Mentaal en fysiek snel herstel na een medische borstoperatie

Blog, Health, Life  /   - 

Een medische borstoperatie kan een grote impact hebben op zowel je lichaam als je geestelijke gesteldheid. Logisch ook, aangezien het niet zomaar iets is. Vaak is het fysiek gezien na verloop van tijd prima te behappen, maar zien we dat het mentale gedeelte de nodige tijd en moeite kost om daar volledig van te herstellen. Hierbij moet je denken aan de stap die het mentaal is om een prothese bh voorsluiting te moeten dragen, waarmee je dus iedere dag wordt geconfronteerd met deze ingreep. Omdat ervoor te zorgen dat je niet alleen fysiek, maar ook mentaal zo goed mogelijk weet te herstellen van deze operatie, hebben we een aantal tips voor je.

Fysiek herstel bevorderen na een borstoperatie

We beginnen met het fysieke gedeelte. Nadat de operatie achter de rug is, duurt het zo’n 6 tot 8 weken voordat je voor het overgrote deel herstelt. Logisch, want het is een pittige ingreep. Waar bij de ene vrouw de volledige borst geamputeerd moet worden, kan het bij de ander zijn dat slechts een deel van het weefsel operatief hoeft te worden verwijderd. Omdat het vooral belangrijk is dat je begint met een goed fysiek herstel, hebben we een aantal tips voor je.

Volg de instructies van de arts op

Zorg ervoor dat je alle postoperatieve instructies opvolgt. Dit kan bestaan uit rust nemen, medicijnen nemen en regelmatig controleafspraken bij de arts maken. Daarbij is het ook belangrijk dat je de compressie bh draagt om de druk en zwelling te verminderen en ook het herstel te bevorderen.

Oefeningen

Zodra je arts het goedkeurt, kun je beginnen met lichte oefeningen om je spieren te versterken en het herstelproces te bevorderen. Dit kan variëren van eenvoudige stretchoefeningen tot wandelen of fietsen. Belangrijk is vooral dat je goed naar je lichaam en ook de arts luistert om zo te voorkomen dat je te snel gaat.

Let op je voeding

Voeding is en blijft een enorm belangrijk onderdeel tijdens het herstel. Eet dus gezond en evenwichtig om je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven die nodig zijn voor een snel herstel. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, aangezien deze belangrijk zijn voor het herstel van beschadigd weefsel.

Mentale steun

Fysiek herstel loopt vaak bij het overgrote deel van de vrouwen na een ingreep wel goed. Waar we vaak zien dat het een probleem wordt, is bij het mentale gedeelte. Hoe ga je om met het dagelijks dragen van een prothese bh en dus ook geconfronteerd worden met het feit dat er iets wat er altijd heeft gezeten, ineens niet meer is? Het is belangrijk om je gevoelens en emoties rondom de operatie te delen met vrienden, familie of professionals. Dit kan zorgen voor verlichting en emotionele steun. Probeer je gedachten af en toe te verzetten door je te richten op leuke activiteiten zoals het kijken van films, het lezen van een boek of het doen van ontspanningsoefeningen. Het is normaal om je af en toe verdrietig, boos of gefrustreerd te voelen na een operatie. Geef jezelf toestemming om deze gevoelens te ervaren en probeer positieve affirmaties te gebruiken om jezelf te motiveren.

Groetjes,

Team I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *