INSANITY WORKOUT EXPERT #1

Sport  /   - 

De nieuwe Tell Sell hit: The Insanity Workout. En zo heet het niet voor niks, zo heb ik mij laten influisteren door ervaringsdeskundigen… Zelfs de grootste sport addict moest drie keer slikken bij Insanity. De naam zegt het al: een insane zware workout. 60 dagen lang jezelf afbeulen. Maar wat een resultaat: fitter en strakker dan ooit – aldus Tell Sell. Eerst zien, dan geloven. Ik zou het natuurlijk zelf kunnen testen en mijn ervaring met jullie kunnen delen. Maar, ‘daar ben ik nog niet aan toegenomen’. Is het angst, gebrek aan tijd, motivatie…? Dat laat ik even in het midden. Gelukkig heb ik in mijn omgeving meerdere die hards die de strijd met de Insanity Workout wel aandurfden. Lees in dit artikel de ervaringen van de eerste Insanity strijder. En zie de resultaten. Deze liegen er niet om. Toch!? (P.s. scroll even naar beneden).

Wat is de Insanity Workout?

Shaun T., een bekende personal trainer uit Amerika, heeft een revolutionair fitnessprogramma ontwikkeld op DVD: Insanity Workout. Met dit maximale interval fitnessprogramma verbrandt het lichaam tot 1000 calorieën per dag en krijg je binnen 60 dagen een lijf waar je U tegen zegt. En lekker makkelijk: je hoeft er de deur niet voor uit, want je doet het gewoon thuis.

Om je een idee te geven van de Insanity Workout: In deze video is Shaun T. te gast bij de Tyra Banks show en geeft live een mini workout.

De man in kwestie die meewerkt aan dit artikel – en zich dus 60 dagen de tandjes heeft gesport met de Insanity Workout – is circa 30 jaar oud en wenst liever anoniem te blijven.

Nog bezig of al klaar met de Insanity Workout?

Ik ben al klaar. Ik heb Insanity gedaan van december 2012 tot februari 2013.

Wat was je doel met de Insanity Workout?

Mijn doel was vooral om te kijken of ik een dergelijke trainingsmethode aan zou kunnen en wat voor conditionele en/of fysieke vooruitgang ik zou kunnen boeken. Eerlijk gezegd begon ik vrij adhoc nadat ik de reclame van Insanity Workout gezien had. DVD’s in huis gehaald en twee dagen later ben ik maar gewoon van start gegaan met de eerste fittest. Ik merkte al direct dat die zo ontzettend zwaar was, terwijl de trainingen nog moesten beginnen… Dat belooft wat… Ik ben gewend om in de sportschool met gewichten bezig te zijn, maar qua cardio doe ik helemaal niets. Ik vind hardlopen saai en heb een hekel aan het buikspierkwartier. Dit leek mij een mooie manier om te kijken of je ook met een ander soort training die intensiteit kon behalen.

Insanity workout fittest resultaten
Insanity workout fit test resultaten

Wat vind je van de Insanity trainingen? Viel het mee of tegen?

De trainingen zijn verschrikkelijk zwaar. De intensiteit is vooral in het begin zo’n enorme aanslag op je lichaam. De warming-up is eigenlijk al zwaarder dan enige cardio workout die ik ooit gedaan heb. Daarmee zinkt de moed je wel even in de schoenen. Je voelt ook een constante drive om de testgroep op TV bij te houden. Het viel mij overigens op dat de vrouwen in de testgroep het beter doen dan de mannen, zowel qua techniek als qua uithoudingsvermogen. Ik raad iedereen aan om dagelijks een mini samenvatting van je training op te schrijven zoals  “Bijna alles gehaald” of “75% mee kunnen doen”, etc. Daarmee zul je namelijk gedurende de dagen vorderen zien dat je langzaam beter wordt en in staat bent om meer oefeningen mee te doen. Motiverend!

Sommige trainingen vond ik minder leuk. Van die trainingen waar je tegenop ziet omdat je na een paar keer al weet dat er bijvoorbeeld een bepaalde reeks oefeningen inzit die te zwaar voor je zijn. Door je vooruitgang op te schrijven zie je echter dat je ook die trainingen steeds beter kunt volbrengen. Richting het einde van de eerste maand (waarna een recovery week volgt) kon ik de meeste trainingen bijna helemaal meedoen. Dat was dan ook het moment waarop je overgaat naar de zwaardere tweede maand en je eigenlijk weer van vooraf aan begint, maar dan met een nog zwaarder programma…

