3 x Bietensap Recept || voor hardlopers & biet lovers

Dranken, Recepten, Smoothie, Sport  /   - 

Sinds afgelopen maandag drink ik elke dag een vers bietensap. Dit doe ik omdat ik over één week en één dag mijn eerste halve marathon ga rennen. Of in elk geval een goede poging ga wagen… Om deze run zo succesvol te laten verlopen, ben ik nu al bewust bezig met mijn voeding. Dat wil in elk geval zeggen: no more alcohol. Daarvoor in de plaats mag ik dan weer wel bietensap. Goh, wat bof ik toch.

Bietensap mag dan wel geen waardig vervanger van een glaasje wijn op een zonnig terras zijn, lekker vind ik het wel! Terwijl ik rauwe biet in salades of gekookte biet eigenlijk niks vind. In een sapje heeft een lekker, zoete smaak. Maar waarom dat bietensap voor de halve marathon vraag je je af?

Het drinken van (veel) bietensap voor een wedstrijd verbetert het uithoudingsvermogen en de prestatie. En dat is nou precies wat ik nodig heb! Hoe werkt dat dan precies? Volgens sportartsen leidt het nitraat in bieten tot een lager zuurstofverbruik en een lagere hartslag, met een prestatieverhogend effect tot gevolg. Kom maar op met de halve marathon, I’m on beet 😉

Good to know:

  • Eet geen kauwgom en/of gebruik geen mondwater gedurende een uur na het nuttigen van de rode biet/het sapje. Dit doodt de bacteriën op je tong die zorgen voor de juiste omzetting van nitraat naar stikstofmonoxide. En dan is alles voor niks…
  • Drink het zo’n 3 uur voor je fysieke inspanning en start er al een paar dagen voor je daadwerkelijke prestatie mee, beide voor optimaal resultaat.

Ik heb op dit moment 3 verschillende recepten die ik gebruik voor mijn bietensapje. Ik maak ze allemaal met mijn sapcentrifuge/juicer van Cuisinart. Soms leng ik ze aan met water, zodat ik het als drankje gedurende de dag drink. Lekker fris, een soort van gezonde limonade! Bietensap recept

Bietensap recept 1

  • 1 grote biet
  • 1 appel
  • Halve citroen

Bietensap recept 2

  • 1 grote biet
  • 1 grote peer
  • Klein stukje gember(wortel)

Bietensap recept 3

  • 1 grote biet
  • 2 schijven verse ananas (circa ¼ ananas)
  • ½ appel
  • ½ citroen

 Bereiding:

  1. Voor alle recepten geldt dat ik ze met mijn (slow)juicer/sapcentrifuge maak.
  2. Schil de bieten, de citroen en de ananas. Was de overige ingrediënten goed.
  3. Doe alle ingrediënten in je juicer en maak er een gezond sapje van.
  4. Leng het indien gewenst met water aan.

Enjoy!

En dan nu… run baby run!

Ken jij nog lekkere recepten voor bietensap? Deel ze vooral in de comments onder deze blog. Ik moet nog ruim een week aan de bietensap, dus variatie geen bezwaar! thnx xx Daisy

bietensap recept appel biet Bietensap recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties

  1. hai ik heb hem gemaakt in een blender met halve komkommer, sap van 1 citroen, 6 tot 8 diepvries kersen. en half glas bietensap

  2. Ik heb net gemaakt;
    1 rauwe biet en het loof/blaadjes
    1 rijpe banaan
    Verse gember
    Amandelmelk om te verdunnen/water
    Paar blaadjes basilicum
    Peterselie en een blaadje stevia
    Halve citroen
    Eetl. Chiazaad
    Uurtje in de koelkast, heerlijk!!?

  3. Een paar gekookte bieten, 1 citroen en wat munt pureren in de blender. In een klein litermaatje gieten en bewaren in de koelkast. Elke dag een paar eetlepels met in een glas aanlengen met melk. Heerlijk en makkelijk maar vooral gezond.

  4. Vraagje:………… hoe kan het dat ik na het eten van gekookte Rode Bietjes wel een rode urine krijg en na het drinken van ge-slowjuiced bietensap dit niet gebeurt? Very strange……….maar wellicht is er een verklaring voor…. Reacties zijn welkom

    Ps ook mijn dochter van 5 loves de Beet-Juice…… (Bieten, appel, mango, annanas en gember)

  5. Yep, ik ben ook een fervente loop-stér en loop mijn wedstrijdjes op bietensap. Inderdaad week van te voren beginnen met 1 à 2 glazen per dag. Ik maak het in de blender (Kenwood). Mijn ervaring is dat je het met (bijna) alles kan combineren: appel, banaan, mango, avocado, ananas, bleekselderij, wortel enz enz Ik vind de aardse smaak van rode biet juist wel lekker, dus ik probeer niet te overheersen met een andere smaak of smaken.
    Rode bietensalade met augurkjes en zilveruitjes vind ik ook jammie; ik kook de bieten wel voor salade.

  6. Oh, gekookte rode bietjes zijn heerlijk in soepen en salades juist. In Guatemala had ik ijzer tekort en daar ben ik gaan zoeken naar diverse recepten. Het is zo lekker. Ik laat het je graag weten wanneer je even reageert. Succes met al het sporten :-).

  7. ik ontdekt jouw blog vandaag pas, heerlijke blog met lekkere recepten!!

    In India dronk ik altijd beetroot-carrot-ginger juice, heerlijk!!!!
    en rauwe biet raspen over een salade is ook heerlijk, minder grote stukken, maar wel lekker aards smaakje!!!

    1. Ik gebruik alleen rauwe bieten. Gekookte bieten kun je niet of slecht door je sapcentrifuge halen. Door een blender kunnen ze wel. Daarnaast geef ik de voorkeur aan rauw t.o.v. gekookt omdat dit nog meer voedingswaarde bevat.
      groetjes!

  8. Wat ik zelf regelmatig maak en ontzettend lekker vind is bietensap met banaan.
    De banaan in plakjes snijden en 1-2 uur in de vriezer leggen. Daarna samen met de bietjes (150 gram) in de blender en smullen maar. Het is echt ontzettend lekker. 🙂

  9. Ik heb helaas geen slowjuicer omdat die aardig prijzig zijn, maar deze sapjes zien er heerlijk uit! Ga zeker overwegen om toch een keer een juicer aan te schaffen om m’n mogelijkheden tot het maken van smoothies en sapjes uit te kunnen breiden. 🙂

  10. Geen idee van welke site ik het recept heb van dit bietensap, maar ik vind hem erg lekker.
    2 rode (gekookte) bieten
    1 rijpe mango
    1/2 of 1 eetlepel maca
    aanvullen in de blender tot 500 ml met vegamelk

    Ik zit in de overgang en heb last van heftige menstruaties, dan maak ik dit sapje. Het vermindert de hevigheid en het bevat veel ijzer.

    1. Dank je wel voor het delen van dit recept. De maca zorgt inderdaad voor minder menstruatie klachten. Fijn dat dit voor je helpt!

    1. Hoi Bente,
      Puur vind ik het ook niet lekker hoor. En zo rauwe bietjes eten in een salade word ik ook niet vrolijk van. Maar door het te mengen met appel wordt het een lekker zoet drankje. Maar goed, smaken zullen altijd verschillen… dat is waar! 🙂

      groetjes!
      daisy

  11. Wauw, klinkt heerlijk! Nooit geweten dat bieten zo goed zijn voor je uithoudingsvermogen.. Ik ga het zeker proberen! Misschien ook wel eens lekker met aardbeien? Die zijn nu ook in het seizoen.