6 tips voor newbies in de gym

Sport  /   - 

Vind jij het ook een beetje eng om naar de sportschool te gaan en je in het krachthonk begeven? Snap ik hoor. Dat had ik eerst ook. Maar believe me, dat is nergens voor nodig. Met deze 6 tips ga je goed voorbereid aan de slag. En wie anders dan de experts van Personal Body Plan kunnen je deze tips geven? Komen ze.

6 tips voor newbies in de gym

Het krachthonk. Hét gedeelte in de gym waar de dumbbells, barbells, kettlebells en andere losse gewichten liggen. Voor sommigen is dit een waar speelparadijs, terwijl anderen weer een enorme drempel voelen om aan de slag te gaan in dit gedeelte. Als jij tot die laatste groep hoort kan het heel verleidelijk zijn om rechtsomkeert te maken naar de cardiotoestellen, want dan weet je tenminste wat je moet doen.

Maar eigenlijk loop je daarmee juist een heel tof gedeelte van trainen mis! Krachttraining is niet alleen veel effectiever om je lichaam te shapen dan alleen cardio, het kan ook je zelfvertrouwen een onwijze boost geven!

En vergeet niet dat iedereen ooit op nul is begonnen en je tenslotte voor jezelf aan de slag gaat met jouw doelen. Óók die ervaren krachttrainer is ooit voor het eerst het krachthonk ingestapt.

6 tips om jou op weg te helpen:

1. Zorg voor een persoonlijk plan

Iedereen is uniek, met andere doelen en persoonlijke voorkeuren. Wat voor de één wellicht werkt, werkt voor een ander misschien minder optimaal. Daarom is het belangrijk met een gericht en persoonlijk plan aan de slag te gaan wil jij een optimaal resultaat behalen.  Bij Personal Body Plan krijg jij een persoonlijk plan aan de hand van de pijlers gedrag, voeding, training en herstel, zodat jij de doelen kan behalen die je graag wil behalen.

2. Zorg voor een realistisch verwachtingspatroon

Ook jouw inspiratiebronnen hebben hun droomlichaam niet zomaar behaald. Trek er maar gerust een paar maanden, zo niet jaren, voor uit om in de beste shape van je leven te komen. Er bestaan geen wondermiddelen of wonderapparaten. Je zult er nou eenmaal dingen voor moeten doen en laten. En dat kost tijd.

Tip: spreek jouw verwachtingen uit naar jouw coach, maak samen jouw doelstellingen concreet en zorg dat ze realistisch zijn voor jou.

3. Ga voorbereid naar de gym

Neem thuis rustig op je gemak jouw (nieuwe) trainingsschema door voor je naar de gym gaat, zodat je weet wat je te wachten staat. Zo weet je precies welke oefeningen je moet doen en hoe je die uit moet voeren. Natuurlijk kan je tijdens je training soms nog even opzoeken hoe je een bepaalde oefening moet uitvoeren, maar dat kost niet zoveel tijd als je het al eerder hebt gezien. diasy shoot

4. Focus je op de juiste techniek

Wanneer het krachthonk onbekend terrein voor je is, bestaat de kans dat je techniek bij sommige oefeningen (nog) niet perfect is. Het is niet erg als het allemaal niet in één keer lukt. Sommige oefeningen moet je namelijk wat vaker doornemen dan andere oefeningen voordat je de juiste techniek onder de knie hebt.

Het staat misschien wel tof om heel veel gewicht te kunnen tillen, maar kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit. Zorg ervoor dat je eerst de techniek van een oefening goed beheerst voordat je de gewichten gaat ophogen, daar heb je in een later stadium alleen maar voordeel van.

5. Gebruik je telefoon voor het verbeteren van jouw training

Leuk dat je steeds appjes krijgt wanneer je aan het trainen bent, maar het kan ook enorm afleiden. Gebruik je telefoon alleen voor datgene wat je verder kan helpen tijdens je training. Dat betekent niet bellen, whatsappen of een selfie maken (vooruit, 1 #schaamtelozegymselfie kan).

Praktische tip: zet je telefoon op de vliegtuigmodus als er niets urgent speelt en zorg ervoor dat je een offline playlist hebt die je kan afspelen tijdens het trainen. Of print je schema uit, als je al ongeveer weet welke oefeningen je moet doen. daisy trainen, boek, minder trainen, meer bereiken, gym

6. Doe wat werkt voor jou!

Het ‘doe wat werkt voor jou’ principe staat bij Personal Body Plan hoog in het vaandel, en dat is niet zonder reden. Welk trainingsschema houd je het beste vol? Het trainingsschema dat het beste bij jouw lifestyle past! Als beginner weet je wellicht nog niet zo goed wat werkt voor jou, maar daar kom je met hulp van onze experts snel genoeg achter.

Praktische tip: zorg ervoor dat jouw doelen realistisch zijn en passen binnen jouw leven. Anders is de kans aanwezig dat het niet behalen van je doelen ervoor zorgt dat je minder gemotiveerd bent. Haal je in een bepaalde week niet de voorgeschreven frequentie van jouw trainingen? Bespreek dan met jouw Personal Body Coach hoe je jouw trainingsweek het beste kan invullen!

Geniet van het proces op weg naar de beste versie van jezelf!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Hele fijne tips!! Ik train nu al een tijdje, maar dit waren zeker punten waar ik als beginnend sporter tegenaan liep. “Geniet van het proces op weg naar de beste versie van jezelf!” Goed gezegd!! Fijne dag nog 🙂

    Liefs, http://www.merelteunis.nl
    A personal lifestyle blog with a daily dose of new articles to live happy and healthy!