Inmiddels zijn we aangekomen bij maand drie als het gaat over kiemgroenten! Eerder wijdde ik al een blog aan kikkererwten kiemen en broccoli kiemen. Deze maand is het de beurt aan de radijskiem!
Kiemgroenten zijn de kindjes van volwassen groentes. Het zijn de zaden met daaraan jonge plantjes, die dus net gekiemd zijn. Kiemgroenten bevatten vaak grotere hoeveelheden vitamines en mineralen dan de uiteindelijke groente.
Kiemgroenten zijn in het algemeen dus zeer rijk aan voedingstoffen en dat geldt dan ook voor de radijskiemen. Deze kiemen, gekiemd uit radijszaad, bevatten veel vitamine A, B11 en C. Onderaan de blog vond je de volledige voedingswaarde lijst. Radijskiemen hebben een vergelijkbare pittige, licht anijsachtige smaak, net als ‘gewone’ radijsjes.
Wat kan ik met radijskiemen?
De kiemen van radijszaad zijn heerlijke smaakmakers. Ze zijn lekker in salades, als garnering bij vleesgerechten of in een kommetje soep, maar ook op een good old broodje kaas! Zorg dan wel even voor goed brood (bijv. zuurdesem speltbrood) en goede kaas – ik ben dol op geitenkaas.
Tips:
- Let bij het kopen van de radijskiemen op de blaadjes; deze horen mooi rood van kleur en niet verlept te zijn.
- Radijskiemen bewaar je het beste in de koelkast. Je kunt het tot zo’n 6 dagen bewaren.
- Deze kiemen zijn heel makkelijk in gebruik. Ze vragen geen bereidingstijd. Je voegt ze zo – hup – rauw toe aan je gerecht.
Waar te koop?
Radijs kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Voedingswaarden radijskiemen
- Energie: 24,8 kcal
- Eiwitten 3,1 gram
- Vet 0,0 gram
- Koolhydraten 3,1 gram
- Vezels 2,8 gram
- Vitamine A 391 mcg (bron van)
- Vitamine B3 2,85 mg (rijk aan)
- Vitamine C 28,0 mg (bron van)
- Foliumzuur 95mcg
Wil je meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.
-Foto’s gemaakt met Canon EOS 1200D-
Was jij al bekend met radijskiemen? Of eet je liever andere kiemen?
Jaaa ik ben super fan van kiemen. Ook erg leuk om zelf te doen:) en heel makkelijk!
Radijskiemen vind ik alleen niet zo heel erg lekker. Mocht je van radijsjes houden dan vind je ze waarschijnlijk wel lekker!
Die zou ik ook wel eens zelf willen kiemen. Het is ook zo’n mooie kleur voor in een gerechtje. 🙂
Ik ga zelf wat kiemzaden laten kiemen, lijkt me ideaal, kan ik gewoon afsnijden wat ik nodig heb!
Ja doen! Is helemaal niet moeilijk. En lekker gezond 🙂 Succes!