Even niet sporten, kan dat kwaad voor je spieren?

Health, Sport  /   - 

We hebben allemaal toch wel eens van die periodes dat we iets minder fanatiek sporten dan normaal? Wij bij ILH in ieder geval wel. Ondanks dat sporten bij ons hoog in het vaandel staat, hebben wij ook niet altijd de energie of tijd om de hardloopschoenen aan te trekken of het krachthonk in te duiken. Maar in hoeverre heeft dit nu effect op je lichaam? Neemt je spiermassa na een week ‘niks’ doen al af? ILH ging op onderzoek uit.

Detraining

‘Detraining’, zo noemen de bewegingswetenschappers het ook wel wanneer je minder of zelfs stopt met het trainen van je spieren. Er is dan ook door verschillende instituten uitgebreid onderzoek naar gedaan. Neem het onderzoek van de Universiteit van Maryland in de VS. Zij lieten een groep jonge mannen en vrouwen negen weken lang heel intensief trainen (twee trainingen per dag) met gewichten, om vervolgens 31 weken niets te doen qua krachttraining. Wat bleek? Hun kracht en uithoudingsvermogen waren wel verminderd, maar dat was niet aan hun lichaam af te zien. Dit komt omdat je vooral sterker wordt door krachttraining, omdat je spierweefsel stamcellen opneemt, en die laat uitgroeien tot nieuwe spiercellen. Die nieuwe spiercellen blijven gewoon in je spieren zitten als je stopt met trainen.

Wat gebeurt er precies?

‘’In het algemeen zie je bij een kortdurende detraining (2-3 weken) dat er al afname is in uithoudingsvermogen en kracht. Het uithoudingsvermogen neemt hierbij sneller af dan krachtproductie’’, zegt bewegingsdeskundige D. Schaars. “Het uithoudingsvermogen neemt vooral af doordat het hart minder bloed per slag rondpompt, waardoor het voor je lichaam lastiger wordt om de zuurstof vanuit je longen naar je spieren te transporteren. Daarnaast ga je in plaats van vetten meer koolhydraten verbranden. Maar deze afname is eigenlijk alleen te merken bij topsporters, niet zo zeer bij ‘normaal’ getrainde mensen. Het is dus maar de vraag of je als gewone sporter echt iets van een korte detraining merkt.”

En hoe zit dat met een blessure?

Maar ben je langer uit de running, vanwege een blessure bijvoorbeeld, dan zul je merken dat je kracht afneemt, en dus ook de omvang van je spieren (spiermassa). Dit komt namelijk omdat spiervezels verslappen wanneer ze niet meer geprikkeld worden om te bewegen. Je zou de afname van spiermassa kunnen vergelijken met die van spierkracht. Wanneer je lichaam niet meer wordt aangezet tot krachtinspanning zal je spiermassa zich na een tijdje ook aanpassen. Er is geen zware belasting meer, dus de noodzaak voor dikke spierballen is verdwenen.

Dus, heb jij om welke reden dan ook even geen tijd om te trainen? Geen paniek! Zolang je geen Epke Zonderland heet, kan een detraining geen kwaad. Houd er wel rekening mee, dat wanneer je niet traint, je ook minder energie gebruikt en dus ook minder energie nodig hebt. Om te voorkomen dat je gewicht bijkomt,  is het verstandig om minder te eten dan op de dagen dat je wel traint. detraining, mirte, bali fit

X Daisy & Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Het kan heel lastig zijn om ‘zo lang’ helemaal niet te sporten. Voor je gevoel verlies je alles wat je hebt opgebouwd. Dat gevoel probeer ik soms maar van me af te zetten, want af en toe geeft je lichaam gewoon aan dat je echt even rust nodig hebt!