Een absoluut voordeel aan deze methode is de diversiteit en creativiteit binnen de oefeningen. Je lichaam wordt continu geprikkeld door nieuwe oefeningen en variaties die in het begin ook wat lastig kunnen zijn, maar wel afwisselend genoeg zijn om leuk te blijven. Op een gegeven moment weet je de volgorde uit je hoofd en doe je bijna zonder te kijken mee met de oefeningen. Trainer “Shaun T.” – die over zichzelf in de 3e persoon praat – is een goede motivator tijdens je training. Soms heb je echt het idee dat hij het tegen jou heeft! En dan is er nog de tijd die meeloopt in beeld; wat een super uitvinding! Je focust eigenlijk continu op hele kleine doelen zoals “de volgende 30 seconden” of “nog 1x deze serie” en dat kun je allemaal in beeld zien gebeuren. Op die manier kun je je krachten beter verdelen en weet je wanneer je net nog even dieper kan gaan.

Wat zijn de resultaten van de Insanity Workout?

Ik heb vooral een enorme conditieboost gekregen. Uit de fittest blijkt dat ik in totaal 63% vooruit ben gegaan in conditie. Iedere keer als ik weer een fittest deed dacht ik, hoger dan dit haal ik de volgende keer nooit. En tot mijn verbazing bleef ik elke fittest in een constante lijn omhoog gaan. Fysiek heb ik vooral wat spierdefinitie teruggekregen op mijn buik, zonder dat mijn gewicht omlaag is gegaan. Een gek gegeven is overigens dat je op een gegeven moment geen enkele spierpijn meer na de trainingen. De eerste week moet je lijf het zwaar ontgelden van alle squats, jumps, pushups, kicks, etc., maar daarna lijkt het alsof je lichaam in een continue staat van spanning blijft. Insanity Workout before after

Van een schaal van 1 tot 10, hoe zwaar was Insanity?

Een 10! Niet zozeer vanwege de training, maar vooral vanwege de impact op je normale ritme. Ik heb door de feestdagen en vakanties heen gewoon elke dag braaf de training gedaan. Dat vraagt een hoop geduld en toewijding en maakt het een stuk zwaarder. In de eerste paar weken zie je ertegenop, maar daarna ben je verslaafd en wil je geen training overslaan en verplicht je jezelf om door te gaan.

Hoe combineer je Insanity met je dagelijks leven?

De ‘korte’ trainingen van 45 minuten in de eerste maand zijn goed te doen als je er bijvoorbeeld een vast moment voor pakt. In mijn geval deed ik de workout elke dag direct als ik uit mijn werk kwam, voordat ik ging eten. Dit ritme moet je jezelf gewoon aanleren. In de weekenden heb ik de training ook wel eens midden in de nacht gedaan of in de middag. De 2e maand duren de trainingen langer (50-60 minuten) en soms moet je er zelfs twee op één dag doen en ben je gerust 1,5 uur kwijt. Die dagen zijn behoorlijk zwaar en intensief. Eigenlijk kun je het beste in je agenda vooruit kijken of je de komende 63 dagen veel verplichtingen hebt die roet in het eten kunnen gooien. Vooral niet doen dan. Je moet ook wel de support van je partner of kinderen hebben, omdat zij zich anders wellicht niet realiseren hoe serieus de effort is die je gedurende de hele periode erin moet steken. Doordat je het gewoon thuis kan doen heb je overigens veel meer flexibiliteit dan bij een sportschool. Wat mij betreft is het ook echt een solotraining en minder geschikt om in een groep te doen met verschillende niveaus.

De voeding heb ik niet gevolgd volgens het voedingsschema. Ik weet dat daarmee de resultaten een stuk beter kunnen worden, maar dat was teveel gedoe voor mij. Als je dat schema netjes volgt is het nog een stuk complexer, want je moet veel meer gaan eten (1000 calorieën extra per dag). Ik had ook continu honger tijdens Insanity omdat je zoveel energie verbrand.

Zou je Insanty aanraden?

Ik zou anderen aanraden om het te proberen en jezelf uit te dagen. Je merkt vanzelf of het de verslavende greep op je krijgt die ik heb ervaren. Wees wel voorbereid op 60 dagen complete gekheid, want dat is het!

Zo. wie is er overtuigd en durft de Insanity Workout aan?! Ik ben serieus getriggerd, maar ook serieus bang! Ten eerste voor de intensiteit van de trainingen, maar vooral voor de frequentie van de trainingen. ’s Ochtends voor werk… pff… vroeg!! En na werk… tja, zou kunnen. Nou wie weet… mocht ik eraan beginnen… zal ik het of course delen op I Love Health!

Ben jij ook een Insanity Workout ervaringsdeskundige en wil je ook jouw fabulous results op I Love Health? Laat het dan even weten!

Lees ook het artikel van een vrouwelijke Insanity Workout expert aan het woord.

Voor meer info over de Insanity Workout, check deze site.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

89 reacties