Gezonde energierepen recept || lactose- en glutenvrij

Recepten, Snack  /   - 

Dit recept voor gezonde energierepen is van healthy food website Foodness.nl en vind ik echt een topper. Dit is namelijk hét antwoord op het probleem dat veel mensen ervaren bij het vinden van gezonde tussendoortjes die je mee kunt nemen. Je komt al gauw uit bij wat de supermarkt aan snacks to-go te bieden heeft, maar negen van de tien keer is dat niet veel soeps. Als je deze gezonde energie repen maakt, heb je gelijk een voorraadje en kun je gemakkelijk een healthy snack mee pakken van thuis.

Voor de energierepen zijn verschillende noten te gebruiken. Dit is een combi van pecannoten, amandelen en walnoten. Als je geen amandelmeel in huis hebt (wat in feite geen meel is maar bestaat uit fijngemalen amandelen) kun je ook extra noten zo fijn malen dat het een kruim wordt; dat zorgt namelijk voor extra stevigheid in de repen. Ook is kokosmeel een optie. Voor een volledig suikervrije en lactosevrije reep kun je het beste ook suikervrije en lactosevrije chocolade gebruiken als topping. De betere supermarkt heeft dat tegenwoordig in het assortiment. Een andere optie is om rauwe cacao nibs als topping over de energiereep te strooien en aan te drukken.

Onderstaand recept is gebaseerd op 10 tot 14 repen, afhankelijk van de grootte waarin je ze snijdt. In de vriezer blijven ze nog zeker een maand goed. De energierepen op de foto zijn meer bite size. Zo kun je er wel 20 maken!

Ingrediënten gezonde energierepen

  • 150 gram gemengde noten, fijngehakt
  • 150 gram dadels
  • 150 gram pindakaas
  • 80 ml agave siroop (honing kan ook)
  • 30 gram amandelmeel
  • 2 el kokosolie
  • 40 gram kokos chips/schaafsel
  • 150 gram pure chocolade

Bereiding

  1. Maak met een keukenmachine of blender eerst een puree van de dadels, door de dadels in kleine stukken te snijden en er 25 ml water aan toe te voegen – niet teveel, dan wordt het deeg te nat! Pureer tot je een puree zonder grote klonten hebt.
  2. Hak de noten zo fijn mogelijk en meng die door het deeg, evenals 1 eetlepel kokosolie, pindakaas, agave siroop en geraspte kokos.
  3. Bekleed een ondiepe bakvorm met bakpapier of vet deze goed in en verdeel het dadel-notenmengsel erover. Verdeel het goed over de hele vorm, zodat de energierepen straks overal even dik zijn. Druk goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel.
  4. Laat de repen minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak intussen de chocoladetopping door de chocolade au bain marie te laten smelten, in een hittebestendige kom die je op een pan kokend water zet. Roer 1 eetlepel kokosolie door de chocola en roer tot je een gladde massa hebt.
  6. Haal de repen even uit de koelkast en spreid de chocolade erover. Zet de schaal daarna terug in de koelkast.
  7. Snijd de repen na het opstijven in het gewenste formaat. Een deel bewaren? In de vriezer zijn de repen nog zeker een maand houdbaar.

gezonde energierepen, foodness.nl

Enjoy!


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties

  1. Ik heb de reep gemaakt volgens recept… maar eind resultaat is echt vreselijk 1 en al hap pindakaas met noten werkelijk smerig zonde van mijn centen😣…. Bovendien moest er amandelmeel gebruikt worden volgend ingrediënten maar werd niet genoemd in hoe te maken, beetje jammer en heb dus net de hele hap zo de vuilnisbak in geknald, doodzonde😩

  2. Afgelopen week gemaakt echt super lekker.mijn dochter sport erg veel en dit vulde prima in de pauze en ze had genoeg energie. Diepvries was bij ons niet nodig. Ze waren binnen 1.5 week op

  3. Super leuk en lekker al die gezonde recepten, maar ik heb een notenallergie heb je ook een variant van een gezonde reep zonder noten?

  4. Hi,

    Is het ook mogelijk om speltmeel ipv amandelmeel te gebruiken voor dit recept?

    Ook heb ik nog een vraag over amandelmelk. Ik heb een pot witte amandelpasta welke je moet mengen om amandelmelk te krijgen (1 eetlepel moet volstaan voor 1 liter melk), maar wat ik doe het blijft waterig. Heb jij hier ervaring mee?
    Hoor graag! Alvast bedankt!

    Groetjes Marcia

    1. Hi Marcia,
      Je kunt inderdaad beide meelsoorten gebruiken.
      De amandelpasta die je moet mengen om melk te krijgen ken ik niet! Dus daar kan ik geen zinnige uitspraak over doen. Ik zou gewoon een pak amandelmelk bij de suup kopen. Alpro heeft dit bijvoorbeeld (ongezoet).
      groetjes!