Ik wil afvallen maar bestel toch weer een Big Mac. Waarom!?

Health  /   - 

Die laatste paar kilo af willen vallen, drie keer per week willen sporten…. Gezond willen leven en eten, waarom is dat soms toch zo moeilijk? Veranderingen in je leven aanbrengen heeft alles te maken met je mindset, je psyche dus. Om die goede voornemens wel te laten slagen, in deze blog uitleg over hoe dat nou eigenlijk werkt op psychisch gebied, verandering maken in je eet- en leefpatroon. Gastblogger Eline Maan, psychologe en ervaringsdeskundige, legt het je uit!

Voor veel mensen is het duidelijk wat ze willen, bijvoorbeeld nog 5 kilo afvallen. Echter lukt dat veelal niet, terwijl je denkt het echt te willen. Dit komt vaak doordat er gekozen wordt vanuit de verkeerde motivatie. Er bestaan twee soorten motivatie. Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Extrinsieke motivatie is een motivatie die voortkomt uit een externe bron. Bijvoorbeeld een straf of een beloning in het vooruitzicht als je een bepaald doel al dan niet haalt. Intrinsieke motivatie komt vanuit de persoon zelf. Wil je dus afvallen om in een bepaalde bikini te passen dan spreek je over extrinsieke motivatie. Wil je afvallen omdat je weet dat je daar op langere termijn gelukkiger en gezonder van wordt dan spreek je over intrinsieke motivatie.

Het is dus goed om bij jezelf na te gaan waarom je eigenlijk gezond wil leven, af wilt vallen of minstens 3 keer per week wilt sporten. Doe je dat omdat je er gelukkiger en gezonder van wordt of omdat je perse in dat ene jurkje wil passen? De kans is groot dat je je goede voornemens langer vol houdt als je duidelijk voor jezelf voor ogen hebt waarvoor je het doet; in die bikini passen of op langere termijn gezonder en fitter zijn.

Naast je motivatie speelt ook de korte en lange termijn bevrediging een grote rol bij het veranderen van gewoontes. Mensen zijn erop gebouwd om meteen bevredigd te willen worden. Hoeveel van jullie zijn teleurgesteld als ze na een week gezond eten en genoeg bewegen geen verandering op de weegschaal zien? Waarschijnlijk een heel groot deel. Deze gedachtes zijn volkomen menselijk, maar dragen niet echt bij aan het bereiken van doelen. Want wat als je na 3 weken nog geen resultaat ziet? De kans is groot dat je dan, ondanks al je goede voornemens, toch kiest voor een Big Mac in plaats van voor een lekkere salade.

Veranderingen hebben tijd nodig, zowel in je geest om een verandering dusdanig door te voeren dat het normale handelingen worden, als in je lijf. Rome is niet in één dag gebouwd en een fit lijf helaas ook niet. Dat heeft tijd en toewijding nodig. Geef dus niet te snel op als je niet de beoogde resultaten behaald in een korte tijd. Je zorgt sowieso beter voor je lijf dan dat je ervoor deed, en dat alleen is al heel veel waard!

Kortom; ben je bewust van je motivatie en van je drang naar korte termijn bevrediging. Dit kan je helpen om door te zetten en uiteindelijk gezonder te worden! Geef niet op als het even tegenzit en wees niet te streng voor jezelf, het kost tijd om goede gewoontes aan te leren en uiteindelijk zal er altijd sprake zijn van resultaat! Misschien niet meteen in januari, maar #byebyebelly is zeker mogelijk op de langere termijn!

Over Eline: zoals ik hierboven al schreef is Eline psychologe en ervaringsdeskundige. Ze houdt hour eigen afval journey bij op haar blog Fromfattofit.nl.

Is dit herkenbaar voor je? Wat zijn jouw struggles? Of ben jij van de ijzeren discipline? Ik ben heel benieuwd! Ook ik worstel vaak genoeg met bovenstaande hoor. Soms ben ik heel gedisciplineerd, maar vaak genoeg ook even niet 😉 Pfff! Benieuwd naar jouw ervaringen!

xxx Daisy 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

 1. Erg herkenbaar! Ik heb mezelf al heel vaak voorgenomen dat ik die kilo’s wil kwijtraken, maar als ik ook maar een beetje stress ervaar grijp ik heel snel naar zoetigheden. Erg frustrerend … Maar ik hoop dat het me dit jaar wel eens gaat lukken!

 2. Paar jaar geleden 21 kilo afgevallen. Ging eigenlijk heel erg makkelijk en goed.. Voelde me daar goed bij..Gezond eten en veel sporten.. Laatste jaar veel blessures gehad plus operatie.. Daardoor niet veel kunnen sporten en op de een of andere manier lukte het gezond eten toen ook niet echt meer goed :/ pffff De kilo`s komen er dan wel weer aan.. Nu weer bezig maar vind het nu veel moeilijker om vol te houden.. Knop om en dan wil het wel maar die knop is moeilijker om ingedrukt te houden.. (ondanks dat ik me zowel lichamelijk als geestelijk zoveel beter voel als ik die 6 kilo weer kwijt ben ) .. Lets go.

  1. Gelukkig heb ik nu vriendinnen om me heen die me motiveren, dus minder “saboteurs”. Deze blog helpt ook! Bedankt daarvoor! Nu nog opletten op de kcal (dateer een negatieve balans in zit) en sporten zodat we inderdaad #byebyebelly kunnen zeggen en hello fit body!

