To-do-lijst: YAY or NAY?

Health, Life, Mind  /   - 

Ik hoop dat jij je dag bent begonnen met bruisende energie, maar misschien zit je wel even in een dipje, of zie je op tegen deze week. In beide gevallen ben je misschien begonnen met het maken van een to-do-lijst: wat wil jij allemaal afstrepen vandaag of deze week? Maar is zo’n to-do-lijst nu wel effectief? In deze blog vertellen wij jou alle voor- én nadelen van een TDL.

Wel of geen to-do-lijst? 

Er zijn verschillende gedachten over het gebruik van een to-do-lijst. De een is gek op lijsjtes, de ander krijgt er spontaan de kriebels van. Het kan je overzicht geven, maar het kan ook alleen maar zorgen voor extra stress. De een vindt het fijn om zich te focussen op 1 specifieke taak, de ander beweert juist dat men hierdoor niet meer kijkt naar het geheel. Je bent alleen nog maar bezig met doen, en vergeet na te denken over waarom je iets doet.

Voordelen van een to-do-lijst

Overzicht en controle

Wanneer zich in je hoofd een wirwar aan to-do’s bevindt en je voor je gevoel TOTAAL geen overzicht meer hebt, kan een to-do-lijstje je helpen om overzicht te creëren. Je hebt duidelijk onder elkaar staan wat je moet doen; zo is de kans dat je iets vergeet een stuk kleiner.

Efficient en productief

Oke, je hebt in beeld wat je nog moet doen, nu kun je gaan plannen. Welke zaken hebben prioriteit en moeten eerst af, en wat kun jij iets naar achter schuiven? Zo weet je wanneer je ergens aan moet beginnen. Als je je houdt aan zo’n planning, werk je efficienter én productiever.

Afstrepen geeft voldoening

Hoe lekker is het om aan de eind van de dag allemaal vinkjes te zien op je to-do-lijst. Een taak afstrepen geeft voldoening en dat motiveert weer om verder te werken. Win-win situatie dus! Er komt zelfs dopamine (een geluksstofje) vrij in ons lichaam op het moment dat we iets afstrepen.

to-do-lijstje, to do's, werken, tips

Nadelen van een to-do-lijst 

To-do-lijstje aan de kant

Heb je braaf tijd gestoken in het maken van een to-do-lijst, gaat hij toch aan de kant. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Misschien waren je to-do’s niet helemaal realistisch of de lijst te lang. Eindstand: niet gemotiveerd om de volgende dag opnieuw aan de slag te gaan en je hebt nog steeds je klussen liggen.

Te grote to-do’s

Op een to-do-lijstje kun je van alles zetten; van de afwas tot je kamer schilderen tot dat mega grote project. Waarschijnlijk ga je eerst aan de slag met de taken die je snel kunt doen, waardoor de grote klussen zich op stapelen. Oftewel: uitstelgedrag.

Te veel keuze op je TDL

Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen niet meer dan zeven verschillende opties aankunnen. En ik durf te wedden dat jouw to-do-lijst wel eens meer dan 7 taken bevat. Helaas schieten je hersenen dan dus in de stress. Weg overzicht….

Verschillende prio’s

Op je to-do-lijstjes staan waarschijnlijke dringende en minder dringende zaken. Het is logisch dat je je focust op de hoogste prio’s maar voordat je het weet voelen die minder dringende zaken ineens ook als een big thing. 

YAY or NAY? 

Een TDL heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Werken zonder to-do-lijst kan er voor zorgen dat er een bom aan to-do’s ontploft en je hier en daar misschien iets over het hoofd ziet. Maar een to-do-lijst kan er dus ook voor zorgen dat je minder productief bent. Zoek dus voor jezelf uit wat het beste werkt. Enne, mocht je tóch verzot zijn op lijstjes? Check dan een de app Wunderlist. Handig voor alle soorten lijstjes. Van boodschappen tot hotspots tot to-do’s.

Liefs, Lindelotte

Bronnen: Volkskrant, Vriendinnen Online

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *