Een aantal jaren geleden ben ik op vakantie geweest naar Griekenland. Foodies, eat your heart out. Na deze vakantie was ik fan van de Griekse keuken. Fetakaas, verse groente, tzatziki… Ik ging daarom aan de slag met een linzenburger met Griekse twist en preikiemen. De pittige smaak lijkt een beetje op de smaak van ui en gaat heel lekker samen met de burger. Je kan de burger ook heel lekker ook de BBQ grillen.
Nog even samenvattend: kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijvoorbeeld noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen. Mega gezond én lekker!
>>Meer heerlijke recepten met kiemen vind je hier!>>
Ingrediënten linzenburger
Dit recept is voor 4 burgers
Burgers
- 400 gram linzenkiemen (of linzen uit blik)
- 100 gram feta
- 1 el havermout
- 1 tl komijn
- 1 tl dille (gedroogd)
- 1 teen knoflook
- 4 broodjes (ik gebruikte speltbollen)
- Preikiemen
Tzatziki
- 4 el Griekse yoghurt
- 20 gram feta
- 1 tl dille (gedroogd)
- 1/4 komkommer
- preikiemen
Bereiding linzenburger
- Laat de linzen indien nodig uitlekken en voeg samen met de feta, havermout, komijn, dille en knoflook in een kom.
- Mix het geheel tot een smeuïg mengsel met een staafmixer of blender.
- Vorm met je handen 4 burgers.
- Verwarm wat olie in de pan en bak de burgers in ongeveer 10 á 15 minuten gaar. Draai ze na 6 minuten voorzichtig om. Of, grill ze gaar op de BBQ!
- Rasp een stuk komkommer boven een theedoek of vergiet en laat de komkommer goed uitlekken. (Wring bijvoorbeeld de theedoek uit om het vocht er uit te laten lopen)
- Verkuimel de feta.
- Voeg de yoghurt, feta, dille, een plukje preikiemen en geraspte komkommer bij elkaar en meng tot een saus.
- Snijd de broodjes door midden en beleg deze met je favoriete toppings, zoals: ijsbergsla, tomaat en komkommer.
- Als de burgers gaar zijn, leg je deze op de broodjes.
- Maak de burgers af met de tzatziki en een dot preikiemen en beeld je het Griekse zonnetje op je bol in.
Eet smakelijk!
Je koopt kiemen tegenwoordig bij vrijwel elke supermarkt. Ik vind vooral de trio verpakkingen heel handig, zodat je drie soorten kiemen hebt en zo lekker kunt variëren.
Wil je meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op VanderPlasSprouts.nl.
Ga jij deze burgers maken? Let me know!
Liefs,
Daisy & Lindelotte
Geef een reactie