 3. Wat een leuk stuk. Ik ben net zelf 6-7 kilo afgevallen omdat ik een marathon in een betere tijd dan met die kilo’s wil lopen en dat ging me aardig af. Heeft te maken met een mix van beide motivaties denk ik.

 4. Ik ben stilaan de moed aan het verliezen.. Elke keer opnieuw begin ik te dieeten en als ik dan bijna het gewenste resultaat krijg dan is het omzeep.. Soms denk ik dat het gewoon in mn hoofd zit. Ik ben wel van nature zo dat ik veel pieker en nadenk. Kheb ook n stressy job waar continu druk op me uitgeoefend word maar is dat wel zo? of zoek ik uitvluchten.. Ik weet het niet..

  X les

 5. Het moeilijkste vind ik dat ik het niet gewoon kan afslaan. Waarom kan ik het niet gewoon laten staan/ nee zeggen of niet kopen?!
  Heeft mijn lijf het nodig vraag ik me dan wel eens af, nee zeker niet, maar toch dan pakken. Dat zou ik zo graag willen leren of doorbreken.
  Ik vind het ook lastig als moeder van 2 jonge kinderen om andere dingen te proberen, want wat als de kindjes het niet lusten? Of ook het bedenken, wat is een gezonde snack, en is dat ook gemakkelijk te maken/ mee te nemen. Ik volg je al een tijdje en ben op een gegeven moment ook super enthousiast begonnen met smoothies, maar dat is ’s morgens gewoon niet doen met 2 kleintjes :(….

 6. Deze blog is heel herkenbaar..
  Ik volg al vanaf mijn 14 een dieet om een aantal kilo’s af te vallen (wat resulteert in jaren van gejojo). Sinds 1 jaar realiseer ik mij dat mijn dieet gedachtes helemaal niet behulpzaam zijn, maar helaas lukt het nog steeds niet altijd om deze gedachtes om te buigen.. Het is moeilijk om een diep ingesleten patroon te veranderen. Maar ik blijf proberen!
  Het volgen van deze blog is 1 van de manier om mijn ongezonde eetgewoontes te leren ombuigen.
  Dank daarvoor!

  liefs,
  Lilian

  1. Lilian, wat lief dat je dit zegt. Doet me goed om te horen! Heel veel succes om je patroon te veranderen. Ik weet zeker dat je het kunt. Het erkennen van ‘het probleem’ is al een eerste stap. Succes! x Daisy

 7. Informatief artikel, bedankt daarvoor. Vorig jaar suikervrij eten geprobeerd, ging me toen goed af. Zag veel resultaat. In drie weken 5 kilo afgevallen. Alleen niet vol kunnen houden, met als gevolg alles er weer aan en zelfs het dubbele. Nu in het nieuwe jaar weer begonnen en het gaat goed. Ik weet nu waar ik het voor doe. Heb geen goede voornemens gemaakt, maar heb doelen gezet. Nu ben ik bezig met mijn mindset, die veranderd langzaamaan mee! Bedankt voor je site en je recepten, ze helpen me enorm1

 8. We moeten ook niet vergeten hoeveel energie het kost om ‘nee’ te zeggen tegen eten. Daarom zwichten veel vrouwen ’s avonds voor de snacks, omdat ze al de hele dag netjes zoete en ongezonde dingen heeft afgeslagen. Daarnaast teren heftige emoties ook op diezelfde energiebron: hoe emotioneler je dag (slechte cijfers, rotopmerking, zielige film gekeken), hoe sneller die energie opraakt waarmee je ‘nee’ kunt zeggen tegen ongezond voedsel. De ‘theory of planned behavior’ legt deze heel mooi uit: een heel realistische schets maken van de momenten waarop jij moeite hebt met het laten staan van iets waar je later spijt van hebt, en dan vooraf al bepalen (en dit herhaaldelijk oefenen) wat je in plaats van die snack gaat eten. Misschien voor n volgend artikel?

 9. Ik denk dat zelfacceptatie (met of zonder die 4 kilo = #hellobelly:) ) de basis is om goede veranderingen te kunnen maken.

  Vanaf daar kan je op een goed manier denken je doel bereiken op basis van positieve (en daarmee inderdaad interne) motivatie.

  Uiteindelijk is gelukkig zijn het doel waar je naar toe werkt. Niet de 4 kilo eraf.

  Liefs

  1. Je hebt een punt, zeker Lisa. Mijn eigen ervaring is ook dat wanneer je jezelf (meer) accepteert, je hierdoor minder ‘spastisch’ met eten omgaat en het zo veel gemakkelijker is die evt. laatste kilo’s kwijt te raken. Gewoon omdat het niet zo’n ‘obsessie’ is.

  2. Hee Diedeke en Daisy.
   ik ben het daar ook zeker mee eens. ik was het helemaal zat dat ik niet afviel.. clean eten en 4 keer per week sporten. ik maakte voedingsschema’s en telde caloriën; ik kwam alleen maar aan. ookal kunnen dit spieren zijn, je word er toch een beetje moedeloos van. sinds ik er veel minder mee bezig ben, maar toch gezonde keuzes maak val ik juist wel (heel langzaam) af en soms val ik een aantal weken niet af, maarja so be it.. mijn humeur word er nu niet meer minder op!

 10. Dit is zo herkenbaar! Voor de zoveelste keer ben ik 8 kilo afgevallen. Dit niet op een korte tijdspanne maar pp 7 maanden. Men zegt dat het een half jaar duurt om nieuwe gewoontes aan te kweken en net als ik daar dan ben herval ik in mijn oude patroon. Ik weet niet hoe ik die switch in mijn hoofd kan maken. Het maakt me soms moedeloos.