Halve marathon update #3

Sport  /   - 

Zo! De kogel is door de kerk. Het hoge woord eruit. De inschrijving gedaan. Er staat een dikke kruis door 15 juni. Nieuwe Saucony hardloopschoenen staan klaar om gelopen te worden. Er kan niets meer mis gaan. Ik ga op 15 juni de halve marathon van Amersfoort lopen!

Althans, dat ga ik proberen. Eerst maar over de finish komen. Er zijn immers genoeg dingen te bedenken die mis kunnen gaan. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

 • De grootste en meest realistische angst: Mijn lopersknie blessure waar ik wéér last van heb sinds een maand, blijft mij dwars zitten waardoor ik niet voldoende kan trainen.
 • Mijn veters raken los tijdens de run, ik struikel en breek iets. Met als gevolg: bye bye finish.
 • Mijn trainingswedstrijd van 15k gaat voor geen meter, waardoor ik gedemotiveerd raak en niet meer aan de halve marathon durf te beginnen.
 • Ik kijk de avond ervoor te diep in het glaasje (oopsiedaisy!), word te laat wakker en mis de run.
 • Ik krijg weer scheenbeenvliesontsteking omdat ik op nieuwe schoenen ga trainen. Dat is mij al eerder gebeurd toen ik veranderde van schoen. Fingers crossed dat het goed gaat.

Maar waarom dan toch die 21k?

Simpel. Ik móet wel dankzij mijn grote mond. In een blog van eind 2013 riep ik heel stoer dat ik voor de zomer van 2014 een halve marathon wil lopen. Leuk die grote mond Dais… top. Daar ga je… Nee hoor, dat is onzin. Het lijkt me ook echt cool om te doen. En de prestatie geeft mij een kick. Ik ken mezelf inmiddels een beetje. Het liefst had ik een halve marathon in Amsterdam of Rotterdam gelopen of een leuke Europese stad. Maar dat werd ‘m niet. Amsterdam is pas in oktober, Rotterdam is a.s. zondag maar die heeft geen halve. En die leuke Europese stad kwam ik helaas pindakaas ook niet uit. Zo bleef ik het maar uitstellen en uistellen. Daarom heb ik zojuist de knoop doorgehakt. Ik had 2 opties: 21k op 18 mei in Leiden of 21k op 15 juni in Amersfoort. 18 mei is denk ik nét te snel. Zonder die blessure had ik het wel aangedurfd, maar 15 juni is veiliger. Daarbij heb ik een paar jaar geleden ook in Amersfoort gewerkt dus heb ik enige binding met de stad. Één en één is dus twee. Of nou ja, 21k.

Het strijdplan  

Nog 9 weken te gaan tot de 21k. Dat moet lukken – mits de knie een beetje lief voor mij is. Op dit moment loop ik zo’n 13 km in training. We zijn dus een aardig eind op weg, maar aan de andere kant toch ook nog kilometers verwijderd van die 21 km. De afgelopen 10 weken heb ik getraind bij Running Holland, een hardloopverenging in Amsterdam. Daar heb ik vooral op techniek en snelheid getraind. Vooral die techniek is natuurlijk heel belangrijk. Deze wijsheiden zal ik dus meenemen in mijn eigen training voor Amersfoort. Wat ga ik doen:

 • Veel oefeningen doen om mijn lopersknie zo snel mogelijk te genezen.
 • Één trainingsrun/wedstrijd vooraf lopen van 15k. Vermoedelijk wordt dit de AMC loop of de Bosloop op 25 mei – beide in Amsterdam.
 • 2 à 3 keer per week hardlopen. Waarvan 1 x een lange afstand en deze zo opbouwen.
 • 2 keer peer week fitness waar ik in elk geval mijn oefeningen doe voor mijn blessure. Maar ook mijn core trainen, want met een sterk lichaam loop je makkelijker, sneller en (hopelijk) zonder blessures.
 • Gezond (blijven) eten. Mijn lichaam heeft wel brandstof nodig om alle trainingen goed te kunnen volbrengen en zo het maximale uit mijzelf en de 21k te halen!
 • Geen gewenste eindtijd voor mijzelf bedenken, eerst maar eens proberen ‘m uit te lopen! De irritante streber in mij , zou dat namelijk zo maar eens kunnen doen…
 • En vooral: er lol aan beleven! Niet alleen aan de uiteindelijke prestatie, maar ook aan de trainingen. Ik doe dit immers omdat ik het wil, het moet van niemand. Soms vergeet ik dat nog wel eens. En dat is zonde. Zeker als je 3 x p/w aan het trainen bent is het doodzonde van mijn tijd als ik het niet leuk vind. Note to self: keep on smiling 🙂

Loop jij toevallig ook de (halve) marathon van Amersfoort? Leuk! Laat het mij weten, kunnen we elkaar motiveren 😉 Of loop je misschien een andere run? Ook daar ben ik heel benieuwd naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties

 1. Wat leuk dat je de halve marathon gaat lopen en heerlijk herkenbaar geschreven!
  Mijn eerste halve marathon is al over een ruime week, namelijk die van Enschede. Als die op de een of andere manier fout gaat, ga ik ook die van Amersfoort lopen, heel veel succes met je trainingsschema, als dat je lukt dan komt het zeker weten goed!

