Zoveel calorieën zitten er in alcohol

Food, Health, Life  /   - 

Het is vrijdag: bijna tijd voor de vrijmibo. Maar hoe zit het nu eigenlijk met alcohol en calorieën? Al eerder verscheen op I Love Health een blog over wijn, suikers en calorieën. Welke drankjes zijn lekker low cal en welke drankjes kun je beter met mate drinken? Nu is het natuurlijk sowieso beter om met mate alcohol te drinken, laten we dat voorop stellen! Maar áls je dan toch kiest voor een drankje, welk drankje is dan (qua calorieën) het meest verantwoord?

Lege calorieën

Calorieën in alcohol zijn als het ware ‘lege calorieën’: gezonde voedingstoffen, vitamines en mineralen hoef je niet te verwachten. Je lichaam moet vooral hard aan het werk om de alcohol die jij nuttigt weer af te breken. In feite vraag je dus een hoop van je lichaam, zonder dat je er iets voor terug geeft. Als je lichaam druk is met het verwerken van de alcohol, wordt de verwerking van andere voedingsstoffen overgeslagen. Overige calorieën worden dus direct opgeslagen als vet.

Suiker en vet

1 gram pure alcohol rekennt ongeveer 7 kilocalorieën. Om te vergelijken: een gram vet bevat 9 kcal en koolhydraten en eiwitten elk per gram 4 kcal. 2 drankjes (met hetzelfde alcoholpercentage) hebben dus in de basis hetzelfde aantal calorieën. Het verschil zit hem echter in de toegevoegde ingedriënten. Kies jij voor een vodka-spa rood? Dan hoef je slechts de calorieën uit de vodka te tellen. Maar kies jij voor een mierzoet shotje met likeur of een mixdrankje met suikkerrijke frisdrank? Tel dan maar op!

Calorieën in verschillende drankjes

Wijn
Per glas (150ml)
Droge witte wijn: 101 kcal
Zoete witte wijn: 144 kcal
Rode wijn: 123 kcal
Rose wijn: 107 kcal

Champagne of mousserend
Per glas (85ml):
Champagne: 57 kcal
Prosecco: 50 kcal

Whisky
Per glas (35ml):
Whisky: 85 kcal

Bier
Per glas (250 ml):
Gewoon bier, pils: 110 kcal
Bier, oud bruin: 90 kcal
Speciaalbiertje, zoals een La Chouffe: 241 kcal

Sterke drank
Per glas (35 ml):
Rum: 80 kcal
Gin: 70 kcal
Likeur, zoals Contreau: 188 kcal
Wodka: 86 kcal

Cocktails
Manhattan: 164 kcal
Whiskey sour: 122 kcal
Margarita: 280 kcal
Gin-Tonic: 168 kcal
Caipirinha: 236 kcal

Skinny keuze maken

Zoals je hierboven kunt zien kun je dus het beste cheersen met een glas prosseco of champagne. Liever een wijntje? Kies dan voor een droge wijn, in plaats van een zoetere variant (want: meer suiker). Zin in een cocktail? Mix dan je favo sterke drankje met wat spa rood en citroen. Of puur met wat ijs voor de diehards 😉 Drink vooral met mate en niet te veel! Een goede optie is natuurlijk altijd nog alcoholvrij!

Wat is jouw favoriete drankje?

Liefs, Lindelotte

Bron: Gall&Gall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *