Maakt krachttraining een vrouw mannelijk?

Sport  /   - 

“Doe jij aan krachttraining?” “Euh ja”. Nou ja. Bij vlagen. De afgelopen maand was niet mijn meest actieve maand in de gym. Wel met hardlopen overigens. Maar goed, ik dwaal af. Die vraag, of ik aan krachttraining doe, gevolgd door: “wil je dan zo graag gespierd worden?”, hoor ik regelmatig. Want zo blijkt, vrouwen zijn bang om te gespierd te worden en er mannelijk uit te zien. Nou ik kan je een ding zeggen: ik heb het afgelopen jaar behoorlijk wat uurtjes in de sportschool door gebracht (bij vlagen dus wat meer, en ook wat minder), maar die zichtbare spierballen zijn nog ver te zoeken. Bekijk die foto hierboven maar 😉 Maar om dit hele verhaal wat beter uit te leggen, vroeg ik het aan mijn vrienden bij Personal Body Plan. Zij zijn immers de experts!

Personal Body Plan: “Als vrouw kan het een behoorlijke drempel zijn om het krachthonk te betreden. Je bent het misschien niet gewend én je voelt je niet prettig tussen al die mannen. Daarnaast vraag je je misschien ook af of krachttraining wel geschikt is voor jou als vrouw. Is cardio niet beter om vorm te geven aan je lichaam? Spieren ontwikkelen is toch juist voor mannen? En krijg je dan als vrouw geen mannelijke vormen?

Is cardio niet beter dan krachttraining?

Cardio is een uitstekende manier om je conditie te verbeteren en het kan helpen om een negatieve energiebalans (calorietekort) te creëren. Zo verbrand je wat meer calorieën, iets dat handig is als je bezig bent met afvallen. Echter is het niet de manier om vorm te geven aan jouw lichaam. Uren lang cardio doen gaat jou nooit die mooie ronde billen geven. Doe cardio omdat het je helpt om wat calorieën te verbranden. Doe het omdat het je conditie verbeterd, maar doe het niet om je lichaam te slapen. Of omdat je het leuk vindt – ook een hele goede reden!


Spieren ontwikkelen


Zowel mannen als vrouwen zijn in staat om spiermassa op te bouwen. Het gaat op dezelfde manier, alleen duurt het bij vrouwen veel en veel langer. Mannen hebben genetische aanleg om meer spiermassa te ontwikkelen, bij vrouwen is dat veel minder. Vanuit dat oogpunt zal een vrouw dus ook nooit ‘plots’ gespierd zijn.

Shapen

Als je jouw lichaam meer vorm wilt geven, dan ontkom je er niet aan om aan krachttraining te gaan doen. Krachttraining is dé manier om je lichaam te shapen. Krachttraining zorgt voor de opbouw van spierweefsel en die opgebouwde spiermassa geeft de vormen en contouren aan je lichaam. Door krachttraining krijg je juist die ronde billen, en daar is niks mannelijks aan!

Conclusie

Krachttraining is dé manier om je lichaam te shapen. Cardio is wat dat betreft veel minder geschikt. Krachttraining zorgt voor de opbouw van spierweefsel en dat geeft vormen aan je lichaam. Bij mannen gaat dit proces een stuk sneller vanwege genetische aanleg. Als vrouw zul je dus ook niet snel een stuk gespierder zijn, maar je krijgt er wel mooie ronde billen.

Groetjes,

Team Personal Body Plan

Dus, wees niet bang ladies! Niet voor de gewichten, voor het krachthonk en die mannen daar, en al helemaal niet voor ‘te gespierd’ worden. Van een beetje spier is nog nooit iemand slechter geworden. x Dais

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Mee eens dat krachttraining beter is voor goede shaping, maar het zorgt er wel voor dat je steviger wordt/meer massa krijgt. Wil je dus je lichaam meer ‘tonen’, dan is een combinatie van cardio en krachttraining met laag gewicht en veel reps het beste. Daarnaast verschilt het enorm per persoon hoeveel aanleg je hebt voor spierontwikkeling; ik krijg van mijn één lesje bodypump in de week (voor de rest cardio en yoga) al behoorlijke spierballen, en niet iedereen vindt dit mooi.