10 tips || Gezond aankomen, zo doe je dat!

Food, Health  /   - 

De hele maand januari stond in het teken van #byebyebelly, of te wel op een gezonde manier je buikvet en andere vervelende vetjes verliezen. Afvallen dus. Hoewel ik waarschijnlijk nooit een persoon aan de andere kant zal worden, zijn er natuurlijk ook mensen die ondergewicht hebben en graag aan willen komen. Klinkt voor iemand die altijd moet opletten op wat ie eet, als muziek in de oren. Maar niets is minder waar voor de skinny mensen die echt graag een kilootje of wat er bij willen. Daarom deze blog van de hand van diëtiste Anouk over gezond aankomen.

Anouk: De meeste mensen zijn druk bezig met allerlei manier om van hun overgewicht af te komen. Maar er zijn ook mensen die elke dag weer het gevecht aangaan om juist aan te komen. Diegene die, om verschillende redenen, proberen aan te komen hebben hier vaak de grootste moeite mee. Er zijn wat tips en tricks die ik graag met jullie wil delen. Je kunt ervoor kiezen om alleen maar hamburgers, donuts, knakworsten en slagroom te eten. Maar het kan ook op een gezonde manier, wat uiteindelijk veel beter is voor je algehele gezondheid.

1. Eet sowieso elke vier uur

Je lichaam is 24 uur per dag druk bezig en heeft dus ook de juiste brandstof nodig om goed te functioneren. Houd eens een paar dagen jouw voedingspatroon bij! Wat zie je dan? Vaak hoor ik van mensen “maar ik eet de hele dag”. Achteraf blijkt dit toch niet altijd zo te zijn. Vaak is het juist erg afwisselend! Het is heel belangrijk om consequent op een vast moment te eten.

2. Eet meerdere voedingsmiddelen tegelijkertijd

Eet niet alleen een banaan of een handje nootjes. Neem een cracker of een snee brood met pindakaas met plakjes banaan. Hierdoor krijg je binnen 1 eetmoment meerdere voedingsmiddelen binnen die je lichaam goed kan gebruiken.

3. Smoothies

Drink veel eigengemaakte smoothies boordevol heerlijke ingrediënten. Je kunt een smoothie volstoppen met de meest voedzame voedingsmiddelen zoals groente, fruit, kokoswater, zuivel, plantaardige zuivel, havermout maar ook met caloriebommetjes als pindakaas en avocado. Probeer deze naast een lekkere gezonde snack te drinken. Zie dit recept.

havermout smoothie, havermout recept, gezond aankomen
Smoothie met dadels, havermout en banaan. Gezond, maar wel aardig wat calorietjes. Ideaal voor wie gezond wil aankomen.

4. Hoog geconcentreerde voedingsmiddelen

Je kunt je helemaal vol eten aan voedingsmiddelen die meer ruimte innemen dan dat ze jou goed voeden. Denk aan bijvoorbeeld druiven. Het is makkelijker en voedzamer om een halve beker rozijnen te eten dan een beker met druiven.

5. Veel drinken

Veel drinken is goed. Alleen veel mensen ervaren drinken tijdens de maaltijden als een vuller. Ervaar jij dit ook? Probeer dan pas na de maaltijd wat te drinken.

6. Het gaat om wat je eet

Calorie- en nutriëntrijke maaltijden zijn geen calorierijke maaltijden met alleen suiker, vet en lege calorieën. Het doel is om voedingsmiddelen te kiezen vol met vitamine, mineralen én calorieën. Dus volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappelen, goede vetten, vis, vlees, etc. Kies niet voor de ongezonde variant omdat je daar misschien sneller van aan zult komen.

7. Verrijk het eten

Verrijk je eten met extra voedingsmiddelen zoals gezonde sausjes, yoghurt, fruit, vetten, pindakaas, noten en kaas.

8. Verrijk het drinken

Het is niet voor niets dat mensen die willen afslanken wordt afgeraden om veel vruchtensappen te drinken. In het geval van een gewichtstoename is het verstandiger om je drinken wel te verrijken met honing of door wel eens een sapje te nemen. Uiteraard wel verse sapjes, niet die uit pak met alleen maar suikerbende.

9. Hoe vaak moet ik nou eten?

Probeer minimaal 6 maaltijden te nuttigen waarvan 3 maaltijden rijk zijn aan eiwitten, koolhydraten en vetten. De andere zijn je gezonde snacks

10. Bewegen

Ook al ben je aan het vechten om je gewicht te verhogen is het altijd goed dat je blijft bewegen. Bewegen zorgt niet alleen voor meer trek maar zorgt er ook voor dat je spieren blijven versterken.

