In deze producten vind je veel eiwitten (en zijn dus goed tegen een hongergevoel!)

Food, Health  /   - 

Zeg je eiwitten, dan zeg je een verzadigd gevoel. Je lichaam moet namelijk veel tijd en energie investeren om eiwitten te verwerken. Omdat die verwerking veel tijd kost, heb je langer een ‘vol’ gevoel. Dus, heb jij vaak na een maaltijd of snack alsnog honger? Ga dan voor producten die meer eiwitten bevatten. Waar je die eiwitten precies in vind, lees je hieronder.

Nog even kort:

Lang eiwitverhaal kort: je voedingspatroon hoort te bestaan uit drie macro nutriënten:

  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten

Eiwitten zijn belangrijk voor veel processen van je lichaam. De belangrijkste functie van eiwitten is dat ze als bouwstof voor je lichaam dienen. Zo zorgen ze onder andere voor spierherstel- en opbouw, maar ook als bouwstof voor je bloed en je huid. Een fijne eigenschap van eiwitten is de verzadiging. Je zit zogezegd langer vol van eiwitten als van dezelfde hoeveelheid koolhydraten of vetten. Ook het zogenaamde thermische effect van eiwitten is heel interessant; je lichaam moet harder werken om eiwitten te verbranden (vertering, opname, etc.) Hierdoor verbrand je meer calorieën. Iedereen heeft eiwitten nodig. Maar wie veel sport, doet er goed aan extra eiwitten te consumeren.

Veel eiwitten vind je in:

Producten met de meeste eiwitten zijn vooral dierlijke producten. Maar er zijn ook plantaardige producten waarin je (relatief) veel eiwitten vindt.

Dierlijke eiwitten:

  • Vlees
  • Vis
  • Kip
  • Schaal- & schelpdieren
  • Eieren
  • Zuivel (kwark, yoghurt, skyr, kaas, hüttenkäse)
kwarkbrood
Heerlijk kwarkbrood. Klik op de foto voor het recept.

Plantaardige eiwitten:

  • Peulvruchten (bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s)
  • Sojabonen (zie peulvruchten)
  • Paddenstoelen
  • Granen (quinoa, boekweit, teff, etc.)
  • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, etc.)
  • Zaden (zonnebloem- en pijnboompitten, etc.)
  • Zeewier (kelp, wakame & spirulina)
pittige bonen met taugé - kiemgroenten
Pittige bonen met taugé. Klik op de foto voor het recept.

Wie vegetarisch eet, kan dus ook in plantaardige bronnen veel eiwitten vinden. Maar deze bronnen bevatten in verhouding tot dierlijke producten wel minder eiwitten.

Wat eet ik graag eet om voldoende eiwitten binnen te krijgen:

Thuis eet ik qua dierlijke eiwitten vooral kabeljauw, tonijn, kip en kipfilet (op een cracker). En elke dag wel een eitje en bakje kwark. Ook hüttenkäse is niet aan te slepen. Vlees eet ik thuis eigenlijk nooit. Maar als ik dan uiteten ga kan ik ontzettend genieten van een stukje goed (rood) vlees. Heerlijk.

Qua plantaardige eiwitten eet ik regelmatig quinoa, bonen, kikkererwten, linzen en kiemgroenten. Af en toe wat noten, pitten en zaden. En zo nu en dan een schepje spirulina door mijn smoothie.

Als ik een zware krachttraining heb gedaan neem ik een eiwitshake. Dat is zo’n 3 a 4 keer per week.

Uit welke producten haal jij het liefst je eiwitten? En mis ik iets belangrijks in de rijtjes hierboven. Laat het me weten in de comment.

Liefs,

Daisy kwartaart met frambozen, veel eiwitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties