7 redenen waarom je maar geen sixpack krijgt

Health, Sport  /   - 

Je sport een paar keer in de week, eet gezond maar toch staan je buikspieren er nog een beetje zielig bij. Of je vraagt je uberhaupt af of je ze hebt. Ik kan je geruststellen; je hebt ze. Ze zijn alleen niet zichtbaar. Herkenbaar? Ten eerste: goed bezig! Maar er zijn een aantal dingen die je in je dagelijks leven en sportroutine kunt aanpassen zodat je langzaam maar zeker een sixpack tevoorschijn tovert.

Deze 8 top tips voor het krijgen van een sixpack kwamen we tegen op mindbodygreen, alle credits dus naar hen. Bottom line: het draait allemaal om het trainen van je volledige core, het omlaag brengen van je vetpercentage, en geduld – veel geduld. MAAR HOE DAN? hoor ik je denken. Nou zo:

7 redenen waarom je maar geen sixpack krijgt

1. Je denkt plaatselijk vet te kunnen verbranden

Plaatselijk vet verbranden is – helaas – een mythe. Onmogelijk. Je kunt je buikvet niet weg crunchen. De enige manier om het vet te verbranden dat je spieren verbergt zijn intense cardio sessies (zie punt 7), gezond clean eten (punt 5) en consistente krachttraining gedurende een langere periode. Voor zichtbare buikspieren heb je een laag vetpercentage nodig.

2. Je neemt geen tijd om te herstellen

Als je je spieren elke dag belast, hebben ze geen tijd om te herstellen. Net zoals elk onderdeel van je lichaam, heeft je core ook tijd nodig om te herstellen en nieuwe spieren aan te maken. Probeer tussen je workouts ook voldoende rust te pakken. Elke dag 500 crunches, heeft dus geen zin.

sixpack 3. Je doet je ab workout, maar “vergeet” daarna dat je buikspieren hebt

Het feit dat je je niet in de sportschool begeeft, betekent niet dat je niet het uiterste uit je lichaam kunt halen. Je kunt je core betrekken bij de dagelijkse dingen die je doet zodat je hem sterk houd. Door bijvoorbeeld bewust aan je houding te werken, recht op te zitten en je navel naar binnen te trekken, gebruik je je buikspieren de hele dag door. Of probeer het volgende: als je op de snelweg rijd span je je core aan gedurende 1 kilometer, laat hem de volgende kilometer weer los en herhaal dit een aantal keer. Kijk hoe lang je dit vol kunt houden!

4. Je doet keer op keer dezelfde core workout

Als je een oefening consequent voor een aantal maanden blijft doen resulteert dit uiteindelijk vaak in een plateau. Dit betekent dat je lichaam stopt met het maken van progressie. Variatie is belangrijk. DE oefening voor een sixpack bestaat niet. Hoewel je denkt dat situps dé oefening zijn voor buikspieren, is het trainen van grote spiergroepen als je billen, bovenbenen en rug vaak efficiënter. Probeer eens squats, (roterende) lunges, T-pushup’s en deadlifts.

six pack
vlnr: rotational lunges, T-pushups, en squats with up-right rows

5. Je eet te veel/ongezond bewerkt voedsel

Het krijgen van buikspieren begint in je keuken met gezonde en uitgebalanceerde maaltijden – niet in het diepvriesvak van je supermarkt. Als er nu nog een vetlaagje over je buikspieren zit, moet je je vetpercentage verlagen. Dit doe je door dagelijks meer calorieën te verbranden dan dat je binnenkrijgt. Dit kun je doen door meer te bewegen, maar efficiënter is nog door minder calorieën binnen te krijgen. Of eigenlijk is de combinatie het beste. Probeer ook je alcohol en suiker consumptie te verminderen. Niemand krijgt een sixpack van gin tonics en cheesecake.

sixpack 6. Je hebt geen tijd/geen sportschool in de buurt/slechte genen/een ander lame excuus

Mensen met een sixpack verzinnen geen excuusjes, zo simpel is het. Er is, tussen de bedrijven door, altijd wel even tijd voor een workout. Je moet het gewoon graag genoeg willen! Voor goede buikspieroefeningen en gezond eten heb je geen speciale uitrusting nodig, noch het DNA van een god of godin. Discipline en wilskracht, dat wel.

7. Je probeert met hardlopen je buikvet er af te trainen

Herhaaldelijk lange afstanden rennen zal het vetpercentage van je lichaam niet genoeg naar benden brengen voor een sixpack. Probeer in plaats hiervan een cardio programma met een hoge intensiteit (HIIT). Denk in sprintjes, niet in marathons. Als je houdt van je lange afstanden, stop er dan vooral niet mee! Probeer ze af te wisselen met bijvoorbeeld wat boks sessies om toch die hoge intensiteit ook mee te pakken.

xxx

Mare

Afbeeldingen: bron 1; bron 2; bron 3; bron 4; bron 5

Bestel het I Love Health boek hier – zonder verzendkosten!

En volg je I Love Health al op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  1. Ik sport sinds december en eet gezond sinds Januari. Ik ben 15 (meisje) en ik wil zo graag een sixpack. Ik probeer meer eiwitten enz te eten. En ik sport 2x per week anderhalf uur lang. (best intensief) en hetenige wat ik heb is een plattere buik, ipv sixpack. Ik heb alles geprobeerd, wat moet ik nu doen??

    1. Hi Elseline, wat goed dat je zo goed bezig bent. Als eerste wil ik je meegeven dat een sixpack echt niet nodig is, je bent nog jong, doe vooral wat jou blij maakt en laat daarbij jouw ‘sixpack’ niet leidend zijn. Bedenk dus goed waarom je zo graag een sixpack wilt: gaat dit jou echt gelukkiger maken? Wij zijn absoluut een voorstander van een gezonde levensstijl, maar vooral om je goed te voelen en niet om een bepaald lichaamsbeeld na te streven. Tot slot: een sixpack creëren kost veel tijd, er komt dus heel veel geduld bij kijken.. Gun jezelf die tijd. Mijn tip is om vooral te doen waar jij écht gelukkig van wordt! Liefs, Lindelotte

  2. Leuk artikel. Wat bedoel je met “herstellen”. Ik weet zelf nooit hoe lang dat is. Ikzelf doe buik benen bil of body styling. Maar weet nooit hoe lang daar tussen moet zitten. Op een rust dag zou je ook half uur kunnen lopen.?

  3. Leuk artikel! En zeker hele handige tips. Ik heb jarenlang getraind zonder resultaat. Pas nu ik eet volgens mijn macro’s weet ik dat ik al die tijd (hoe gezond ik ook at) veel te veel calorieën binnen kreeg. Nu is mijn vetpercentage inmiddels al bijna 5% omlaag, en zie ik eindelijk langzaamaan mijn abs. Yay!