8 x tips die je stofwisseling een boost geven #lessismore

Food, Health  /   - 

Omdat onze stofwisseling, of met een mooi woord: metabolisme, (vooral) na december wel een boost kan gebruiken! Want hoe sneller je stofwisseling werkt, des te sneller jij je vet verbrand. Dit komt omdat je met een snel metabolisme meer energie verbrandt. Je lichaam verbrandt de voeding snel en zet niet alles direct om in vet. Wanneer je te weinig eet wordt je stofwisseling trager. Je hebt minder energie, waardoor je minder beweegt en dus minder calorieën verbrandt. Vet verbranden gaat dan een stuk moeizamer. Willen we niet, dus ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je stofwisseling een boost geven!

Eet voldoende calorieën

Een vrouw heeft gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig. Ik herhaal: gemiddeld. Het kan dus ook zijn dat jouw lichaam minder energie nodig heeft of juist meer. Dit hangt onder andere af van hoeveel je beweegt op een dag. Als je wilt afvallen, moet je minder eten dan je caloriebehoefte, maar zorg ervoor dat je niet minder dan 80% van je dagelijkse toegestane calorieën eet.

Sla je ontbijt niet over

Je stofwisseling moet opstarten, net zoals de rest van je lichaam. En dat doe je natuurlijk door… precies, er een gezond ontbijtje in te gooien. Vind je het niet fijn om in de ochtend te eten, probeer dan toch iets te vinden wat jij lekker vindt zolang dit maar rijk is aan eiwitten of vezels. acai bowl, dragon fruit, blauwe bessen

Voldoende eiwitten voor een snelle stofwisseling

Probeer bij iedere maaltijd voldoende eiwitten te nemen. Het kost je lichaam namelijk twee keer zoveel energie om eiwitten af te breken dan bijvoorbeeld koolhydraten. Hierdoor krijgt je stofwisseling een boost. In deze producten vind je veel eiwitten.

Duik het krachthonk in

Dit is misschien wel de meest effectieve manier om je stofwisseling te boosten. Hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je lichaam verbrandt. Zelfs wanneer je gewoon languit op de bank ligt verbruiken je spieren energie. Krachttraining is dus een hele goede tip om je stofwisseling een boost te geven. Maar zorg er wel voor dat je je spieren voldoende ‘voedt’. Spieren hebben namelijk voldoende eiwitten, vet en koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. (En nee, krachttraining maakt een vrouw niet mannelijk…) daisy trainen, boek, minder trainen, meer bereiken

Kruid je eten pittig

Pittige kruiden kunnen je stofwisseling flink boosten. Neem bijvoorbeeld rode en groene chilipepers, die verhogen je stofwisseling met ongeveer 20 procent gedurende een half uur na de maaltijd.

Eet groene groentes

Groene groentes, zoals spinazie, broccoli en komkommer bevatten veel antioxidanten, vitamines en mineralen en zijn dus heel gezond. Daarnaast bevatten ze ook veel ijzer, wat helpt om je stofwisseling te versnellen. IJzer is namelijk belangrijk voor de vorming van hemoglobine. En hemoglobine is nodig voor het zuurstoftransport in je bloed en je metabolisme.

Let op: als je door die groene groentes, pittige kruiden en ander ‘gezond’ eten dat je stofwisseling wellicht een boost zou geven, OVER je dagelijkse caloriebehoefte heen  gaat, zul je aankomen in gewicht. Een calorietekort blijft dus altijd leidend voor gewichtsverlies.

Water, water, water

Veel water drinken is natuurlijk sowieso goed. Dus ook voor je stofwisseling. Je lichaam heeft namelijk vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling.

Volg geen crashdieet

Een crashdieet is alles behalve bevorderend voor je stofwisseling. Denk hierbij aan diëten waar je minder dan duizend calorieën per dag binnen krijgt. Je verliest dan misschien snel gewicht, maar dat zal ten koste gaan van je spieren. En hoe minder spiermassa, hoe langzamer je lichaam calorieën verbrandt. Daarnaast werken dit soort diëten maar tijdelijk. Zoals ik net al schreef: Je lichaam op een gegeven moment in de ‘hongersnood’ stand gaan.

Als je gezond wilt afvallen, raad ik je aan om meer te lezen over het Less is More afslankprogramma.

Verwacht niet dat je enkel met deze tips ineens kilo’s af zult vallen, helaas. Zie het als een extra ondersteuning. Het verliezen van vet gaat natuurlijk samen met voldoende beweging en de juiste voeding! Want ‘vetverbrandende recepten of producten’ bestaan niet.

Liefs Mirte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties