3x havermout recept: Oma’s ontbijt

Food, Health  /   - 

Havermout als ontbijt is het helemaal. Het klinkt je misschien wat ouderwets in de oren. Maar ‘ouderwets’ eten is helemaal zo gek nog niet. Vaak is dit namelijk wel puur en echt, in tegenstelling tot wat we tegenwoordig in de suup kunnen vinden. In de tijd van onze oma’s was er immers nog (bijna) geen  fabrieksvoedsel. ‘Die goeie ouwe tijd…’ is zeker op zijn plaats als we het hebben over onze voeding! Havermout is niet bepaald sexy (het had voor mij een behoorlijk geitenwollensokken-imago), maar voedzaam en gezond is het zeker! Op Vogue.nl vond ik een erg interessant artikel over havermout. En dat wil ik jullie natuurlijk niet onthouden! Je leest alles over de voedzaamheid van havermout en er worden drie havermout recept variaties genoemd: een uitgebreide, snelle en koude versie. Plus suggesties voor heerlijke en gezonde toppings voor in je pap.

Ik heb al een paar havermout recept variaties geprobeerd, en ik ben fan. Ik zit hartstikke vol na een bordje en heb energie voor tien. Ook erg fijn: Ik denk niet na een uurtje alweer aan mijn volgende maaltijd, het geeft echt een verzadigd gevoel.

Kate Moss zweert erbij: ontbijten met een bord havermout

Groot gelijk. Met een beetje fantasie zit je vanaf nu iedere ochtend aan een gezond en lekker ontbijt. Want havermout brengt je metabolisme op gang, schudt je spijsvertering wakker en zorgt op die manier voor betere prestaties en optimale concentratie. Oma zei het niet voor niets: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Havermout recept  Havermout, ofwel oatmeal, zit boordevol ijzer, B-vitaminen, fosfor, magnesium, vitamine E en avenanthramides die de huid kalmeren, rode plekjes tegengaan en jeuk verminderen (een stofje dat daarmee niet voor niets een populair ingrediënt is van huidmaskers en -crèmes). Bovendien zorgen de vele vezels en lage glycemische index voor een lang verzadigd gevoel en een constante toevoer van energie, in plaats van de pieken die sugar snacks veroorzaken.

Het lijkt saai, telkens weer die pap − maar door af te wisselen met (gezonde!) toppings breng je eenvoudig veel variatie op de kaart: denk aan vers en gedroogd fruit, kaneel, vanille en speculaaskruiden, allerlei noten en zaden, verschillende soorten melk (amandel-, hazelnoot-, soja-, geiten- of rijstmelk) en zoetigheid als ahornsiroop, honing of agave-nectar.

Mijn favorieten? 1. Havermout met geroosterde kokos flakes, amandelsnippers, mango en geprakte banaan (wat een uitstekend, natuurlijk zoetmiddel is); 2. een combinatie van bosbes, pecannoten en ahornsiroop; 3. verse granaatappelpitjes met hazelnoot, honing en lijnzaad.

2 x havermout recept

Recept 1: Slow havermout pap

Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe mocht de pap te dik worden. Als de havermout klaar is voeg je een snuf zout toe (optioneel) en laat je het nog een paar minuutjes na wellen. Roer los met een scheut melk en voeg toppings naar smaak toe.

Recept 2: Quick havermout pap

Meng de havermout met de melk en een snuf zout in een kom en verwarm circa drie minuten op 600 Watt in de magnetron. Blijf erbij staan en roer tussentijds even door. Als de pap klaar is roer je het los met een scheut melk en kunnen de toppings erdoor. Havermout recept

Recept 3: Cold havermout pap

Meng de havermout met de melk, een halve geraspte appel, lepel chia– of lijnzaad, een in stukjes gesneden medjool dadel en gedroogde vijg en laat een nacht lang in de koelkast weken. ’s Ochtends even losroeren, extra melk en toppings toevoegen et voilà!

Alle recepten zijn voor 1 portie.

Bron: Vogue

Op de foto’s in dit artikel zie je heerlijke voorbeelden van havermout recept ontbijtjes, mét gezonde toppings. Van boven naar beneden gaat het om de volgende ingrediënten:

  1. Havermout met geroosterde kokos flakes, amandelsnippers, mango en geprakte banaan;
  2. Havermout met verse granaatappelpitjes met hazelnoot, honing en lijnzaad;
  3. Havermout met bosbessen, pecannoten en ahornsiroop.

Je kunt zelf kiezen welke bereidingswijze je kiest: slow, quick of cold.

Eet smakelijk (en gezond)!

