Falen bestaat niet || Over het beste uit jezelf halen

Health, Sport  /   - 

Sinds begin van deze maand ben ik begonnen met Personal Body Plan. Misschien ken je het al, misschien nog niet. Ik ga je het komende half jaar in elk geval maandelijks op de hoogte houden van de voortgang van mijn PBP. Na het weekend krijg je een blog te lezen over mijn eerste weekjes met PBP, hierin zal ik ook uitgebreid vertellen wat Personal Body Plan is. Naast deze blogs, gaan de experts van PBP ook gastbloggen voor I Love Health. Er is zo veel kennis in huis over voeding, sport, herstel en gedrag, dat ik dit echt een aanwinst voor I Love Health vindt. Dit is de eerste blog van PBP, over gedrag.

Falen bestaat niet

Je hebt een duidelijk doel voor jezelf opgesteld en je bent vastberaden om dit doel nu echt te gaan bereiken. In theorie lijkt het zo makkelijk: je wéét donders goed dat de energiebalans leidend is voor je gewicht en dat je jezelf soms een schop onder je kont moet geven om naar de gym te gaan. Je weet ook dat je soms ‘nee’ zal moeten zeggen tegen alle bitterballen die voorbij komen op de vrijdagmiddagborrel.

falen bestaat niet  De quick fix? Die bestaat helaas niet

Het zou zoveel makkelijker zijn als er een wondermiddel zou bestaan waardoor je doel bereiken een stuk makkelijker of sneller ging. Je weet dat een dergelijk wondermiddel niet bestaat. Het enige wondermiddel.. dat ben je zelf. Door hard te werken kun je veel meer bereiken dan je denkt. Dus fiets je met lichte tegenzin naar de gym en knal je je workout eruit. En eenmaal thuis rol je met een voldaan gevoel je bed weer in. Zo moeilijk is het eigenlijk niet, je kan dit!

Je eet goed en je drinkt veel water. Het nadeel van al dat water is echter wel dat je ook vaak moet plassen. ’s Nachts word je wakker om naar de wc te gaan en onderweg loert een uitdaging: de keuken! Laat daar nou net die leuke wintereditie pot Nutella staan. Met de workout van vanmiddag nog in je hoofd besluit je gewoon een klein lepeltje uit de pot te nemen. Dat kan geen kwaad toch? En vooruit, nog eentje dan. En dan maakt die derde ook niet meer uit toch?

De volgende ochtend word je wakker om tot de ontdekking te komen dat de bodem van die pot toch sneller in zicht is gekomen dan gedacht. Shit, en je was net zo lekker bezig! Je kan jezelf wel voor je hoofd slaan. Is dit voor jou ook een herkenbare situatie? Falen bestaat niet, alles is een leermoment. Tussen weten en doen zit een groot verschil. Je weet heus wel wat je wel en niet moet doen om jouw resultaat te behalen, maar het daadwerkelijk uitvoeren blijkt toch een stuk lastiger te zijn. Geen zorgen, dit heeft iedereen. Zelfs jouw grootste voorbeelden en inspiratiebronnen.

Niemand heeft van de ene op de andere dag resultaat behaalt of een methode gevonden die werkt én langdurig vol te houden is. Je kan jezelf de situatie met de pot Nutella kwalijk blijven nemen en gebruiken als excuus om nu maar meteen alles overboord te gooien. Maar je kan dit gevoel ook gebruiken als moment van bewustwording dat je simpelweg nog niet helemaal een methode hebt gevonden die werkt voor jou. Niets meer, niets minder.

falen bestaat niet Alles of niets

Misschien denk je veel teveel volgens het ‘alles of niets’ principe op het gebied van voeding. Misschien kan je jouw voeding net wat anders indelen zodat je jouw plan beter kan volhouden. Of misschien wordt het tijd om meer vertrouwen te krijgen in jouw eigen proces. En misschien, heel misschien, is het niet die ene misstap die jouw resultaat bepaalt, maar de optelsom van jouw reacties op een dergelijk leermoment.

Wat de beste versie van jezelf en Nutella met elkaar gemeen hebben

Het is nooit te laat voor een verandering, hoe ver weg jouw doelen soms nog lijken. Er bestaat geen deadline voor het creëren van een lifestyle die werkt voor jou. Er bestaat ook geen one-size-fits-all principe voor het behalen van resultaat, dit zal je zelf moeten ondervinden. Je kan pas zelf ondervinden wat werkt voor jou door heel veel uit te proberen. Soms slaat iets aan, en soms niet.

Succes en het behalen van jouw doelen is niet gebouwd op perfectie. Succes is gebaseerd op trial-and-error, het stapsgewijs vervangen van ongewenste gewoontes naar gewenste varianten en misstappen simpelweg zien als aanwijzing om je huidige aanpak bij te schaven. Wanneer jij iedere keer weer jezelf weet te herpakken, indien nodig je plan bijschaaft en weer doorgaat ben je al een stuk verder dan je denkt.

Werken aan de beste versie van jezelf is eigenlijk hetzelfde als een pot Nutella: je moet er uit halen wat er in zin.

falen bestaat niet Afbeeldingen: bron 1; bron 2

Bestel het I Love Health boek hier – zonder verzendkosten!

En volg je I Love Health al op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Ik ben ook in januari gestart! Echt een heel goed concept vind ik het, ben benieuwd naar jouw blogs hierover. Gelukkig had ik via ilovehealth de sapcentrifuge gewonnen, dus ik ben al goed op weg met de gezonde sapjes;)! X