Net zoals mensen die graag willen afslanken zijn de volgende punten van belang: rust, regelmaat, discipline en doorzettingsvermogen. Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! Groetjes, Anouk (Personal Body Center)

Is gezond aankomen voor jou ook een ding? Ik vind het erg interessant om te horen als jij iemand bent die graag zou willen aankomen. De focus wordt toch vaak op afvallen gelegd, maar jouw doel is niet minder belangrijk. Laat vooral je reactie achter in de comments! liefs Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

47 reacties

 1. Ik heb u bericht gelezen ik wil graag aankomen
  Maar wat als je jou gewicht hebt berijkt moet je dan weer minder eten of hoe moet je hiermee omgaan.

  Mvg lyhnne

 2. Hi!

  Ik ben dus zo’n persoon wat wil aankomen ipv afvallen (;
  Altijd al gestruggled met ondergewicht en nu door allerlei factoren (intolerantie voor melk, gluten, suiker, soja en gevoelig voor veel, fibromyalgie, amper eetlust, snel misselijk, van alles en nog wat) voelt het vaak als drijfzand waar ik steeds verder in wegzak.
  Dus alle tips zijn welkom! En fijn om hier andere reacties te lezen, dat gevoel van alleen voelen is zo herkenbaar!

 3. Wat fijn om te lezen. Ik voelde me altijd zo alleen. Nooit iemand in mijn omgeving die ik hoorde over moeite met aankomen. En het werd altijd door omstanders als zegen gezien. Terwijl ik het meer ervoer als vloek naast een zegen.

  Ik ben aan t kijken hoe ik kan aankomen en ik ga een dezer weken me aanmelden voor een dietist.

 4. Goed om dit eens te lezen…Ik ben 33 jaar en probeer al mijn hele leven aan te komen. Ik ga er eens mee aan de slag. Bedankt.

 5. Hoi, eindelijk lees ik hier wat tips om aan te komen. Dank je wel! Ik zoek hier al lang naar. En diëtist heeft mij ooit veel (dierlijk) vet aangeraden, zoals 10% kwark, maar volgens mij was dat te veel. Mijn huid werd er erg vet van en het kostte me veel energie.
  Weet je nog een site waar ik meer recepten kan vinden?

 6. Ik kwam per toeval op deze blog en zie de oproep van Daisy in de comments. Nu is dit al van jaren terug dus waarschijnlijk wordt het niet meer gelezen maar probeer het toch 😉 Ik wil heel graag aankomen maar eet vanwege een auto-immuunziekte geen gluten en lactose. Ik zou heel graag een manier willen vinden om deze te vermijden en toch aan te komen! Wie weet is er iemand die dit leest dieme hiermee kan helpen?

 7. Wat fijn om ook een iets te lezen wat je moet doen als het aankomen moeilijker gaat dan afvallen, zelf op het moment ondergewicht en ga zeker weten iets met uw tips doen. Bedankt voor je gegeven informatie. Met vriendelijke groet Erik

 8. Wat fijn dat hier ook eens over geschreven wordt. Al mijn hele leven vecht ik om aan te komen. Ik ben onlangs gestopt met het eten van suiker en andere ongezonde dingen als pasta en brood, omdat het een negatief effect heeft op mijn gezondheid. Mijn darmen worden ook niet blij van aardappelen. Maar nu val ik alleen maar harder af. Hoe kan ik gezond aankomen zonder deze voedingsmiddelen?

  1. Hi Berta, wat vervelend voor je.. Heb je er al eens aan gedacht om een diëtiste in te schakelen die jou gericht kan helpen? Het eten van vetrijke producten, zoals avocado en noten(pasta) zorgen er voor dat je gemakkelijk kcal binnenkrijgt. Zet hem op! Liefs, Lindelotte

 9. 7 jaar geleden had ik een operatie aan mijn kaken. Dus was het een maand vol met vloeibare en zachte voeding. Ik ben toen 11 kg vermagerd. 5jaar geleden bevallen van mijn eerste zoontje, na mijn zwangerschap had ik onmiddellijk terug mijn zelfde gewicht. Vorig jaar in februari bevallen van mijn tweede zoontje en woog minder dan voor mijn zwangerschap 🙁 voelde mij echt niet goed. Ik probeer bij te komen maar lukt maar niet. Ik eet redelijk veel, dat mensen mij soms vragen waar ik het allemaal steek. Ben nu begonnen met oefeningen te doen (niks van buikspieren,..) en gezond maar veel eten. Weeg momenteel 49kg, 1m66 groot en ben 23jaar. Voel mij al die jaren zo slecht in mijn vel. Ik volg zeker deze tips en wie weet binnen enkele maanden geraak ik eindelijk aan of boven de 50kg. Groetjes