Lesje kiemen #1 || Broccoli kiemen

Food, Health  /   - 

Kiemen… mmm. Ik had er wel eens van gehoord, maar het spreekwoordelijke naadje van de kous wist ik er niet van. Tot voor kort. Ik heb me namelijk helemaal laten onderdompelen in de kiemgroentes! Ik las er al regelmatig over in ‘gezonde boeken’. Kiemgroentes zouden erg veel voedingsstoffen bevatten. Maar ik was pas echt overtuigd na mijn Detox in the City; raw food expert Sandra de Vos kweekte haar eigen kiemgroentes en voegt dit aan veel smoothies toe. Want: hártstikke gezond die kiemen!

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn eigenlijk de kindjes van volwassen groentes. Het zijn de zaden met daaraan jonge plantjes, die dus net gekiemd zijn. Kiemgroenten bevatten grotere hoeveelheden vitamines en mineralen dan de uiteindelijke groente. Taugé en alfalfa waren mij wel bekend, maar dat er nog veel meer soorten zijn… I had no clue! Zo blijkt tarwegrassap van tarwekiemen gemaakt te zijn. Nu ik er over nadenk, wist ik dat wel, maar ik had er nooit bij stil gestaan. En wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli kiemen? Ik zal komend jaar maandelijks een kiemgroente in de spotlights zetten, maar we trappen af met de broccoli kiemen

Broccoli kiemen

broccoli kiemen Het zal je niet verbazen, maar broccoli kiemen zijn de jonge versie van de broccoli plant. Hoewel broccoli al ontzettend gezond is, overtreffen de broccoli kiemen dit. De kiemen zijn rijk aan vitamine C (weerstand) en E (beschermt je cellen) en bevatten een hoge concentratie SGS (sulforafaan glucosinolaat). Dat is een antioxidant die van nature voorkomt in broccoli. SGS helpt je lichaam haar eigen afweersysteem te versterken en je weerstand te verhogen. Eén toefje van 10 gram broccoli kiemen bevat ongeveer net zo veel SGS als 300 gram tot 500 gram gewone broccoli!

Broccoli kiemen hebben een vrij milde, broccoliachtige smaak. Maar door de totaal andere vorm en structuur kun je niet echt zeggen dat je broccoli eet. Dus houd je niet van broccoli, probeer dan gerust eens de kiemen. Ik eet de kiemen op een broodje, cracker of rijstwafel. Bijvoorbeeld in combinatie met een plakje (geiten)kaas, op een gekookt eitje of bij gerookte zalm. Het smaakt erg goed in visgerechten en door je salade vind ik ook een aanrader. Je eet de kiemen gewoon rauw.

Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.

broccoli kiemen Voedingswaarde broccoli kiemen

(per 100 gram)

 • Energie 139 Kj/33,2 Kcal
 • Eiwitten 5,0g
 • Vet 0,0g
 • Koolhydraten 3,3g
 • Vezels 3,9g
 • Vitamine C 71,4mg (rijk aan)
 • Vitamine E 13,6mg (rijk aan)
 • Sulforafaan glucosinolaat (SCG) 0,24g

Wil je meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.

-Foto’s gemaakt met Canon EOS 1200D-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 1. Ik lees overal alleen wat je ermee kan doen, maar als je ze niet in de winkel koopt maar ze zelf wil maken vind ik bijna niks.
  Gelukkig staat er op het zakje broccoli zaadjes die ik bij eko plaza kocht een duidelijke handleiding. Nu alleen 5 dagen geduld hebben.

 2. Wij hebben sinds kort kiemschaaltjes en de eerste experimenten zijn tuinkers- en taugekiemen. Ook heel lekker door de salade! Ik ben er nu al gek op. Ik heb inderdaad ook nog broccoli en rucolakiemzaad liggen.

 3. Kiemgroenten zijn heerlijk en gezond. Maar zo rauw eten kan gevaarlijk zijn. Ze groeien in een omgeving waar bacteriën van houden. Ook de salmonella en e. colli.
  Altijd even onderdompelen in kokend watermom dit risico uit te sluiten.
  Voor ouderen en zieken is het dus gevaarlijk om ze zo te eten.