Glutenvrij eten || Do or don’t?

Food, Health, Mind  /   - 

Je merkt het wel aan de schappen in de supermarkt: glutenvrij eten is steeds meer een ding. Voor de mensen met coeliakie is er daardoor steeds meer keuze. Ook in restaurants heb je tegenwoordig vaak speciale menukaarten met allergie-informatie.  Dat is allemaal fijn natuurlijk. Toch is er ook iets geks aan de hand: steeds meer mensen zonder coeliakie eten ook glutenvrij. Helpt dat nou wel of of helpt dat nou niet?

Glutenvrij eten: wat zijn gluten?

Gluten zijn een onderdeel van de eiwitten in verschillende graansoorten (tarwe, gerst, spelt). Deze komen daar van nature in voor. Ook in alle producten die van granen gemaakt worden komt dus gluten voor (pizza, brood, pasta). Daarbij hebben gluten een bindende werking (denk aan de bloem die je toevoegt bij het taart bakken: bijna één en al gluten). Daarom worden ze ook vaak toegevoegd aan andere producten zoals bier, soep, sauzen en snoep.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm waardoor je gluten niet kunt verdragen. Je darmen zijn een megaorgaan. In de darmen zitten uitstulpingen, genaamd darmvlokken. Deze darmvlokken zorgen ervoor dat je darmoppervlak nog groter is, zonder dat je darmen nog veel meer plek in beslag nemen. Dat is handig, want zo kun je meer en effectiever voedingsstoffen opnemen! Bij coeliakie-patiënten zorgen gluten ervoor dat de darmwand “glad” wordt en deze uitstulpingen verdwijnen. Hierdoor kun je voedingsstoffen minder goed of niet meer opnemen. Vrij gevaarlijk dus. Klachten zijn ook wel:

  • Op den duur een ernstig vitaminetekort
  • Gewichtsverlies
  • Diarree of verstopping
  • Weinig eetlust
  • Overgeven
  • Buikpijn

Glutensensitiviteit

De laatste tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar glutensensitiviteit. Hier is nog maar weinig over bekend. Wel is er bekend dat er een groep mensen is met coeliakie-achtige klachten die goed reageert op het weglaten van gluten, maar die geen coeliakie of een tarwe-allergie heeft.

 Afvallen met glutenvrij eten

Sommige mensen denken dat gluten hun dik maakt. Dat is niet zo. Wel zit gluten toevallig vaak in calorierijk eten: pasta, bier, saus, snoep. Het zou dus zo kunnen zijn dat door het schrappen van gluten uit je dieet, je “verplicht” bent om naar minder calorierijk voedsel te grijpen, en op die manier makkelijker gewicht kunt verliezen. Als jij echter in plaats van een klein bordje pasta, een half pak rijst naar binnen werkt, gaat dat natuurlijk niet lukken.

Glutenvrij eten: do or don’t

Dan komen we toch op de ham-vraag: is het dus ook voor mensen zonder coeliakie beter om glutenvrij te eten? Ten eerste zeg ik altijd: doe waar je je goed bij voelt. Als je geen coeliakie hebt, is het niet echt nòdig, gezien je darmwand niet zal beschadigen. Aan de andere kant: er is nog zo veel niet bekend over glutensensitiviteit. Dus als jij merkt dat jouw lichaam hier goed op reageert: waarom niet? Ik zelf heb wel een hele tijd heel strikt glutenvrij gegeten, vanwege mijn PDS. Ik houd alleen heel erg van brood. Voor een lekker broodje kun je me echt wakker maken. Ik vond uiteindelijk dat glutenvrij eten niet genoeg hielp. Met de voors en tegens afgewogen eet ik daarom wel gewoon voeding met gluten, maar wel met mate 🙂

glutenvrij eten

Xx

Tessa & Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Glutenvrij is ook beter bij een schildklieraandoening zoals Hashimoto. Dit is een autoimmuunziekte. Je lichaam denkt dat gluten je schildklierhormoon zijn. Hierdoor wordt je lichaam dus nog meer aangevallen.