Als jij nog een goed, lekker en gezond havermout recept voor ons hebt, ben je natuurlijk meer dan welkom deze te delen in de comments hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 reacties

  1. Pingback: 2019
    1. Nederlanders kunnen toch prima Engelse woorden gebruiken? Of heb je morele bezwaren? Als gerechten, recepten en eettrends uit het buitenland komen overwaaien, vertalen we die (tegenwoordig) niet altijd. Soms gedeeltelijk zoals hierboven. “Slow” staat niet alleen voor langzaam maar ook voor een ontspannen gevoel. Op je gemak je ontbijt maken en eten. Op een menukaart staat ook coq-au-vin en het woord Latte Macchiato is ook zeker niet Nederlands! Bovendien klinken andere talen gewoon lekkerder, toch? En dan zit je op een blog die ILoveHealth heet! Een beetje met de tijd meegaan Yob, go with the flow:-) 🙂

  2. Ik heb heel weinig tijd s’ochtends. Maar vind het heerlijk om
    Biologische appelmoes erin te doen. En ook ik eet de pap koud en laat melk en havermout 5 minuten staan voordat ik het heet. Heb geen last van darmen!

  3. Hallo ,
    Je kunt havermout het best met water mengen . Zuivel wordt slecht verteerd in de darmen . Meng er wat biologische walnoten of amandelen door met een eetlepel biologische honing , wat gebroken lijnzaad , rozijnen en biologische cacao nibs en je hebt een super gezond ontbijt .

    Arjan .

  4. Mijn lievelingsgerecht met havermout is het volgende: prak een banaan, doe daar 3 lepels havermout bij, 1 ei, blenden, daarna bakken met kokosolie in de pannekoekenpan, hmmmmmm

  5. Hoera voor havermout! Ik eet het niet met melk, maar met water. Vandaag met een handje meegekookte rozijnen, blauwe bessen en wilde perzik. Gisteren met aardbeien en een halve banaan. Goed begin van de dag en meteen wat fruit binnen!

    1. Hoi Louise,
      Ik gebruik zo’n 40 gram havermout per ontbijt. Dit bevat zo’n 150 kcal. Dit is dan wel zonder fruit, toppings, melk etc. Als je dit gezond houdt, heb je een hartstikke gezond ontbijt!
      gr. Daisy

  6. Wij eten iedere ochtend havermout. ’s Avond zet ik het met melk in de koelkast met gedroogde abrikozen, appels en cranberry’s. ’s morgens even in de magnetron, beetje kaneel erover. Heerlijk.

  7. Ik eet ook wel graag eens havermout.
    Mijn kinderen en echtgenoot eten graag eens een boterham en als chauffeur is dat ook wel eens gemakkelijk.
    Is brood gemaakt met haverbloem, zout, rietsuiker, soja bakken en braden, droge gist of speltzuurdesem en water ook goed. Of zit daar iets bij dat beter niet gebruikt word?
    Dank u voor de hulp. Ik wil wat kilootjes afvallen. En wat kan ik daarop eten. Als lunch in de bus als chauffeur.

  8. Leuke website! Ik eet havermout met gedroogde abrikozen en pruimen met
    een eetlepel acacia honing( De lekkerste honing! ) en geitenmelk.
    Ik koop het in de natuurwinkel. Goede kwaliteit! Het zuurdesem spelt en rogge ook aan te raden! Dank je wel voor je recepten, ik ga ze uitproberen! Zag ook een ayurvedische variant, melk havermout, 3 amandelen, 3 dadels en een eetlepel honing, ook erg lekker en goed voor je geheugen zeggen ze.
    Groetjes Guido

  9. Zelf vind ik warm echt niet te eten, dus ik eet het met koude melk, en dan zonder het een nacht te laten staan.
    Dus direct uit het pak, melk erbij handje noten en eten maar.

    Nu vraag ik me af of dit slechter is dan warm/gewelde havermout?

  10. Ik eet regelmatig havermout op verschillende manieren.
    Vandaag:
    Havermout met melk
    Topping: rozijnen, kokos, lijnzaad, kaneel en geraspte pure chocolade. Heerlijk!

  11. Elke ochtend havermoutpap is voor mij DE uitkomst. Gluten eet ik niet meer en melkproducten mag ik ook niet dus ik maak de havermout simpelweg met water, ahornsiroop en elke ochtend een andere ‘topping’. In mijn werk ben ik de eerste vijf uur fysiek actief aan het masseren en het is elke ochtend weer een nieuw feestje met vijf uur daarna volle energie!

    1. Hey Jill,
      Dat klinkt goed zeg! Fijn dat havermout voor jou zo’n goede glutenvrije vervanger is voor je ontbijt. Klinkt lekker ook, met water en ahornsiroop. Ga ik ook eens proberen!
      groetjes!