INSANITY WORKOUT EXPERT #1

Sport  /   - 

De nieuwe Tell Sell hit: The Insanity Workout. En zo heet het niet voor niks, zo heb ik mij laten influisteren door ervaringsdeskundigen… Zelfs de grootste sport addict moest drie keer slikken bij Insanity. De naam zegt het al: een insane zware workout. 60 dagen lang jezelf afbeulen. Maar wat een resultaat: fitter en strakker dan ooit – aldus Tell Sell. Eerst zien, dan geloven. Ik zou het natuurlijk zelf kunnen testen en mijn ervaring met jullie kunnen delen. Maar, ‘daar ben ik nog niet aan toegenomen’. Is het angst, gebrek aan tijd, motivatie…? Dat laat ik even in het midden. Gelukkig heb ik in mijn omgeving meerdere die hards die de strijd met de Insanity Workout wel aandurfden. Lees in dit artikel de ervaringen van de eerste Insanity strijder. En zie de resultaten. Deze liegen er niet om. Toch!? (P.s. scroll even naar beneden).

Wat is de Insanity Workout?

Shaun T., een bekende personal trainer uit Amerika, heeft een revolutionair fitnessprogramma ontwikkeld op DVD: Insanity Workout. Met dit maximale interval fitnessprogramma verbrandt het lichaam tot 1000 calorieën per dag en krijg je binnen 60 dagen een lijf waar je U tegen zegt. En lekker makkelijk: je hoeft er de deur niet voor uit, want je doet het gewoon thuis.

Om je een idee te geven van de Insanity Workout: In deze video is Shaun T. te gast bij de Tyra Banks show en geeft live een mini workout.

De man in kwestie die meewerkt aan dit artikel – en zich dus 60 dagen de tandjes heeft gesport met de Insanity Workout – is circa 30 jaar oud en wenst liever anoniem te blijven.

Nog bezig of al klaar met de Insanity Workout?

Ik ben al klaar. Ik heb Insanity gedaan van december 2012 tot februari 2013.

Wat was je doel met de Insanity Workout?

Mijn doel was vooral om te kijken of ik een dergelijke trainingsmethode aan zou kunnen en wat voor conditionele en/of fysieke vooruitgang ik zou kunnen boeken. Eerlijk gezegd begon ik vrij adhoc nadat ik de reclame van Insanity Workout gezien had. DVD’s in huis gehaald en twee dagen later ben ik maar gewoon van start gegaan met de eerste fittest. Ik merkte al direct dat die zo ontzettend zwaar was, terwijl de trainingen nog moesten beginnen… Dat belooft wat… Ik ben gewend om in de sportschool met gewichten bezig te zijn, maar qua cardio doe ik helemaal niets. Ik vind hardlopen saai en heb een hekel aan het buikspierkwartier. Dit leek mij een mooie manier om te kijken of je ook met een ander soort training die intensiteit kon behalen.

Insanity workout fittest resultaten
Insanity workout fit test resultaten

Wat vind je van de Insanity trainingen? Viel het mee of tegen?

De trainingen zijn verschrikkelijk zwaar. De intensiteit is vooral in het begin zo’n enorme aanslag op je lichaam. De warming-up is eigenlijk al zwaarder dan enige cardio workout die ik ooit gedaan heb. Daarmee zinkt de moed je wel even in de schoenen. Je voelt ook een constante drive om de testgroep op TV bij te houden. Het viel mij overigens op dat de vrouwen in de testgroep het beter doen dan de mannen, zowel qua techniek als qua uithoudingsvermogen. Ik raad iedereen aan om dagelijks een mini samenvatting van je training op te schrijven zoals  “Bijna alles gehaald” of “75% mee kunnen doen”, etc. Daarmee zul je namelijk gedurende de dagen vorderen zien dat je langzaam beter wordt en in staat bent om meer oefeningen mee te doen. Motiverend!

