Gluten- en lactosevrije koekjes van dadel-vijgen karamel

Eten met restricties kan zo lastig zijn. Vooral als je gluten- èn lactosevrij moet eten. Gelukkig is daar Hanne de havermoutheldin met overheerlijke gluten- en lactosevrije koekjes! Naast haar eigen blogs als Miss Havermout, maakt ze ook af en toe receptjes voor I Love Health. Vorige keer maakte ze al de healthy sushi, en nu dus deze lekkere snack.

Hanne: Gelukkig kan ik eten wat ik wil (met mate of course) en hoeft ik geen rekening te houden met een gluten- of lactoseallergie. Ik heb daarom eigenlijk nooit stilgestaan bij de hoeveelheid producten die afvallen als je zo’n allergie hebt. Tot deze week. Een goede vriendin vroeg me om hulp. Ze heeft al een tijdje een lactose-intolerantie, maar is er nu achter gekomen dat ze ook allergisch is voor gluten. Ze vroeg mij of ik een dagje met haar de keuken in wilde duiken om wat gluten- en lactosevrije recepten te bedenken. Natuurlijk wilde ik dat! In de eerste plaats om haar te helpen, maar stiekem ook omdat ik het een uitdaging vind om ondanks die beperkingen toch lekkere receptjes te maken.

Ik bedacht een receptje voor koekjes gevuld met dadel-vijgenkaramel. De koekjes zijn gemaakt van kokosmeel en kokosolie, waardoor ze helemaal gluten- en lactosevrij zijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens vegan en vrij van geraffineerde suikers. Kortom, wie je ook op bezoek krijgt voor een theekransje, met deze koekjes maak je iedereen blij.

Ingrediënten gluten- en lactosevrije koekjes

Voor 6-8 koekjes:

 • 6 eetlepels kokosmeel (dit kun je kopen bij de supermarkt, toko of natuurwinkel)
 • 3 eetlepels kokosolie
 • 1 afgestreken eetlepel pindakaas of notenpasta (gebruik bij voorkeur een variant zonder toegevoegde suikers)
 • 1,5 eetlepel agavesiroop
 • Amandelen of andere noten naar keuze ter garnering

Voor de karamelvulling:

 • 3 dadels
 • 3 vijgen

Extra: een bakplaat met bakpapier, een staafmixer of blender

Bereiding gluten- en lactosevrije koekjes

 1. Week de dadels en vijgen een half uur in heet water.
 2. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 3. Doe de kokosolie en pindakaas in een bakje en smelt deze in de magnetron.
 4. Meng in een mengkom het kokosmeel met de kokosolie, pindakaas en agavesiroop.
 5. Vorm van dit deegje koekjes en leg deze op de bakplaat. Maak met je duim een kuiltje in het koekje, hier kun je later de karamelvulling in doen.
 6. Bak de koekjes 8-10 minuten op 175 graden. Als je koekjes niet zo bruin uit de oven komen als de mijne er op de foto uitzien dan ligt dat aan mij, niet aan jouw bakkunsten. Ik heb nog steeds ruzie met mijn oven en hij gaat vaak harder dan ik wil. Mijn koekjes zijn eigenlijk iets te ver.
 7. Laat de koekjes op het aanrecht afkoelen zodat ze steviger worden. Ondertussen kun je de karamelvulling maken. Doe de dadels en vijgen samen met 2-3 eetlepels van het weekvocht in een bakje en pureer ze met de staafmixer tot een gladde puree. Je kunt hiervoor ook de staafmixer gebruiken. Let erop dat je eerst de pitten van de dadels verwijderd voordat je deze gaat pureren!
 8. Leg op elk koekje een lepeltje van de puree en garneer ze vervolgens met een amandel of andere noot naar keuze.

Tip: je kunt ook het dubbele (of driedubbele) recept voor de vijgen-dadelkaramel maken. Deze is namelijk super lekker door je havermout, op wat plakjes appel of over een bakje banana nicecream. De karamel kun je in een potje 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren (als het je lukt er zo lang af te blijven).

lactosevrije koekjes

Enjoy!

Xx

Hanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 1. Wat zijn de ingrediënten hiervoor? Ik wil de koekjes graag gaan proberen, maar helaas zie ik de ingrediënten niet staan. 🙂 Gr Bertje

 2. Wow, dit ziet er heerlijk uit! Ik ga ze zeker maken wanneer het wat afgekoeld is….met 28 graden in de keuken is bakken geen pretje 🙁 Maar bedankt voor het recept!!