December leek mij de uitgelezen maand om rode bietenkiemen in de spotlights te zetten. Met alle kerstdiners voor de boeg besteden we meer aandacht en liefde aan de opmaak van onze gerechten. Rode bietenkiemen zijn erg populair in restaurants als het op de decoratie van het bord aankomt. De rood-paarse kleur staat prachtig bij een stukje vlees of een mooie salade (ik post een dezer dagen een heerlijk recept voor een kerstsalade mét rode bietenkiemen. So stay tuned!). Met een plukje van deze kleurrijke kiemen word je kerstgerecht echt een plaatje.
Hoewel de rode bietenkiemen je gerecht visueel pimpen, is het natuurlijk veel meer dan dat. Je kunt de kiemen het hele jaar door verkrijgen, dus ze zijn niet alleen geschikt voor de kerstperiode. Deze rode krachtpatsers in huis halen kan ik je zeer zeker aanraden. Net als andere kiemsoort zijn ook de rode bietenkiemen enorm gezond: ze zijn rijk aan vitamine B11 en een bron van vitamine E en magnesium. Qua smaak hebben de kiemen, net als bieten, een wat aardse smaak.
Tips
- Zorg bij de aankoop van de kiemen dat de blaadjes er fris uitzien en niet slap hangen.
- Bewaaradvies: in de koelkast kunnen bietenkiemen tot zo’n 6 dagen worden bewaard.
- De kiemen zijn gemakkelijk in gebruik. Ze vragen geen bereidingstijd. Je voegt ze zo – hup – rauw toe aan je gerecht.
Waar te koop?
Rode bietenkiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Voedingswaarde rode bietenkiemen:
- Energie 11 kcal
- Eiwitten 1,8 g
- Vet 0,4 g
- Koolhydraten 0,1 g
- Vezels 3,7 g
- Vitamine E 1,96 mg
- Foliumzuur 70 mcg
- Magnesium 56 mg
- Chroom 50 mcg
Kiemgroenten, wat zijn dat ook al weer?
Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden uit bijvoorbeeld noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen. Wist je trouwens dat tarwegras ook een kiemgroente is? Heb je moeite om aan je dagelijks aanbevolen groente portie van 200 gram te komen? – ik adviseer overigens meer dan 200 gram groenten – De oplossing is een handje kiemgroenten. Kiemgroenten bevatten vaak grotere hoeveelheden vitamines en mineralen dan de uiteindelijke groente.
Meer over kiemen!
Wil je meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.
Eerder schreef ik al blogs over kikkererwten kiemen, broccoli kiemen en radijskiemen.
-Foto’s gemaakt met Canon EOS 1200D-
Was jij al bekend met rode bietenkiemen? Of eet je liever andere kiemen?
Ik vind kiemen zo lekker! Ben vooral gek op alfalfa :3 leuk om zelf te laten ontkiemen en een stuk goedkoper 😉
Ook een goed idee!
Nog nooit rode bieten kiemen op, ga eens kijken of ik ze ergens kan krijgen 🙂