Gepofte zoete aardappel met tofu“geitenkaas” en pecan

Diner, Recepten  /   - 

Plantaardig barbecueën met gepofte zoete aardappel en “geitenkaas” van tofu, zo kan het ook! Misschien heb je het wel voorbij zien komen. De #zokanhetook campagne van Green Protein Alliance. Sinds 1 juni laat de Zo Kan het Ook campagne zien hoe het ook kan. Zo stimuleren zij mensen om meer plantaardige keuzes te maken.

#Zokanhetook

Waarom de focus op plantaardig eten? Eiwitten zijn voor ons lichaam onmisbaar. Je kunt je eiwitten halen uit plantaardige en dierlijke producten. De productie van eiwitrijke voedingsmiddelen kost veel energie en water. En al helemaal de productie van dierlijke eiwitten. Vlees en zuivel zijn een stuk belastender voor het milieu dan plantaardige eiwitten. Voor de productie van 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal nodig (!!). Vlees- en zuivelproductie zorgt verder voor veel meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht.

Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling halen wij Nederlanders 61% van onze eiwitten uit dierlijke producten en 39% uit plantaardige producten De #zokanhetook campagne probeert die balans herstellen. Want een balans van 50/50 is van groot belang voor een duurzame en gezonde toekomst.

Gepofte zoete aardappel met tofu “geitenkaas” en gekarameliseerde pecannoten 2 - Zo kan het ook

Gepofte zoete aardappel met tofu“geitenkaas” en gekarameliseerde pecannoten

Ingrediënten

 • 4 zoete aardappelen

Voor de tofu “geitenkaas”

 • 400 gram biologische tofu
 • 2 el witte miso
 • 1 el tahin
 • 1 el citroensap
 • 1 el olijfolie
 • 1/4 tl zout

Voor de gekarameliseerde peccannoten

 • 190 gram pecannoten
 • 4 tl agavesiroop
 • 4 tl olijfolie
 • snufje zout

Bereidingswijze

 1. Pers het vocht uit de tofu door het in een theedoek te wikkelen en er wat zwaars op te zetten.
 2. Voeg de tofu met de overige ingrediënten toe aan een keukenmachine en pureer tot een egale massa.
 3. Vorm het tofumengsel tot een staaf en wikkel deze in plasticfolie. Leg het minstens een uur in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 175° Wanneer de tofu stijver is geworden, verwijder je de plastic folie en bak je deze voor 20 minuten in de oven. Draai halverwege om.
 5. Prik wat gaatjes in de zoete aardappels en wikkel ze in aluminiumfolie. Pof de zoete aardappels tussen de kolen tot ze zacht aanvoelen. De tijd hangt af van de grootte van de zoete aardappel.
 6. Maak ondertussen de gekarameliseerde pecannoten door de olijfolie met de agavesiroop te verhitten in een koekenpan. Voeg de pecannoten en een snufje zout toe en bak vijf minuten. Laat goed afkoelen.
 7. Snijd de gepofte zoete aardappel open, kruimel er wat van de gebakken tofu “geitenkaas” overheen en serveer met de gekarameliseerde pecannoten.

Op zoek naar nog meer plantaardige recepten of producten? Kijk dan op zokanhetook.nu voor meer inspiratie. Of neem een kijkje tussen de vegan receptjes op ILH. 

Heb jij de campagne al voorbij zien komen? 

Liefs, Lindelotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *