Muesli of cruesli // Wat is het gezondst?

Food, Health  /   - 

De zomer staat weer voor de deur en dus willen we massaal nog ‘even die kilootjes’ eraf. STOP! Het heeft geen zin om te crashen.  Wat wel werkt is gezond en lekker eten. Start je dag bijvoorbeeld met een lekkere smoothiebowl en top hem af met muesli. Een lekkere muesli/granola/cruesli vinden kan nog best een uitdaging zijn. Geregeld zie ik in de supermarkt mensen struggelen voor het muesli/cruesli schap. De keuze is zo enorm groot, dat het niet bepaald makkelijk kiezen is. Welke zijn nu goed? Hoe maak ik een gezonde keuze? Wij leggen het uit in deze blog!

Lees de achterkant!

Ik heb er al eens een hele blog aan gewijd: Zo lees je de achterkant van een product. En dat geldt niet alleen voor muesli, maar voor vrijwel alle bewerkte producten. Alleen wanneer je iets met de info op de achterkant doet, weet je wat je in huis haalt. Ik raad dus aan om eerst even dit blogje te lezen voordat je verder gaat.

Wanneer je eenmaal iets meer begrijpt van de voedingswaarde, kun je goed en snel een gezondere keuze maken. Er zit namelijk nogal een verschil tussen alle muesli / cruesli varianten. Het lijkt me dus slim om even het verschil tussen muesli en cruesli uit te leggen.

Muesli of cruesli?

Een klein verschil in naam, maar een groot verschil in gebruik.  Veel mensen denken dat het hetzelfde is, maar er zit toch wel degelijk verschil tussen muesli en cruesli. 

Cruesli herken je aan de brokkige en krokante vorm. Doordat de muesli met boter of ander vet is gebakken, klontert het samen en wordt het crunchy. Daarnaast is cruesli meestal lekker zoet, omdat er vrijwel altijd honing, suiker en/of een suikervervangers aan toegevoegd worden. Cruesli is dus niet alleen krokant, maar ook nog eens heel zoet. Veel mensen vinden het hierdoor een stuk lekkerder dan normale muesli. Ook geldt voor cruesli dat het vaak best wel bewerkt is, waardoor voedingstoffen verloren gaan. Zonde!

Normale muesli is, in tegenstelling tot cruesli, niet gebakken en bevat meestal geen toegevoegde suikers, waardoor het minder crunchy en zoet is. Muesli is meestal ‘los’, het zijn dus geen brokken. Het wordt ook meestal gemaakt van een mengsel van zaden, haver/mais/tarwevlokken en noten. Doordat muesli niet gebakken is, blijven de voedingstoffen ook beter bewaard. Kortom, muesli is dus gezonder dan cruesli. 

Maar pas op…. 

Let op het woord ‘krokant’. Naast cruesli wordt ook vaak de term ‘korkante muesli’ gebruikt ipv cruesli. Klinkt goed, maar het is dus gewoon cruesli, en in feite minder gezond. Ook bevat de ongebakken muesli soms toegevoegde suikers. Het is dus slim om hoe dan ook de achterkant van de verpakkingen even te checken. Over het algemeen geldt; hoe minder suiker de muesli bevat, des te beter. Ik vind persoonlijk een muesli of cruesli die minder dan 10 gram suiker per 100 gram bevat, acceptabel. Zit er meer suiker in? Dan laat ik hem lekker staan.

Homemade granola, muesli of cruesli

En uiteraard nog beter, maak je eigen muesli/cruesli zelf! Zo weet je precies wat er in zit, en kun je hem zo gezond maken als je zelf wil!

Waar kies jij meestal voor?

Liefs, team I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *