Handig: De glycemische index #lessismore

Food, Health  /   - 

Het nieuwe jaar is net van start en dat betekent dat we weer massaal op onze voeding gaan letten – nog meer dan anders. Die chocoladeletters, kerstkransjes en oliebollen willen we er namelijk weer af hebben. Naast de nodige beweging is voeding inderdaad belangrijk. Je let dan natuurlijk op de juiste voedingswaarde, maar wist je dat de glycemische index (GI) ook veel over je voeding kan vertellen? Wat dat precies is? We leggen het uit. Handig voor je goede voornemens!

De glycemische index

Veel mensen weten niet wat de GI betekent, maar wil je gezond eten, dan is dat zeker een term die je moet onthouden. De GI geeft namelijk een inschatting van de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt als je koolhydraten hebt gegeten. Het meet als het ware hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Hoge vs lage glycemische index

Een hoge GI zijn producten met een GI hoger dan 50. Alles daaronder is dus laag. Maar let wel op: een hoog GI hoeft niet per se te betekenen dat het een ongezond product is. Je zou kunnen zeggen dat je van producten met een hoge GI zo min mogelijk moet eten. Dit zijn producten zoals witbrood, witte rijst, aardappelen en alle suikerrijke producten. Oftewel producten die relatief weinig ‘nuttige’ voedingsstoffen bevatten. Ga daarom voor producten met een lage GI, zoals zilvervliesrijst, havermout, peulvruchten, groenten en fruit. Zij zorgen voor minder schommelingen van de bloedsuikerspiegel dan ‘snelle’ koolhydraten met een hoge GI.

Omdat het vrij lastig is om zelf de GI te berekenen zijn er allerlei sites waar je verschillende lijsten kunt vinden van producten met de bijhorende GI. Het staat overigens ook vermeld op sommige verpakkingen, maar lang niet op alles. Goed om je eens in te verdiepen dus!

Een voorbeeld lijstje van de glycemische index van fruit

Je ziet, de gele lijst heeft een hoge GI en de groene een lage GI. Dit betekent dus niet dat de gele fruitsoorten ongezond zijn, maar ze hebben wel invloed op het stijgen van je bloedsuikerspiegel.

fruit, vers en ongekookt GI
watermeloen75
dadels (vers)60
banaan59
ananas59 
rozijn57
abrikozen57
kiwi53
mango50
grapefruit45
sinasappel42 
perzik42 
druiven40
appel40
peer40
aardbei40
pruimen39
banaan (onrijp)30
kersen20

 

Soms kan het echter best een beetje verwarrend zijn. Een handig artikel dat voor mij zorgde voor een hoop duidelijkheid is dit artikel. Lees het vooral eventjes!

Liefs Mirte

Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Hartstikke fijn, die glycemische index. Ontbeten met appel en pindakaas, geluncht met eieren, champignons en een beetje aardappel. Ik voel me heel de dag al super kalm en snak niet naar snacks.