Sommige trainingen vond ik minder leuk. Van die trainingen waar je tegenop ziet omdat je na een paar keer al weet dat er bijvoorbeeld een bepaalde reeks oefeningen inzit die te zwaar voor je zijn. Door je vooruitgang op te schrijven zie je echter dat je ook die trainingen steeds beter kunt volbrengen. Richting het einde van de eerste maand (waarna een recovery week volgt) kon ik de meeste trainingen bijna helemaal meedoen. Dat was dan ook het moment waarop je overgaat naar de zwaardere tweede maand en je eigenlijk weer van vooraf aan begint, maar dan met een nog zwaarder programma…

Een absoluut voordeel aan deze methode is de diversiteit en creativiteit binnen de oefeningen. Je lichaam wordt continu geprikkeld door nieuwe oefeningen en variaties die in het begin ook wat lastig kunnen zijn, maar wel afwisselend genoeg zijn om leuk te blijven. Op een gegeven moment weet je de volgorde uit je hoofd en doe je bijna zonder te kijken mee met de oefeningen. Trainer “Shaun T.” – die over zichzelf in de 3e persoon praat – is een goede motivator tijdens je training. Soms heb je echt het idee dat hij het tegen jou heeft! En dan is er nog de tijd die meeloopt in beeld; wat een super uitvinding! Je focust eigenlijk continu op hele kleine doelen zoals “de volgende 30 seconden” of “nog 1x deze serie” en dat kun je allemaal in beeld zien gebeuren. Op die manier kun je je krachten beter verdelen en weet je wanneer je net nog even dieper kan gaan.

Wat zijn de resultaten van de Insanity Workout?

Ik heb vooral een enorme conditieboost gekregen. Uit de fittest blijkt dat ik in totaal 63% vooruit ben gegaan in conditie. Iedere keer als ik weer een fittest deed dacht ik, hoger dan dit haal ik de volgende keer nooit. En tot mijn verbazing bleef ik elke fittest in een constante lijn omhoog gaan. Fysiek heb ik vooral wat spierdefinitie teruggekregen op mijn buik, zonder dat mijn gewicht omlaag is gegaan. Een gek gegeven is overigens dat je op een gegeven moment geen enkele spierpijn meer na de trainingen. De eerste week moet je lijf het zwaar ontgelden van alle squats, jumps, pushups, kicks, etc., maar daarna lijkt het alsof je lichaam in een continue staat van spanning blijft. Insanity Workout before after

Van een schaal van 1 tot 10, hoe zwaar was Insanity?

Een 10! Niet zozeer vanwege de training, maar vooral vanwege de impact op je normale ritme. Ik heb door de feestdagen en vakanties heen gewoon elke dag braaf de training gedaan. Dat vraagt een hoop geduld en toewijding en maakt het een stuk zwaarder. In de eerste paar weken zie je ertegenop, maar daarna ben je verslaafd en wil je geen training overslaan en verplicht je jezelf om door te gaan.

Hoe combineer je Insanity met je dagelijks leven?

De ‘korte’ trainingen van 45 minuten in de eerste maand zijn goed te doen als je er bijvoorbeeld een vast moment voor pakt. In mijn geval deed ik de workout elke dag direct als ik uit mijn werk kwam, voordat ik ging eten. Dit ritme moet je jezelf gewoon aanleren. In de weekenden heb ik de training ook wel eens midden in de nacht gedaan of in de middag. De 2e maand duren de trainingen langer (50-60 minuten) en soms moet je er zelfs twee op één dag doen en ben je gerust 1,5 uur kwijt. Die dagen zijn behoorlijk zwaar en intensief. Eigenlijk kun je het beste in je agenda vooruit kijken of je de komende 63 dagen veel verplichtingen hebt die roet in het eten kunnen gooien. Vooral niet doen dan. Je moet ook wel de support van je partner of kinderen hebben, omdat zij zich anders wellicht niet realiseren hoe serieus de effort is die je gedurende de hele periode erin moet steken. Doordat je het gewoon thuis kan doen heb je overigens veel meer flexibiliteit dan bij een sportschool. Wat mij betreft is het ook echt een solotraining en minder geschikt om in een groep te doen met verschillende niveaus.

De voeding heb ik niet gevolgd volgens het voedingsschema. Ik weet dat daarmee de resultaten een stuk beter kunnen worden, maar dat was teveel gedoe voor mij. Als je dat schema netjes volgt is het nog een stuk complexer, want je moet veel meer gaan eten (1000 calorieën extra per dag). Ik had ook continu honger tijdens Insanity omdat je zoveel energie verbrand.

