5 meter per dag kan groeien. Daar valt bijna niet tegenop te eten! En guess what, de reden dat vis zo gezond is, komt gedeeltelijk óók door zeewier. Zij eten immers deze superplantjes! En zijn daarom zelf zo rijk aan Omega 3.

Toch vis? Kies bewust met MSC of de VISwijzer

Natuurlijk kun je af en toe best vis eten. Je kunt dat wel een beetje bewuster kiezen, met de VISwijzer van de Good Fish Foundation en het MSC keurmerk. Deze proberen inzichtelijk te maken welke vis duurzaam gevangen wordt. Neem bijvoorbeeld duurzaam gevangen makreel. Deze vissoort zwemt voornamelijk rondom Ierland in scholen die wel kilometerslang kunnen worden. In zo’n school zwemmen bijna geen andere vissen. Oftewel, dichtbij huis, veel makreel in één keer en de bijvangst is klein. Een bewuste viskeuze dus!

Duurzame visalternatieven

Vleesvervangers liggen volop in de supermakt, maar wist je dat er ook steeds meer visalternatieven te vinden zijn? Zo introduceerde Quorn deze week 3 varianten op vis: Fish-Free Fillets, in de smaken Fish & Chips Style en Lemon & Pepper, en Fish-Free Sticks (YES!). Vegan én sojavrij! Vanaf deze week zijn de Vegan Fish-Free Sticks, Vegan Fish-Free Fillets Fish & Chips Style en Vegan Fish-Free Fillets Lemon & Pepper verkrijgbaar in de diepvries bij Albert Heijn.

page1image15800page1image15968page1image16136

Ga jij deze visalternatieven een keer uitproberen? Laat ons weten wat je er van vond!

Liefs, I Love Health

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *