Welke zorgverzekering past bij jouw gezonde leven?

Health  /   - 

Hoe gezond je ook leeft, een ongeluk zit in een klein hoekje. Net als elke Nederlander ben je verplicht om je te verzekeren tegen deze pech. Maar als je het toonbeeld van gezondheid bent, is dat dan wel nodig? Jouw zorgverzekering is er niet alleen om de kosten te vergoeden bij ziekte of ongevallen. Je kan ook het inzetten om je gezondheid te vergroten. Wil jij je verzekering ook inzetten voor je eigen gezondheid? We zetten wat tips voor je op een rij.

Extra’s of alleen de basisverzekering  

Als je gezond leeft en weinig zorg nodig hebt, kan je ervoor kiezen om alleen een basisverzekering af te sluiten. Al je broodnodige zorg, zoals de huisarts of een bezoekje aan de spoedpost, worden vergoed vanuit dit pakket. Als je geen aanvullende zorg denkt nodig te hebben, is dit de voordeligste optie. Toch is het slim om goed na te denken over eventuele extra kosten. Een sportblessure kan zomaar voor een extra doktersbezoek zorgen, maar er zijn ook veelvoorkomende vormen van zorg die niet in je basispakket zitten:

  • Tandartskosten voor 18 jaar en ouder
  • Fysiotherapie voor niet-chronische aandoeningen
  • Orthodontie
  • Brillen en lenzen
  • Kraampakket
  • Alternatieve geneeswijzen

Lees je in over wat er in het basispakket zit en weeg goed af of je extra dekking nodig denkt te hebben. En: vergeet niet in te calculeren dat je daarnaast ook gewoon pech kunt hebben en plotseling zorg nodig kunt hebben. Nu je weet wat je nodig hebt, vul je de filters van een zorgvergelijker in met jouw zorgbehoeften, en kun je simpelweg kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering die daaruit rolt.

Wat doe je met je eigen risico van je zorgverzekering?

Bij het afsluiten van je verzekering krijg je automatisch te maken met een verplicht eigen risico. Dit is een basisbedrag dat je zelf betaalt als je gebruik maakt van zorg. De minimale hoogte van je eigen risico in 2025 is €385,-. Dit bedrag kan je verhogen tot €885. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan heeft dit een lagere maandelijkse premie als gevolg.

Als je gezond leeft en weinig tot geen zorg verwacht dit komende jaar, is dit dus een manier om je maandelijkse kosten te drukken. Bedenk je ook hierbij wel dat als je onverhoopt toch zorg nodig hebt, het hoge eigen risico dan wel voor jouw rekening komt.

Niet bij alle zorg wordt je eigen risico aangesproken. Een bezoek aan de huisarts staat los van je eigen risico, verloskundige zorg en kraamzorg ook. Voor kinderen onder de 18 vallen ook fysiotherapie en tandartsbezoeken buiten het eigen risico. Vormen van zorg waar het eigen risico wel bij in rekening gebracht wordt zijn bijvoorbeeld:

  • Bezoek aan een medisch specialist
  • Ziekenhuisbezoek of ziekenvervoer
  • Medicijnen
  • Bloedonderzoek
  • Geestelijke gezondheidszorg

Collectief via je sportschool?

Naast een individuele zorgverzekering zijn er ook collectieve verzekeringen die je kan afsluiten via een groep. Dit is vaak een werkgever, maar dit kan ook een vereniging of sportclub zijn.

Het is volgens Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, wel belangrijk om extra kritisch te kijken naar het collectieve aanbod. “Tot eind 2022 werd er nog een collectiviteitskorting op de basispremie gegeven als je een collectieve zorgverzekering had, maar dit is per 1 januari 2023 afgeschaft. Sindsdien loont het dus lang niet meer altijd om je aan te sluiten bij een collectieve zorgverzekering. Wel worden deze verzekeringen vaak passend ingericht. Sport je veel en vaak? Dan zit er mogelijk extra fysiotherapie in het collectieve pakket van jouw gym.”

Op naar die gezonde levensstijl

Heb je de gezonde levensstijl nog niet helemaal te pakken, maar wil je dit in het komende jaar wel bereiken? Dan is het ook goed om je te verdiepen in je verzekering. Veel verzekeraars hebben speciale programma’s in hun pakketten waarmee je korting kunt krijgen op sportabonnementen, hulpmiddelen zoals een stappenteller of cursussen voor een gezonde levensstijl.

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is bijvoorbeeld een leefstijlcoach die je helpt om gezondheidsrisico’s te verminderen. Met begeleiding op gezonder eten en meer beweging leer je deze gewoontes eigen te maken en vast te houden. Het programma duurt twee jaar en wordt (deels) vergoed uit je verzekering. Ook bieden sommige verzekeraars jaarlijkse gezondheidschecks of screenings, waarmee je bijvoorbeeld je cholesterol of je BMI kan laten controleren. Door goed te kiezen tussen de verschillende aanbieders, ga je voor een verzekering die je helpt met jouw gezonde leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *