Eetstoornissen # 2 || Wanneer gezond eten ongezond wordt

Health, Mind  /   - 

Een paar weken geleden schreef ik in deze blog al van alles over de verschillende eetstoornissen die er zijn. Maar dat rijtje is nog niet helemaal compleet. Ik richtte me in de vorige blog vooral op de eetstoornissen die bekend zijn, waar onderzoek naar gedaan is en waar duidelijke symptomen van bekend zijn. Maar ook de eetstoornissen gaan met de tijd mee. In deze blog richt ik me op de eetstoornis Orthorexia Nervosa. Het is niet een officieel erkende eetstoornis, maar het is wel een onderwerp wat aandacht verdiend, aangezien het om een eetpatroon gaat dat zorgelijke gevolgen kan hebben. De lijn tussen een normaal gezond eetpatroon en Orthorexie is moeilijk te trekken, maar in het algemeen kan je stellen dat het een stoornis wordt, wanneer het eetpatroon mentale problemen of stress veroorzaakt. Niet een geheel nieuwe eetstoornis, maar wel iets wat in deze #fitgirltijden steeds vaker voor komt.

Wat is orthorexia?

Orthorexia Nervosa is een eetstoornis waarbij mensen op een extreme manier bezig zijn met gezond eten. Ze leggen zichzelf zulke strenge regels op voor gezonde voeding en beweging, dat ze kunnen leiden tot een eenzijdig eetpatroon (dus tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals belangrijke vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen) en tot ondergewicht. In ernstige gevallen wordt er continue nagedacht over wat ze gaan eten, in welke hoeveelheden en/of in welke combinaties op welke tijdstippen. Het is bijna een dagtaak. Een normaal sociaal leven is bijna niet meer mogelijk (want anderen willen niet eten volgens de in hun ogen veel te strenge regels) waardoor mensen met Orthorexia Nervosa steeds meer alleen komen te staan. Hun wereldje wordt steeds kleiner, waardoor ze zich nog meer gaan richten op gezonde voeding, en zo ontstaat er een soort sneeuwbal effect.

i love health detox retreat ibiza, groenten, orthorexia
Verhongeren zullen we niet zoals je ziet!

Het is dus geen Anorexia Nervosa

Doordat zo’n ‘gezond’ eetpatroon vaak samen gaat met ondergewicht, wordt de stoornis nog wel eens aangezien voor Anorexia Nervosa. Bij mensen met Orthorexia draait het echter niet om gewicht of lichaamsvormen (zoals bij anorexia), maar om een gevoel van ‘gezond’ of ‘puur’ zijn. Bewerkte producten zijn uit den boze. Het gaat dus niet zoals bij de andere eetstoornissen om de hoeveelheid voedsel, maar om de kwaliteit er van.

Hoe ontstaat het?

Orthorexia heeft net als andere eetstoornissen vooral een psychische oorzaak, hoewel erfelijke aanleg en omgevingsfactoren ook een rol spelen. De fitgirlhype, de groeiende aandacht voor gezonde voeding en sport speelt ook zeker een rol.

Wat zijn de symptomen?

Mensen met Orthorexia zullen zich niet zo snel zorgen maken over zichzelf. ‘Ik eet gewoon heel gezond’, is vaak een excuus. Hieronder staan een aantal belangrijke signalen die erop kunnen wijzen dat iemand op een ongezonde manier bezig is met ‘gezond’ eten.

–  Mensen denken uren per dag na over hoe je zo gezond mogelijk kunt eten.
– Ze eten niet wat ze lekker vinden, maar enkel en alleen wat gezond is. Vaak vermijden ze bewerkte producten die geen natuurlijke ingrediënten bevatten.
– Ze voelen zich schuldig wanneer ze een keer iets ‘ongezonds’ hebben gegeten. Producten die bijvoorbeeld niet vers, puur of biologisch zijn, of die kleurstoffen of ongezondere vetten bevatten.
– Hun zelfwaardering en zelfverzekerdheid hangt voor een groot deel af van hoe goed het hen lukt om gezond te eten.
– Ze eten liever niet samen met mensen die niet de regels volgen die zij zelf volgen. Met sociale gebeurtenissen doe je hen geen plezier.
– Gewone dagelijkse activiteiten worden aanpast om maar zo gezond mogelijk te kunnen eten.
– Kortom, wanneer alles draait om gezond eten, wanneer het obsessief wordt kan het zijn dat diegene Orthorexia heeft.

Herkenbaar? Trek aan de bel

Zijn er mensen in jouw omgeving waarover jij je zorgen maakt, of herken je jezelf misschien wel in deze manier van eten? Dan is het heel goed om naar je huisarts te stappen. Wees daar niet bang voor! Het is juist super dapper als je dit doet, voor jezelf of voor een ander om wie je je zorgen maak.t De oorzaak van het eetprobleem wordt dan onderzocht en behandeld. Zelf is het vaak heel erg lastig om zo’n obsessie op te lossen. Het kan zijn dat het een diepere en emotionele oorzaak heeft. Bij een deskundige ben je in ieder geval in goede handen.

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *