Het klinkt helemaal hip en happening, maar Bircher muesli stamt al uit de 19e eeuw. De Zwitserse dokter en voedingsdeskundige Bircher-Benner had als theorie dat havervlokken beter opgenomen worden door het lichaam als ze geweekt worden. Dus dat gaf hij zijn patiënten. Nou, dan doen wij dat toch ook gewoon meneer Bircher! Hij combineerde dit o.a. met geraspte appel en liet dat samen met de havervlokken een nachtje weken, net als bij je overnight oats.
Ik hoor je denken: maar dit is toch eigenlijk gewoon overnight oats. Ja! Klopt. Die Bircher-Benner was very on trend! Je laat de havermout namelijk een nachtje weken.
Havermout is hartstikke gezond, zo weten we inmiddels. De havermout van Quaker is 100% volkoren en daarmee rijk aan vezels, het is een bron van belangrijke vitamines en mineralen én een bron van eiwitten.
Ingrediënten Bircher havermout
- 50 gram Quaker Havermout
- 1 geraspte appel
- 150 ml (plantaardige) melk of water*
- 1 tl citroensap
- 2 el rozijnen
- 1 el lijnzaad of chiazaad*
- 1 el noten (ongebrand, ongezouten)*
- Kaneel of koekkruiden (optioneel)
*Ik gebruikte in mijn recept kokosdrink, chiazaad en cashewnoten.
Bereiding Bircher havermout
- Doe dit de avond van te voren: meng de geraspte appel met de Quaker Havermout, de melk, het citroensap, de rozijnen en het lijnzaad in een weckpotje of ander afsluitbaar bakje/potje.
- Laat een nacht in de koelkast staan zodat de havermout goed weekt.
- Roer de volgende ochtend nog eens goed door en garneer met de noten en eventueel wat kaneel.
Wat is jouw favoriete recept met havermout? Zoals je weet ben ik groot havermout fan. Dus nieuwe receptjes en ideetjes zijn altijd welkom! Laat het weten in de comments hieronder. xx Daisy
[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]
Bestel het I Love Health boek hier – zonder verzendkosten!
En volg je I Love Health al op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter?
Dit lijkt me echt heerlijk! Ik ga het meteen maken voor morgenochtend! 😛
Havermout met banaan, blauwe bessen een snuf kurkuma (voor de pit) en een flinke snuf kaneel, heerlijke combi;)
YUMMMMMY!!
Heerlijk toch, havermout! Mijn standaard ontbijt van elke dag. Overnight oats is mijn favoriet, maar nu de koudere dagen eraan komen, kan ik wel genieten van zo’n heerlijk warm havermoutpapje 🙂
P.S.: Ik postte pas mijn 2 favoriete havermoutpap receptjes op mijn blog (en YouTube).
Liefs, Sofie
Leuk!!
Hier ook een havermout liefhebber !:-) Ik maak hem ongeveer bijna het zelfde,alleen dan warm!! (En zonder citroensap,noten en ik gebruik gewone melk 250 ml)
Net appeltaart! 😉 love it!
Yaay bircher-muesli! Ik kom uit Zwitserland en mn moeder maakte het vroeger altijd! ?
Hoi Daisy, love your work!
Ik ben helemaal into oats! En dan steel cut oats, in NL havergrutten genoemd. Wel even koken in water, fruit (favo bessen, appel), rozijntjes meekoken en chiazaad. Aan het eind kaneel erover. Mmmmm!
Lekker!!