Zou je Insanty aanraden?

Ik zou anderen aanraden om het te proberen en jezelf uit te dagen. Je merkt vanzelf of het de verslavende greep op je krijgt die ik heb ervaren. Wees wel voorbereid op 60 dagen complete gekheid, want dat is het!

Zo. wie is er overtuigd en durft de Insanity Workout aan?! Ik ben serieus getriggerd, maar ook serieus bang! Ten eerste voor de intensiteit van de trainingen, maar vooral voor de frequentie van de trainingen. ’s Ochtends voor werk… pff… vroeg!! En na werk… tja, zou kunnen. Nou wie weet… mocht ik eraan beginnen… zal ik het of course delen op I Love Health!

Ben jij ook een Insanity Workout ervaringsdeskundige en wil je ook jouw fabulous results op I Love Health? Laat het dan even weten!

Lees ook het artikel van een vrouwelijke Insanity Workout expert aan het woord.

Voor meer info over de Insanity Workout, check deze site.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

89 reacties

 1. Ik heb Insanity gedaan in 2013 en ben totaal 32 kilo afgevallen. De eerste 4 weken val je niet veel af, wel neemt je conditie toe. Echter, als je het 4 weken volhoudt ga je zeker resultaten zien! Insanity is ontzettend zwaar voor je knieën. Dit heb ik zelf ondervonden. Echter, nu heb ik er nooit meer last van. Gewoon squats vermijden of zo aanpassen dat je geen blessures oploopt. Vooral de power jumps zijn een aanslag op je knieën. Zorg dat je goede sportschoenen draagt en zorg altijd voor zachte landingen. Lukt dit niet omdat je te moe bent, neem dan direct een pauze!

  Net begonnen met Insanity Max 30, ik kan je vertellen… Deze workout is stukken zwaarder dan de ‘gewone’ Insanity workout. Na 10 minuten ben je helemaal kapot en zweet je van alle kanten. Het is de bedoeling om je eigen Max te vinden en daarna door te buffelen om je steeds verder te pushen. Zodra je Max out bent, schrijf je je tijd op en probeer je de week erop deze te verbeteren. Ik heb net de eerste 3 weken erop zitten, ik ben nog niets afgevallen maar voel wel dat mijn benen, armen en bovenste buikspieren strakker worden.
  Bij de originele Insanity workout kwam ik ook eerst een paar kilo aan, pas na de eerste maand schoten de kilo’s eraf. Gezien Max 30 intenser is dan de originele Insanity workout gaat dit vast goedkomen.

  Als je nu denkt, Wtf? Zwaarder dan de gewone Insanity?! Relax, er is een optie om de volledige workout te zien met een modifier. Modifier is een makkelijkere variant van een bepaalde oefening. Je ziet dan continu in beeld hoe iemand de aangepaste bewegingen uitvoert. Hierdoor is het programma ondanks de hogere intensiteit beter geschikt voor mensen met overgewicht of slechte conditie dan de originele workout.

  Beide programma’s zijn fantastisch, maar Insanity Max 30 is nu mijn favoriet omdat deze maximaal 30 minuten is en je continu jezelf moet pushen tot het uiterste. Bij de originele Insanity workout was ik in de laatste 4 weken soms 1 – 1,5 uur bezig met workouts op een dag. Echter, deze hebben wel een betere warming-up en cooling down. Voor de zomermaanden zou ik denk ik eerder voor de oldskool Insanity gaan omdat je meer pauzes hebt om te drinken en de intensiteit vd meeste bewegingen wat beter te doen is. Insanity is erg gericht op Cardio waardoor je veel vet verbrand, wat spieren kweekt, maar niet eruit gaat zien als een body builder. Wil je dus niet afvallen maar juist wat meer spieren kweken dan kan je beter P90X of Body Beast workouts volgen.

 2. Ik ben momenteel bezig aan mijn 3° ronde . Insanity is echt verslavend. Maar na de tweede ronde had ik het toch moeilijk om weer in beweging te komen en iets van beweging te doen. Ik merkte ook door plotseling niets te doen , ik veel sneller zwaarder werd. Nu ben ik aan mijn derde week bezig en zit al weer op het niveau halfweg ronde twee… een stuk strakker en spieren zijn duidelijk weer aanwezig!!!
  Ik let niet op mijn voeding en train s avonds heel laat. Ik probeer wel na elke workout wat amandelnoten te eten of melk te drinken (is goed voor de spieren)

 3. Hoi ik ben vandaag ook begonnen met de fittest. Ging lekker, veel gezweet! Nu weet ik alleen niet hoe t werkt heb de dvd’s via een wetransfer gekregen. Kan iemand mij het schema e-maile n?

  Groetjes Soraya

  1. Hoi Soraya,

   ik zie dat jij de dvd’s via we-transfer hebt gekregen. Kan jij die ook aan mij doorsturen? Dat zou echt super zijn!

   Groetjes, Karin

  2. Hoi Soraya, Ik heb de dvd’s van Insanity, maar ik reis nogal veel, en het is een enorme gedoe om de dvd’s mee te slepen. Zou ik daardoor heel erg blij zijn als ik een kopie van je wetransfer Insanity dvd’s kon krijgen. Bij voorbaat dank voor je reactie.
   Groetjes Morten

 4. Pfoe, vandaag het pakket binnengekregen!
  Door jullie reacties extra enthousiast geworden, heb er super veel zin in! Kom maar op Mr. Shaun T! See you in sixty days!

 5. Hallo Allemaal,
  Ik heb vanmorgen mijn 2e fittest gedaan, helaas heb ik de 1e keer niks opgeschreven omdat ik het allemaal niet zo serieus nam. Maar het is inderdaad verslavend. 6x p week lukt me niet maar met 5 vind ik dat ik het niet slecht doe. Na de geboorte van ons 3e kindje 4 maanden geleden wilde ik echt iets aan mijn figuur gaan doen. Hoe meten jullie je buik benen armen op. ik heb dit geprobeerd maar je moet dit natuurlijk steeds op dezelfde plaats doen. Iedereen veel succes

 6. I loooooooooove insanity.
  Erg leuk artikel dus ook om te lezen.
  Ik ben nu voor de 4e maand bezig met insanity.
  Ik blijf er maar door zweten en denk dat het nooit ‘simpel’ zal worden ook.
  Dat vind ik er ook zo leuk aan.
  Ik kan insanity iedereen aanraden!! Dig deeper- as ShaunT says 😀

 7. Zit nu aan het eind van de recovery week. Alleen eerste week spierpijn gehad, daarna gaat het veel beter. Heb al heel veel zin in de komende 4 (zwaarste) weken! Ga vanaf dan ook Creatine innemen om het beste resultaat uit die 4 weken te halen. Ik merk nu vooral dat me spieren een stuk steviger zijn. Vooral voor je benen en buik laat het een heel goed resultaat zien. (Het deluxe programma van insanity gratis te downloaden via torrents)

  No pain, no gain!

  1. Hoi Coby,
   Als het goed is heb je een schema (zo niet kan ik je deze wel mailen.) maar hier staat precies op welke dag je welk programma moet volgen. Het is niet zo dat je de dvd 1 voor 1 doet. Miek

 8. Hallo, ik ben zelf sinds 1,5 week begonnen met afvallen en te letten op mijn voeding. Ik ontbijt nu goed met thee (zonder suiker) en crackers, smiddags crackers ipv brood en savonds gewoon een goede maaltijd, vette dingen en chips, frisdrank etc laat ik staan! Sinds zaterdag begonnen met de insanity fitness test, ik moet zeggen dat ik de dvd’s nog niet ga aanschaffen maar ik was van plan om elke dag die fitness test te herhalen, kijken wat dat voor resultaten teweeg brengt. Iemand die het ook op deze manier doet? Groetjes Laura

  1. Hi Laura,
   Wat goed dat je een gezonder eetpatroon bent gaan volgen! Dit klinkt goed!
   Ik weet niet of je voor volkoren producten kiest, maar ik zou in het geval van crackers wel altijd volkoren crackers nemen. Of spelt crackers, ook erg lekker en gezond. En hetzelfde geldt voor je avond maaltijd: kies voor volkoren pasta/rijst/couscous, etc.
   Succes in elk geval!!!! Keep up the good work 🙂
   groetjes,
   Daisy

 9. Ik ben vorige week begonnen met Insanity en heb nu 6 lessen gehad. Ik heb het idee dat ik het nu al zie aan m’n lichaam, met name m’n buik. Ik ben er wel iets door aangekomen, maar dat lees ik bij iedereen dus dat zal wel goed zijn. Ik eet gezonder als voorheen, dus ik ga er vanuit dat het spieren zijn ;). Ik doe ook nog een teamsport (handbal) en heb dit 3x in de week. Deze dagen doe ik in principe geen Insanity tenzij ik een slappe training heb gehad. Dan doe ik er een Insanity achteraan. Ik vind het zwaar, zweet me kapot, maar wel te doen. Loop al wel 1,5 week met spierpijn haha, maar dat is een goed teken! Geweldige training en ik ben nu al verslaafd 😀

 10. super maar wel volhouden erg verslavend. voor mn werk ren ik 3 a 4 keer in de week 10 km. en in de avond insanity jeetje echt zweten!!!!!! voeding doe ik niks aan gewoon goed eten. leuk om alle reacties te zien hier

  gr dennis en mensen houd vol

 11. Zit momenteel in mijn recovery week en heb gisteren even “stiekem” gekeken wat me in deel 2 te wachten staat.. OMG!! Maar ook wel weer een super uitdaging!
  Ben qua kilo’s niet afgevallen, maar ik merk wel dat mijn lichaam langzaam maar zeker strakker wordt.
  Doel: in mijn korte broeken passen als ik in oktober op vakantie ga. En ik ben er bijna.
  Met de laatste 4 weken moet het lukken. Merkte dat ik na de eerste 4 weken het steeds beter kon volhouden. Door een polsoperatie kan ik niet altijd alle opdrukoefeningen volgen, maar daar improviseer ik zelf en doordat mijn pols wel sterker wordt, merk ik dat ook dat soort oefeningen beter gaan.

  Ik heb geen speciaal voedselprogramma maar let wel op wat ik eet.

  Leuk om alle ervaringen hier zo eens te lezen en ook erg leuk artikel.

  Voor iedereen die nog bezit is of gaat DIIIIG DEEPER!!

 12. Hallo!

  ik had even een vraagje, mag je dit ook doen als je nog niet helemaal volgroeid bent? ik bedoel, ik ben 16 jaar, is dat nog te jong of kan dat niks kwaad?

  Groetjes!

  1. Nee hoor kan niks kwaad. Deze oefeningen zijn niet heftig. Het is te doen van jong tot oud. Voordeel: het is goed voor je lichaam, afweersysteem immuunsysteem etc. Je hoeft niet persee 100 in een keer, 20 ofzo en dan ga je opbouwen naar 80 ( ik noem maar een voorbeeld)

   Ik ben zelf 19 jaar oud en ik start morgen met het schema.

   Veel succes trouwens 😉

 13. Hallo allemaal,

  Wat fijn om dezelfde soort ervaringen terug te lezen!
  Bij mij was de eerste week, zelfs de fit-test echt afzien, zware spierpijn, dacht zelfs dat mijn rugzenuw was ingekneld….maar das echt alleen de begin fase. Ik ben nu in mijn 3e week en pas 1 kilo kwijt. Ik ga elke dag tot de max, en hoewel ik pas 1 kilo kwijt ben (ik eet normaal, wel een proteine shake met creatine en dextrose na de training)zie ik mijn spieren beter te voorschijn komen! 😀
  Eerst keek ik ertegenop, maar nu wordt het steeds verslavender, ik heb er elke dag zin in! Ben benieuwd hoe ik er na de training uitzie. Een ding is zeker: mijn conditie word als nooit tevoren!
  Succes allemaal en DIG DEEPER!;-)

 14. Ik ben gister begonnen en heb vanmiddag de 2de workout gedaan! Ik kan nu al niet wachten op morgen. Je gaat heerlijk kapot maar aan het eind van de workout heb je wel een voldoening! Qua resultaten nog lastig te zeggen, maar ik heb het volste vertrouwen in Insanity!

 15. Ik merk om me heen dat Insanity steeds bekender wordt. Deze zomer doe ik hem voor de 3e keer. De 1e hield ik het maar 1 maand vol, maar gelukkig vorig jaar wel helemaal volgehouden toen ik terugkwam van een blessure. Nu voor de 3e keer begonnen, en het gaat beter dan ooit. Me conditie was nu al goed. Ik haalde in de 1e week al dezelfde resultaten als in week 6 van vorig jaar. Toch besloot ik gewoon weer bij het begin te beginnen.

