Fitness mythes

Sport  /   - 

Naast hardlopen ben ik ook graag in de sportschool te vinden. Af en toe een lesje mee pakken, maar vaker nog in de fitness. Eerst wat cardio, vervolgens krachttraining. Vroeger deed ik eigenlijk alleen maar cardio (hardlopen, fietsen, crosstrainer), maar nu dus ook steeds vaker krachttraining. “Ben je niet bang dat je daar breed van wordt?”, hoor ik vaak. Euhm… nee. Echt niet. Ik heb daar helemaal geen aanleg voor. Vrouwen doorgaans sowieso niet. Dat is echt een ‘fitness mythe’ die ik graag de wereld uit wil helpen, net als een paar andere van die mythes.

Fitness mythe 1

Voor vrouwen: ‘Ik wil geen krachttraining doen, daar word ik te breed van.’

Vrouwen hebben niet de genen en de hoeveelheid testosteron om groot en breed te worden van krachttraining. Daarbij neemt een kilo spier veel minder ruimte in beslag dan een kilo vet. Je kunt dus beter meer spieren hebben. Meer spiermassa zorgt bij vrouwen voor meer shape en strakke vormen. And that’s what we like!

Fitness mythe 2

‘Ik wil graag vet verliezen op een bepaald lichaamsdeel.’

Plaatselijk vet verliezen bestaat helaas niet. Tell Sell doet ons dit echter graag geloven. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat je met bepaalde buikspieroefeningen het perfecte wasbordje kunt creëren. Het enige wat echt helpt om vet te verbranden is je hele lichaam te trainen, bij voorkeur de grote spiergroepen.

Het principe is vrij simpel: hoe meer spiermassa, hoe hoger je energie verbruik, hoe meer vetverlies. Het is genetisch bepaald waar jouw lichaam het vet opslaat. Je kunt dit met training niet beïnvloeden. Wel kun je over het gehele lichaam vet verliezen waardoor je de ‘probleemgebieden’ ook mee pakt. Fitness mythes - krachttraining

Fitness mythe 3

‘Ik zal aankomen van krachttraining.’

Het is waar dat spiermassa zwaarder is dan vetmassa. Echter, wanneer je flink aankomt in spiermassa betekent dit ook dat je vetpercentage daalt. Vaak merk je vetverlies door sporten meer aan losser zittende kleding dan aan het getal op de weegschaal. Staar je dus niet blind op die kilo’s! Uiteindelijk is je vetpercentage veel bepalender voor je gezondheid en je fysieke verschijning.

Fitness mythe 4

‘Ik wil calorieën verbranden om af te vallen, dus ik moet zo veel mogelijk cardio doen.’

Cardio training is samengevat rennen, fietsen en cross trainen; lange duur inspanning. Het is waar dat je tijdens een half uur intensief fietsen veel calorieën verbrand en aan je uithoudingsvermogen werkt. Maar dat doe je evenveel, zo niet meer, met een half uur intensieve krachttraining. Het voordeel van krachttraining is dat je naverbranding veel hoger is. Dat wil zeggen dat je lichaam ook ná het sporten nog veel actiever is dan normaal. De oven brandt harder!

Ken jij ook nog interessante fitness mythes, die écht ontkracht moeten worden? Laat het mij weten! Dan post ik die graag een andere keer. Alle mythes de wereld uit 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  1. Van de mythe ‘veel herhalingen met weinig gewicht’ heb ik ook gehoord. Maar daarentegen hoor ik wel veel positiefs over bodypump! Dat is ook met relatief weinig gewicht en veel herhalingen. Helpt dat wel met afvallen en het strak krijgen van je figuur?

  2. het is echt wel waar dat het mythes zijn. maar over dat vrouwen niet breed kunnen worden is niet helemaal waar. want ik doe nu al zo’n 16 maanden fitness waarvan 8 intensief power liften en mijn schouders zijn nu toch echt breder als mijn heupen en ook mijn benen zijn behoorlijk breder geworden! (ik wil vrouwen niet demotiveren, maar pas je krachttraining wel aan op hoe je wil worden 🙂 )

  3. Denk dat hoe jouw lichaam op de krachttraining reageert ook wel afhangt per persoon. Na enkele maanden zware gewichten en hierin opbouwen (3x herhalingen van 10) merkte ik vooral door de ludges en squats grotere spieren. Flinke enkels en gespierdere bovenbenen. Ik was in kracht wel sterker geworden maar vond die grotere spieren niet mooi omdat ik vrij korte benen heb. Ben nu enkele weken overgestapt naar meer herhalingen en lichtere gewichten (5kg en 30 herhalingen bij squats). Zelf ben ik 53kg. Is de kans nu meer aanwezig dat mn spieren minder groot worden en juist langer en slanker?

  4. Fijne blog weer!! Zou je ook eens iets meer willen vertellen over hoe jou krachttraining eruit ziet, welke apparaten je gebruikt, hoeveel gewicht, hoeveel herhalingen, zoiets! Lees ik graag meer over!

    1. Hoi Socha,
      Wie weet doe ik dat binnenkort wel! Ik ben toevallig sinds afgelopen week met een nieuwe personal trainer aan de slag gegaan en dus ook een nieuw fitness schema. Omdat ik nu train voor een halve marathon en dus 2 x p/w ga hardlopen, train ik 3 x in de fitness: 1 x upper body, 1 x lower body en 1 x full body workout. Ik wil eerst even aankijken hoe ik erop reageer en dan kan ik hier zeker eens iets over posten.

      groetjes!
      Daisy

  5. Een mythe die ik vaak hoor is: ‘Ik doe veel herhalingen met lichte gewichten dan krijg ik strakke, slanke spieren.’ Wrong! Door veel herhalingen te doen train je alleen het uithoudingsvermogen van je spieren en niet de kracht. Dan kun je net zo goed cardio gaan doen. De meeste mensen houden 6-12 herhalingen met zware gewichten aan om hypertrofie (spierschade) te veroorzaken. Hoop dat je er iets mee kunt!