Halve marathon update || I DID IT!

Sport  /   - 

Wat een genot om deze blog te schrijven. Pijnlijke beentjes, moe, maar zooooooo voldaan. Ik heb het gewoon gedaan: vanochtend liep ik mijn eerste halve marathon!

Oma

Om 7 uur vanochtend ging mijn wekker, maar zoals vaker bij een ‘race’ word ik al voor de wekker wakker. Gezonde spanning vermoed ik. Ik heb er zin in!!! Gisteravond had ik er wat minder zin in toen ik voor de tweede avond op rij met een spaatje rood naast mijn partyende vrienden stond en om half 10 afhaakte. Oma moest nodig gaan slapen, morgen loopt zij haar eerst halve marathon…

Let’s go!

Mijn race outfit en alle andere benodigdheden lagen al helemaal klaar. Ik hoefde alleen nog mijn ontbijtje te maken. Ik startte met een mega glas vers bietensap en daarna een flinke kom havermout (morgen recept online). Ik maakte ook nog een portie voor in de trein naar Amersfoort zodat ik zo’n 1,5 u voor de start nog wat goede carbs kon eten.

Hop, helemaal klaar, op de fiets naar de trein en naar Amersfoort! Op het station meette ik mijn moeder die zo lief was mij aan te komen moedigen. Thanks mutti!!

Zo’n half uur voor de start had ik met Marriët afgesproken, een ex collega uit Amersfoort die deze halve marathon ook ging lopen. Na een laatste stop bij de WC’s en een dikke kus aan mijn moeder, zijn we er klaar voor en gaan naar de start. Finally… het startschot, we gaaaaahaaan!

halve marathon
Marriët en ik vlak voor de start. We hebben er zin in!!

Gezellig

Het is behoorlijk druk net na de start zoals bij de meeste wedstrijden. De eerste kilometers is het eigenlijk hink-stap-sprong tussen de mensen door. Maar het leuke is dat ik samen met Marriët loop en nog zonder muziek. Normaliter loop ik gelijk alleen, maar dit is natuurlijk veel gezelliger. We kletsen wat  en maken zo onze eerste kilometers. Het weer is trouwens top: Niet te zonnig en met een lekker windje. We lopen de eerste 9 kilometer met een gemiddelde pace van 5.29. Marriët loopt iets boven haar normale snelheid zegt ze, maar dit vindt ze wel lekker omdat ze zo op haar streeftijd van 2 uur hoopt te eindigen. Op 9k nemen we toch afscheid van elkaar en ga ik wat versnellen. Gisteravond nog een heerlijke ‘Halve Marathon’-playlist in Spotify gemaakt en daar ga ik nu van genieten.

TitelOnderschrift
Net gestart en mijn moeder maakt deze foto. Hier nog fris & fruitig…

Chocolade

Ik loop echt heerlijk. Langzaam (maar wel met een pace van zo’n 5.25) haal ik steeds meer mensen in. Dat is altijd zo motiverend! Ik zit vanaf zo’n 14k wel een beetje te wachten op het punt waar banaantjes uitgedeeld worden, maar dat liet nog even op zich wachten bleek later. Gelukkig had ik zo’n band om met 2 flesjes drinken. Ik had water aangemaakt met Gula Java, een soort superfood dat gelijkmatig veel energie geeft, dus geen energie dips of –pieken. Top spulletje! Smaakt chocoladeachtig, maar niet overheersend hoor. En het gaf mij inderdaad de extra energie die ik nodig had.

Size does matter

Volgens mij werd er op 16k pas banaan uitgedeeld. Na ja, banaan… zo mag ik het niet noemen. Als het 1,5 cm banaan was wat ik kreeg, was het nog veel. Sorry hoor lieve Marathon Amersfoort, maar dat vond ik wel echt de grootste deceptie van de race: 16k lang kijk ik uit naar een halve banaan… moet ik het doen met 1,5 cm. Size does matter in dit geval!

Maar goed, ik laat me niet uit het veld slaan door een tegenvallend banaantje, ik ga lekker verder. Ik voel me nog steeds goed, loop lekker, wel wat stramme kuiten, maar niet heel storend. So far so good.

Emo

Op 17,5k heb ik een klein euforisch emo momentje. Het zonnetje breekt door, ik besef dat ik gewoon een halve marathon aan het lopen ben (hallllllo!!!), ik loop een lichte heuvel af, en er komt een heerlijke techno plaat voorbij in mijn playlist. OMG, ik heb vleugels! Ik krijg kippenvel en een brok in mijn keel. Hahaha! Later blijkt weer van wie ik dat heb: moeders vertelde dat ze bij vrijwel iedereen die finishte een brok in haar keel kreeg… Lekker bezig mam 😉

Bij 18k maak ik een snelle rekensom: nog maar 3,2 km (was ook geen hele moeilijke som…). Dat is NOG MAAR 1 RONDJE VONDELPARK! Ik ben er bijna. Een rondje Vondelpark schud ik zo uit mijn mouw, dus deze laatste 3,2 van mijn halve marathon ook. Ik versnel nog iets voor mijn gevoel en probeer er nog even alles uit te halen wat er in mij zit. Ik zie dat mijn gemiddelde pace al gezakt is naar 5.16. Dat gaat goed! Ik stel mijn doel bij en wil proberen ‘m uit te lopen onder de 5.15.

We hebben een beller

De laatste kilometer gaat in. Mijn moeder belt! Hoi mam! Mededeling: ik sta links zo’n 30m voor de finish, dus wel even zwaaien en leuk kijken voor de foto 😉 Yes mam, ga ik doen.

Die laatste km haal ik nog wel wat mensen in. Ik vraag me af waarom zij niet versnellen. Maar ineens besef ik mij dat deze leute waarschijnlijk de hele marathon lopen! Zij moeten hierna dus nóg een keer hetzelfde rondje lopen. RESPECT… Zij liever dan ik.

Ik geef nog even alles en trek er nog een soort van sprintje uit voor de finish. Vergeet gelukkig niet te lachen én te zwaaien naar mijn moeder. En dan finish ik… YES! 1u 50 m 10 s. ME SO HAPPY & PROUD!

Halve marathon finish
Ik finish op deze foto!! De tijd op het scherm is mijn bruto tijd. Netto kwam ik uit op 1.50.10.
Yeah!!! I did it!!
Yeah!!! I did it!!
halve marathon
Marriët en ik samen net na de finish. Iéts minder fris & fruitig, maar beide super happy en trots op elkaar 🙂
halve marathon
Snap shot tijdens het lopen.
Zo, ik lust wel wat na die halve marathon. Samen met mijn moeder pakken we terras en lunchen we lekker. Wel verdiend, al zeg ik het zelf ;-)
Zo, ik lust wel wat na die halve marathon. Samen met mijn moeder pakken we een terrasje en lunchen we lekker. Wel verdiend, al zeg ik het zelf 😉
halve marathon
En dan de laatste van een happy me 🙂

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties

  1. AHHHHH thanks 🙂 lief van je!!! Tuurlijk gaat het jou ook lukken. Je bent keihard aan het trainen, dus daar twijfel ik niet aan! x

 1. Wauw!! Wat super goed gefeliciteerd!!!
  I love your nikes!! Welk model heb jij? Super!!!
  Even een vraagje. Is jouw playlist op Spotify openbaar?
  Ben heel benieuwd naar jouw hardloopmuziek! Wie weet kan ik hem ook gebruiken.
  Hoe kan ik jou vinden op spotify?

  Ik hoor graag van je!
  Geniet van deze mooie prestatie!

  Groetjes,
  Cathelijne.

  1. Dank je wel!!
   Ik loop op Nike Lunarglides. Hele fijne schoen!

   Mijn Spotify list is niet openbaar. Of nou ja, geen idee hoe dat werkt 😉 Maar het is een mix van Lady Gaga (hahaha), lekkere plaatjes zoals Rather Be en Hideaway, paar techno setjes… van alles wat. Als het maar een lekker tempo heeft!

   Groetjes!
   Daisy

 2. Super goed gedaan! Leuk om de voorbereidingen gelezen te hebben en nu het resultaat te zien/lezen! Top tijd. Groetjes Marly

 3. En hier dan een berichtje van een hele trotse mutti. Het is echt een kanjer, deze dame. En nog tijd ook om tussendoor even te bellen met me(ik heb het wel wat korter gehouden dan normaal hoor:-) Diep respect. Voor alle lopers trouwens. Ik doe het ze niet na.

 4. Woww wat een goede prestatie en wat een toptijd, gefeliciteerd! Kun je die halve marathonplaylist misschien met ons delen? 😉

 5. Wauw wat ontzettend knap! Heb je super goed gedaan! En wat een snelheid, met mijn korte pootjes kom ik (nog) niet onder 6.00. Zou een hele marathon een volgende stap zijn? 😉

  1. Dank je wel 🙂 6.00 is ook super goed! Het gaat er om dat je het beste uit je zelf haalt. Of dat nu een pace van 4, 5, 6, 7 of weet ik wat is! En een hele marathon… tja, ik weet het niet. Ik vind het wel erg veel van mijn lichaam en vrije tijd (en dus sociale leven) vragen. Ik weet niet of ik dat er voor over heb. Maar goed, we’ll see!

 6. Yes wat een goeie tijd heb je neergezet!! Haha ik moest zo lachen om je banaan verhaal! Zo herkenbaar ook. Heb wel eens een halve gelopen zonder überhaupt iets te krijgen.

  Nu op naar de volgende? Ik ga weer trainen voor de halve van Amsterdam, ook onder de 1.50!

  1. Thanks!! Ja die banaan, niet te doen… maar goed. Zonder banaan doe wij het ook gewoon 😉 We don’t need bananas! Wie weet Amsterdam…

 7. Wat goed! Gefeliciteerd! Leuk om te lezen hoe je het ervaart hebt. Ik ga binnenkort trainen om 5 km te kunnen hardlopen. Ik kan nu 4 min aaneengesloten hardlopen. Nog geen halve marathon maar je moet ergens beginnen! Via via op je site gekomen en erg leuk en inspirerend om te lezen!