 2. Hai Daisy, goed dat je je toch ingeschreven hebt ! Ik ga op 18 mei ook voor het eerst de halve marathon in Leiden lopen ! ik heb dezelfde angsten die jij hierboven noemt.. Maar, blijf in jezelf geloven ! You can do it!

  Succes nog met het trainen!
  Ik ga me nu klaar maken om 2×50 minuten te lopen.

  Groetjes

  Stephanie

  1. Wat goed!!! Ja Leiden leek mij ook leuk, maar is nét even te snel om nog voor te trainen met mijn knie. Half juni moet hopelijk lukken.
   als je al 2 x 50 minuten loopt moet dat wel goed komen met je halve marathon!
   succes!

 3. Wat ontzettend knap! Heel veel succes 🙂

  Ik ben 2 a 3 maanden voor het eerst in mijn leven op een loopband gaan staan (om hard te lopen) na twee jaar op de sportschool vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik was op school altijd dat meisje wat geen rondje rond de gymzaal kon uitrennen… 😛

  Na rustig opbouwen op de loopband en later ook buiten trainen, heb ik mij nu ingeschreven voor mijn eerste 5K! 🙂 Die is over een maand, en ik ben optimistisch haha :D.

 4. Top dat je je hebt ingeschreven! Toen ik je tweet las dacht ik dat je al meerdere keren een halve had gelopen, vandaar mijn reactie dat beide data wel moest lukken. 🙂
  De eerste halve is heel speciaal! Die grote twijfel vooraf of je wel goed genoeg getraind bent (zeker als je andere lopers om je heen ziet en hoort praten / opscheppen over hun tijden enzo). Maar zodra je bent gestart moet je alles om je heen vergeten en genieten. Rustig starten is een van de allerbelangrijkste tips die ik je kan geven. En laat je niet te veel (af)leiden door een streeftijd. Geniet van je eerste loop, want daarna volgen er zeker meer! En ik kan het weten 🙂
  Succes met je voorbereiding en sterkte met je knie 🙁

  1. Hi Angie,
   Dank je wel voor je wijze woorden! Ik ga hier zeker naar luisteren. Het is vandaag nog precies 2 maanden, maar ik heb er gek genoeg wel zin in! Jammer dat het nog zo lang duurt… Al heb ik de tijd wel nodig voor de training hoor!
   Groetjes,
   Daisy

 5. Super leuk! Ik ga de 10 doen.. Ik loop nu de 6 kilometer vaak en dan vind ik het prima. Ze zeggen dat die 4 kilometer geen verschil geeft als je aan zo’n run meedoet omdat je zoveel meer adrenaline krijgt door al die mensen! 🙂
  Mijn vriend doet veel runs. Eind maart nog de halve marathon van Berlijn en nu ook de halve van Amersfoort. Voor mij is 10 genoeg. Maar ik weet dat als hij traint hij meestal 10 kilometer rent en een halve gaat dan ook prima door de adrenaline shot dus 🙂
  Succes! X

   1. Dankjewel =)
    Super gaaf dat je de halve gaat doen! Is een prachtig door Amersfoort !!
    Even iets anders.. Heb jij ook een opleiding gedaan in voeding?
    Ik wil graag een opleiding in voeding/cursus doen.. maar er wordt zoveel aangeboden en ik wil niet op basis van de schijf van vijf natuurlijk. Heb jij er nog tips voor wat een goeie opleiding is? voedingsleer, voeding en diëtetiek, gewichtsconsulente, hormoonfactoor, natuurvoeding enz.. Alleen volgens mij allemaal op basis van schijf van 5..

    1. Hoi Len,
     Een vriendin van mij heeft onlangs de hormoonfactor opleiding gedaan. Dat vind ik een hele goede. Als ik er één zo volgen, zou dat ‘m denk ik zijn. En deze is zéker niet op basis van de schijf van 5!
     Succes!
     Gr. Daisy

 6. Super leuk Daisy dat je er gewoon voor gaat! Ik liep mijn eerste op 9 maart in Den Haag en ik was super zenuwachtig ondanks het harde trainen. Het is me uiteindelijk alles meegevallen en ik heb er alleen maar heel erg van genoten! Dus relax het gaat helemaal goed komen en ik wens je natuurlijk veel succes bij het trainen! Oja, en vergeet niet bietensap te drinken, niet te veel vanwege de nitraat, maar het werkt echt heel erg als je het normaal nooit drinkt!;) mijn wondermiddeltje

 7. Wow, echt supergoed van je! Ik heb net het hardlopen ook weer opgepakt, ik sta ingeschreven voor een 5km loop in Utrecht eind juni. Vind dat al heel erg spannend, dus laat staan als je een halve marathon doet! Succes! 🙂

 8. Leuk! Ik heb vorig jaar de halve marathon van Leiden gelopen, en loop hem dit jaar weer. Vorig jaar ben ik ook ongeveer op dit moment begonnen met trainen en heb toen de halve marathon van Leiden ook gehaald in 2.03, had je ook gekund denk ik! Later in het jaar heb ik de Amsterdam halve marathon gerend, die heb ik voor dit jaar ook weer op de planning staan.
  Dit jaar wil ik met een pacer meelopen op 1.55, misschien ook een tip voor jou? Succes met trainen!

 9. Geloof me, je eerste halve marathon vergeet je nooit meer. Het zal ook zeker niet je laatste zijn ook al denk je dat waarschijnlijk wel als je over de finish komt. Mijn eerste was de halve marathon in Enschede vorig jaar. Heel veel gedachten en emotisch onder het lopen. Bijna opgegeven op de 8 km omdat het zo zwaar was (was gewoon te snel gestart weet ik nu) De kick van al het publiek langs de weg. Man en zoonlief op het 13 km punt gaven me super veel energie maar de laatste km’s waren een hel. En toch loop ik hem dit jaar weer! Sterker nog, dit is mijn 2e halve marathon in 5 weken;) 30 maart de hm van Berlijn gelopen, 100% (21,1k) puur genot. Niet over mijn grens heen gegaan waardoor ik de man met de hamer ook niet tegen kwam. Later kwam het gevoel dat er meer in gezeten had en daarom ga ik eind april nog een keer voor Enschede. Hoop mijn pr te verbeteren. Vorig jaar 2:16, Berlijn 2:09 en nu…. Dit zet ik liever nog niet zwart op wit. Mijn volgende doel? Ooit hoop ik onder de 2:00 uur te komen en dan ben ik als recratief loper, 45 jarige moeder met fulltime baan dit tevreden! Mijn advies is simpel. GENIET van elk moment, slurp de sfeer op maar denk vooral aan jezelf, loop op een schema, evt met behulp van een gps horloge of smartphone. SUCCES!

 10. Hoi!

  Ik heb zelf twee jaar geleden wel eens 8km gerend, maar nooit meer. Daarna is het hardlopen weer weggezakt, maar ik heb het afgelopen maanden weer opgepakt na 1 jaar niet hardlopen.

  Sta nu ingeschreven voor een 5km obstakel run door winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Ben al langzaamaan begonnen met trainen vanaf 3km en 100 traptreden, en nu verder.. Heb dit jaar als doel mijn eerste 10k te lopen!

  Ben ook mede door jou blog en andere gezonde/foodie blogs gezonder gaan eten, wat een enorme verandering! Heb nog nooit zo goed in mijn vel gezeten 🙂

  Bedankt voor al je inspiratie, en succes met je 21K!
  Blijf schrijven 😉

  Liefs Juliën

  1. Hoi Juliën,
   Wat goed dat je het weer hebt opgepakt! En dan ook gelijk met een obstakel run. Super goed! Lijkt mij best zwaar hoor.
   Fijn dat mijn blog bijdraagt aan jouw nieuwe gezonde levensstijl. Dat doet mij heel goed om te horen.
   Jij ook heel veel succes met je run. Go for it!!
   liefs
   Daisy

   1. Hoi Daisy,

    Afgelopen zondag mijn eerste 10k gerend, zo trots 🙂
    Nog steeds spierpijn maar dat neem ik voor lief haha. Drink nu ook iedere ochtend een heerlijke smoothie dankzij m’n nieuwe personal blender, heel handig!

    Succes nog met je trainingen, ik blijf je blog met veel plezier volgen.

    Groetjes Juliën

 11. Ik loop hem ook! Jij veel succes met trainen, het wordt kort dag voor je.

  @Naomi, de reden waarom jij in het dreamteam zit is bewonderenswaardig. Ik wens je veel kracht en sterkte.

  Marit

 12. Aaaaahw wat leuk! Toen ik in het voorstukjes op bloglovin’ 15 juni zag staan wist ik vrijwel zeker dat het de halve marathon van Amersfoort moest zijn….. En dat is dus ook zo!

  Ik loop hem ook! Het wordt mijn eerste halve marathon! Ik volg je blog nog niet zolang, maar wie weet zien we elkaar bij de start?! Ik loop namelijk het dreamteam…

  Mocht je elkaar willen motiveren (heeeeel graag), want ik zit momenteel in een runnersdipje…. Mail me dan! Lijkt me super leuk.

  Liefs,
  Naomi

  1. Hi Naomi,

   Wat leuk dat je Amersfoort ook gaat lopen! Net als ik, de eerste halve marathon. Let’s rock this one!!
   Ik heb je emailadres niet, dus je kunt mij beter mailen.
   Ik ben overigens niet bekend met ‘het dreamteam’. Kun je daar meer over vertellen?
   Veel succes met trainen! komt allemaal goed!
   liefs,
   Daisy