Welk ei is het gezondst?

Food  /   - 

Een ei is een ei. Toch? Nee, dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Scharrel, biologisch, legbatterij, vrije uitloop… genoeg verschillen. Het liefst zou ik al mijn eten biologisch kopen, maar dat wordt wel een erg dure hobby. Daarom probeer ik de dierlijke producten die ik koop zoveel mogelijk biologisch te kiezen. En zo ook mijn eitjes. Want het leed dat al die (legbatterij) kippetjes te verduren krijgen is echt afschuwelijk. Zo ben ik goed voor mezelf (want de eieren zijn veel gezonder), maar ook voor de kippetjes. Win-win dus! Maar de grote vraag: hoe weet je welk ei het meest gezond is?

Code 0 ei = gezond ei

Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf wilt én het beste voor de kippen, kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer hebben gekregen. De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop ons voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld met betrekking tot de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust lekker buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.

Hoe herken je een gezond ei?

Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch (en dus een gezond ei). Hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei-) hormonen en/of antibiotica toegediend gekregen, wat natuurlijk ook weer gunstig is voor ons eigen lichaam. Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt. Gezond ei

Waar is zo’n gezond ei goed voor?

Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in het eigeel zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen. Hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een goed verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, en speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.

Bron: Vivonline.nl

Let jij ook op welke eieren je koopt? En zo ja, voor welke kies jij meestal?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

  1. Wij eten eieren van onze eigen kippen. Deze lopen niet verder dan 10 meter van het hok en krijgen tuinafval en etensresten en daarnaast natuurlijk ook kippenvoer(niet biologisch). Maar ze zijn super lekker 🙂

  2. Toevallig doe ik een diergerelateerde studie en ben het hier niet helemaal mee eens. Want vaak worden op biologische boerderijen de kippen losgelaten en mogen ze vrij rondscharrelen buiten in de wei.
    Echter zit dit niet in het natuurlijke gedrag van de kip, zij zullen nooit verder dan 10 meer van hun nest vandaan komen. Daardoor zie je vaak bij scharrel bedrijven etc dat een ruimte rondom de stal helemaal kaal is en vol zit met kippen en de rest van het weiland niet gebruikt worden.
    Ook worden bij de biologische kippen geen snavels geknipt, daardoor ontstaat er echter wel een pikorde met als resultaat dat veel kippen kaal zullen zijn of zelf doodgepikt worden. (als kippen bloed zien gaan ze door totdat het dier dood is).

    Met dit alles wil ik zeggen dat biologisch niet altijd het beste is!! Neem daarom een keer een kijkje in de stallen op de landelijke boerderij dagen dan zie je hoe het er werkelijk aan toe gaat.

    Ik neem zelf altijd Rondeel eieren, deze kippen krijgen volgens mij niet 100% biologisch voer (zal je moeten navragen) maar in deze stalhouderijsysteem wordt de kip voorop gesteld en voldoet het aan alle behoefte van het dier, kijkend naar zijn natuurlijke gedrag.

    1. Een dierenarts die gespecialiseerd is in kippen, vertelde ook dat rondeeleieren het diervriendelijkst geproduceerd zijn met onder meer jouw argumentatie (onbenutte ruimte/ en rondeelvertrekken sluiten goed aan op de wensen van de kip).

    2. Goede reactie! Een vriend van me werkt in een legbatterij en we hebben het hier vaak over. Hij noemt dezelfde argumenten idd en die klinken best wel logisch als je daar nog nooit van gehoord hebt. Bovendien schijnt een kip enkel een ei te leggen als deze gelukkig is, of zij nou in een kooi zit of op een biologische farm rondloopt. Je ei is enkel duurder door de hogere kosten van de boer, wat de kip beter vind is dus de vraag…

  3. Sinds ik meer op mijn voeding ben gaan letten en (veel) meer ben gaan sporten eet ik zga iedere dag een hard gekookt eitje, zo rond het einde van de ochtend. Lekker en vult prima!

    Ben gisteren nog even snel in de appie gaan kijken en jahoor: mijn 3-sterren-beter-leven eitjes hebbenen idd een 0 én ze zitten in de zelfde prijscat als de vrije uitloop (2 sterren) en meergranen eitjes.

    Welke voortaan kiezen? Een echte ‘no-brainer’ als je het mij vraagt…

  4. goed artikel. ik kijk meestal naar wat scharrel is, maar wist niet dat je via dat nr kon kijken of een ei echt biologisch is. Ik dacht dat een scharrel ei ook goed was. Maar lees nu dat dat helemaal niet zo is. goede info.

  5. Fijn om te horen dat eitjes goed en gezond zijn. Ik kies ook altijd voor biologisch.

    Hoeveel eieren mag je per week maximaal eten?