Misschien wel de meest bekende kiemsoort: taugé. Deze kiemgroente wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Denk maar aan je loempia. Niet te missen, die taugé.
Van een kiemsoort als broccolikiemen is het duidelijk dat dit het gekiemde plantje van broccoli. Bij radijskiemen lijkt het me ook een inkoppertje. Taugé is echt een ander verhaal. Wist je dat dit het gekiemde plantje van de mungboon is?
Ik vind taugé heerlijk! Eigenlijk zette ik het voorheen weinig op het menu. Maar daar heb ik verandering in gebracht. Zo maakte ik pas pittige boontjes met taugé, waarvan het recept snel online zal komen. In dit geval zijn ze mee gewokt, maar rauw door een salade smaakt ook heel goed.
Taugé is net als andere kiemgroenten een bommetje aan vitamines en mineralen. Zo is taugé rijk aan vitamine B11 (foliumzuur) en aan vitamine C. Ook bevat het veel vezels. De smaak is fris en verse taugé hoort lekker knapperig te zijn.
Wat kun je met taugé?
- Roerbakken/wokken
- In salades
- In homemade loempia’s (van bijv. rijstvellen)
- Toevoegen aan soep
- In een omelet
- Rauw bij gado gado
Voedingswaarde taugé
Per 100 gram
- Energie 20,9 kcal
- Vetten 0,1 g (vetvrij)
- Koolhydraten 2,1 g
- Waarvan suikers 0,2 g
- Eiwit 2,9 g
- Zout 0 g
- Vezels 6,6 g
- Vitamine C 13,2 mg
- Foliumzuur 61 mcg
Waar te koop?
Taugé is in elke supermarkt, natuurwinkel of groentewinkel verkrijgbaar. Nu heeft Albert Heijn sinds kort ook bio Taugé in het assortiment.
Je kunt de kiemen geopend zo’n 2 dagen goed houden in de koelkast.
Wat zijn kiemgroenten ook al weer?
Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Ze ontspruiten uit noten, zaden, pitten en granen. Op het moment van oogsten bevatten ze grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Vaak veel meer dan in de ‘volwassen’ plant. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond dus!
Meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.
Eerder schreef ik al blogs over China Rose kiemen, erwtenscheuten, prei kiemen, kikkererwten kiemen, broccoli kiemen, rode bietkiemen en radijskiemen.
Leuk eens wat meer te lezen over taugé! Ik gebruik het zelf met enige regelmaat in wok gerechten en laatst rauw in Gado Gado, heerlijk en lekker knapperig 🙂
Tot nu toe kocht ik het eigenlijk nooit, ik dacht er nooit zo over na. Toch misschien maar eens meenemen!