De 10 voordelen van hardlopen

Sport  /   - 

Yes! Ik heb de hardloop-vibe weer helemaal te pakken. Op zich loop ik altijd wel hoor, maar je hebt van de periodes dat je fanatieker bent. Over een klein maandje sta ik aan de start van de 10K run van Nike door Amsterdam. En streberig als ik ben, wil ik mijn tijd van vorig jaar graag verbeteren. En dat vraagt natuurlijk om training. Dus, de laatste maandjes ben ik wel weer lekker aan het lopen, al zeg ik het zelf. Natuurlijk heb je wel eens van die ‘blegh-runs’, maar de meeste gaan bij mij nu eigenlijk wel goed! Zeker nu met dat voorjaarszonnetje op mijn bol. Ik heb echt een happy gevoel tijdens en na het lopen. En dat is natuurlijk het belangrijkste. Plezier halen uit het lopen. Maar er zijn meer voordelen van hardlopen!

Mijn voordelen van hardlopen

 1. Het kan altijd en overal. Thuis, op vakantie, een weekendje bij je ouders… maakt niet uit, neem die hardloopschoenen mee en rennen maar.
 2. Het is goed voor je conditie. En dat is altijd fijn. Bijvoorbeeld als je vijf trappen op moet omdat de lift kapot is of een sprintje moet trekken naar de bus en niet als een hijgend paard wilt aankomen.
 3. Anti-stress run. Hardlopen is goed voor je ‘mind’. Even alles eruit lopen! Verstand op nul en gaan. Een stressvolle dag voor de boeg (of gehad)? Dan ga ik rennen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat hardlopen depressieve gevoelens verminderd. Dip-dag? Rennen is het antwoord! Hardlopen vermindert namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol.
 4. Je ziet nog eens wat en je komt nog eens ergens. Ik ben net verhuisd binnen Amsterdam en ik kan nu n 2 minuten in het Vondelpark zijn voor een run, maar kan ook snel richting de Nieuwe Meer. Heerlijk door de natuur, langs het water. Anders zou ik daar nooit komen.
 5. Hardlopen geeft me een ‘goed gevoel’. Tijdens het sporten maak je een gelukshormoon aan: serotonine. Dus het is helemaal niet gek dat je je na je run zo goed voelt.
 6. Als ik mijn dag start met een run, zorgt het ervoor dat ik de rest van de dag ook gezonder leef. Zo van: ‘ja, zonde om nu die punt appeltaart van de jarige collega te nemen, want ik ben net zo lekker bezig vandaag!’
 7. Good for your body! Je bent in beweging, je sport, je verbrand calorieën, etc. Het is goed voor je lichaam. Zo kan hardlopen je pezen, banden en spieren versterken. En ik voel me beter en zelfverzekerder als ik goed in mijn vel zit. En dat zit ik als ik lekker sport.
 8. Als je wat kilootjes te veel hebt en je gaat vaker hardlopen, kan het zorgen voor gewichtsverlies.
 9. Hardlopen is cheapie! Oké, je moet even investeren in een paar goede schoenen, maar je hebt nooit last van dure abonnementskosten en dat soort ongein.
 10. Je ontmoet leuke mensen. Ik train nu af en toe mee met de Nike Run Club op donderdagavond in het Vondelpark en daar doen de leukste mensen aan mij. Gezellig!

Verder vond ik online nog een interessant artikel over 6 verrassende voordelen van hardlopen. Eén ervan is dat het je seksleven verbetert. Kijk, now we’re talking! Meer weten over deze voordelen van hardlopen, klik dan op de afbeelding.  voordelen van hardlopen

Ook ben ik natuurlijk onwijs benieuwd naar de voordelen van hardlopen die jij ervaart! Dus laat het me weten in de comments onder de blog. Vind ik leuk! X Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

 1. Ik loop om de dag zo’n 5km in 30 min. Maar nu begreep ik dat je meer vet verbrand als je minder intensief en langer loopt… Dus ik denk dat ik af ga wisselen! Want die 5km in 30 min wil ik erin houden!

  Verder loop ik wanneer mijn werk het toelaat… Ik werk zeer onregelmatig (dag, avond, nacht, weekend) dus ik pas daar mn hardloopsessies aan.

  En het is heeeeerlijk!

  1. Uiteindelijk gaat het erom dat je geniet van het lopen. Als dat jouw 5km in 30 minuten is, moet je dat vooral blijven doen!
   Als je graag vet wilt verbranden, ben ik juist voorstander van intervaltraining.
   Succes!

 2. Ik ben ook sinds ongeveer 1.5 maand begonnen met hardlopen en train nu voor 10km. Ik ren 1x in de week zo’n 9km. Hoe train jij? Ren je altijd op km of ook weleens een korte run?

  1. Hi Liesbeth,
   goed bezig!
   ik train 1 x pw wat korter: 5 a 6 km. En 1 x p/w langer: tegen de 10 km. Dat is hoe ik op dit moment train.
   groetjes!

 3. Het geeft je een gevoel van vrijheid! ALs je een versnelling maakt lijkt het als je vliegt, en de wereld aan kan! (met een beetje fantasie)

 4. Als ik hardloop in de ochtend snoep ik de hele dag niet! Dat vind ik dan zonde.. Dat is mijn allergrootste positieve bijkomstigheid!

 5. Door het hardlopen ontdek ik ook veel mooie en nieuwe plekjes! Je ziet echt nog eens iets waar je anders idd niet komt. Maar ik kan mij in alle punten wel vinden. Leuke blog!