  Het is inderdaad verslavend, want buiten mijn basketbalseizoen om, blijf ik het liefst goed in conditie, en dan is insanity een supergoeie offseason workout.

 16. Hallo iedereen,

  Ik had een vraagje. Ik wil hiermee gaan beginnen maar omdat ik nu paar maanden niet heb gesport vanwege werk is het zeker verstandig om eerst te fitnessen en cardio te doen.? Eerst op conditie komen. Maar als ik eenmaal aan insanity begin kan je dan nog gwn krachttraining in de fitness erbij doen? Of overbelast je jezelf dan?

 17. Sinds 6 dagen ook begonnen aan Insanity als afwisseling op het boek “100 dagen op de cover van Mens Health”

  De oefeningen zijn een leuke variatie op het geijkte wat men in een sportschool aantreft. Het programma lijkt mij zo op het eerste oog gericht om je zo ‘droog’ mogelijk te krijgen zonder spierverlies.

  Voor spieropbouw zal krachttraining beter geschikt zijn.

 18. Ik was zo gezet dat ik ook eindelijk eens wat aan sport wilde gaan doen en graag MET resultaat. Dit had zeker resultaat, heb verschillende spieren overbelast en mag van mijn dokter alleen nog wandelen komende maanden. Top product!! Not!!

  1. Robbert,

   Insanity is niet geschikt voor personen die nog nooit of zeer lange tijd niet aan sport hebben gedaan. Raadpleeg altijd eerst een huisarts voordat je een dergelijke inspanning gaat leveren. Beter eerst afvallen om gewrichten te ontlasten.

   1. Gewoon jezelf ontzien van bewegingen als squats, lunges en power jumps etc. Eventueel de aangepaste (makkelijke) versie doen van een oefening. Zelf had ik ook last van mijn knieën, vooral als je doorgaat terwijl je de oefeningen niet meer naar behoren uitvoert door vermoeidheid. Dan kan je beter rusten, water drinken, de oefening aanpassen en als je er weer klaar voor bent verder gaan. Ik woog 132 kilo en had geen enkele conditie. Nu weeg ik 95 kilo. Allemaal dankzij Insanity.

 19. Nou mijn 2e fittest voor de not- believers!

  1e fittest plus resultaten 2e fittest

  1 switch kicks 51- 66
  2 power jacks 40-59
  3 power knees 60-80
  4 power jumps 20-30
  5 globe jumps 8-9 jawel hoor 1 erbij! haha
  6 suicide jumps 10-12
  7 push up jacks 10-15
  8 low planck oblique 23-45

  Ook weeg ik nu 63.5 ipv 66 kg.
  3cm kwijt op mijn heup, 2 cm kwijt op mijn borst, 0,5cm kwijt op mijn bovenarm, en mijn kuit is 1,5cm dikker geworden.

  Ik had dit echt niet verwacht, bij de 1e fittest dacht ik dat het nooit wat zou worden!
  Iedereen veel plezier met Insanity! It’s bananas 😉

  groetjes Joyce

  1. WAUW Joyce!!! Wat een verschil met de eerste keer. Echt super goed! En de resultaten in kilo’s en cm’s liegen er ook niet om! GO FOR IT!!!

   1. Dank je wel voor de reactie! Ben er ook super blij mee. Ik denk dat het grotendeels ook ligt aan het eten van het dieet wat erbij zit. Zit nu helaas in een week “pauze” aangezien ik veel slaapdiensten moet draaien. En ik merk echt dat je goed geslapen moet hebben en energie moet hebben om Insanity te doen. Maar goed, we gaan er volgende week weer net zo hard tegen aan! Groetjes Joyce

 20. Als coach de volgende reactie :
  Insanity is voor iedere gemotiveerde sporter.
  Zelf doen we dit 3x in de week ivm overbelasting.
  Verder zijn resultaten (en foto’s) naar grote tevredenheid al speelt uiteraard mee dat sporters meer op hun voeding gaan letten.
  Kortom : knal mee en geniet van wat je lichaam kan.