Zogenaamd ‘gezonde’ producten – NOT!

Food, Health  /   - 

De supermarkt lijkt vol te staan met gezonde producten. Maar let op de nuance… ‘líjkt vol te staan’. We worden dood gegooid met groene en blauwe vinkjes op verpakkingen, keurmerken, bio stickers en fijne termen als light en glutenvrij. Allemaal marketing. Niets meer en minder. Van veel van deze producten dacht ik vroeger ook dat ze gezond waren. Als ik een paar kilo wilde afvallen ging ik aan het Sonja Bakkeren en dus aan de light ontbijtkoeken en eierkoekenrommel. Ik wist niet beter. Inmiddels gelukkig wel en kies ik zo veel mogelijk voor echte, onbewerkte producten. ik kies bewust - zogenaamd gezonde producten

In deze blog laat ik een aantal ‘gezonde producten’ aan bod komen, die in werkelijkheid helemaal niet zo gezond zijn. De verpakking of naam doet in elk geval anders vermoeden. Ook geef ik tips voor varianten die wél gezond zijn.

De zogenaamd gezonde producten

Instant havermout

Je hebt havermout en havermout. Of te wel: gezonde havermout en minder gezonde havermout. De gezonde havermout is de havermout waar alleen havermout in zit (check de ingrediëntenlijst!). Volg je me nog? Tegenwoordig is er ook instant havermout verkrijgbaar die veel sneller klaar is. Handig, dat wel. Maar helaas bewerkt om het snel klaar te krijgen. Neem alsjeblieft 2 minuten langer de tijd en ga voor de basic, échte havermout.

Light producten

Pfff… allemaal producten uit het Sonja B. tijdperk. Maar niet oké! Een voorbeeld: een product wordt suikervrij en dus light genoemd. Klinkt goed, maar in werkelijkheid zit het zo: als suiker wordt weglaten, betekent het (in bijna alle gevallen) dat er smaakstoffen in de vorm van koolhydraten of vetten worden toegevoegd. En die veranderen automatisch weer in suikers. Daarbij is het zo dat studies hebben uitgewezen dat men automatisch meer van een light product zal eten, omdat men denkt dat het geen kwaad kan. Met als resultaat dat je zelfs nog meer calorieën binnen krijgt dan met de volle variant. Lees in deze blog meer over light producten.

‘Gezonde’ mueslirepen

Je kent dat schap in de suup wel, dat schap met ‘gezonde tussendoortjes’. Van Sultana’s tot ontbijtkoek en dus die zogenaamd gezonde mueslirepen. Muesli klinkt gezond, dus dat in een reep zal het ook wel zijn. Not! Negen van de tien keer is de reep verder enkel suiker. En weer die bewerkte granen waar we niks aan hebben. Er zijn heus wel gezonde mueslirepen te vinden, maar lees de achterkant van de verpakking alsjeblieft goed. Of beter nog: maak je eigen mueslireep of energy bar. Dan weet je wat er in gaat en dat ‘ie echt gezond is. Bijvoorbeeld dit recept.

Kant-en-klare salades

Handig! Een salade is gezond en deze is kant-en-klaar. Top! Er staan heus wel ‘oké’ varianten tussen. Maar veel salades bevatten bizar veel calorieën (voor een salade). Sommige wel rond de 700 kcal. Ter vergelijking: een Big Mac bevat 509 kcal. Nu zeg ik niet dat je beter voor een Big Mac kunt kiezen, maar laat je niet in het ootje nemen door het gezonde beeld wat je van een salade hebt. Daarbij zitten de ingrediënten van zo’n salade (dressing, vis/vlees) vaak weer vol e-nummers. Wat is dan wel gezond? Je eigen salade maken! Zoals deze! Ook nog eens veel lekkerder.

Ontbijtgranen

Je leest ‘extra vezels, meergranen en volkoren’ en denkt: ‘o das gezond’. De vezels zijn inderdaad gezond, maar dat is dan ook het enige. In werkelijkheid zijn alle granen bewerkt (niet goed) en zit er vrijwel altijd een shitload aan suiker in. Niet oké! Neem havermout als ontbijt. Of maak je eigen ontbijtgranen mix zoals deze granola. ontbijtgranen

Biologisch en glutenvrij

Het klinkt allemaal heel gezond, termen als biologisch, glutenvrij en lactosevrij. Dat kan het ook zeker zijn. Als je geen lactose of gluten mag, moet je dat zeker laten staan. Maar staar je er niet blind op. Een biologisch product kan nog steeds slechte e-nummers en bergen suiker bevatten. Dat het bio is, zegt daar niks over. En het zelfde geldt voor lactose- en glutenvrij. Je kunt er van uitgaan dat het product inderdaad geen lactose of gluten bevat, maar verder geeft het geen garanties voor een gezonde inhoud. Check die ingrediëntlijst dus vooral!

Let ook op met producten als ‘ready to go ontbijtdrinks’, vruchtensappen (suiker!!), kant & klare smoothies, dieetmaaltijden en sladressings. Mijn advies: gebruik je gezonde verstand – die is sowieso vrij van e-nummers en suiker 😉 – check de ingrediëntenlijst en kies zo veel mogelijk voor puur, echt en onbewerkt voedsel.

Ken jij nog van die zogenaamd gezonde producten die missen in dit rijtje? Ik ben benieuwd naar je tips! Let me know in de comments. X Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

  1. Het is populair om tegen E-nummers te zijn, maar eigenlijk is het niet echt slim. Wanneer ik vrij van E-nummers moet gaan eten, dan kan ik ook geen fruit meer eten en noten. En wellicht dat iets geen E-nummers bevat, maar wel allerlei toevoegstoffen waarvan de werking niet bekend is (omdat het geen E-nummer heeft). En dit kan ook gewoon uit de natuur komen, want die zit ook vol met voor ons giftige stoffen.
    Stop met napraten van populaire termen die niet eens kloppen.

  2. Leuk wat je hier allemaal zegt, maar iets genuanceerder had wel gemogen. Waar zijn trouwens je wetenschappelijke onderbouwingen? Want wie zegt dat wat jij nu allemaal roept, wél waar is dan?

    1. Hoi Marloes,

      Google maar eens op Coca Cola Light (aspartaam E951; kankerverwekkend), wat suikers met je lichaam doen (opslaan als reserves; lees vetten) en alle andere e-nummers die in bijna al het eten te vinden is en niet in ons eten thuis horen.

      Genoeg wetenschappelijke onderzoeken over te vinden….

  3. Leuk dat mensen zo gefixeerd zijn op die labeltjes. Ik gebruik ze zelf ook maar tot op zekere hoogte. Bij mij heerst het beeld dat veel mensen over de ondertekst lezen. Er staat “voor deze productgroep”!!! Dat betekent dus dat de productgroep vaak al een minder of ONgezonde groep is! Daarnaast lees ik vaak het verhaal over “biologisch” eten dat het allemaal niet zo gezond is als wordt gezegd. Biologisch zegt ALLEEN iets over de manier van produceren, oftewel biologisch verantwoord geproduceerd. Daarnaast KAN het eventueel iets gezonder zijn, maar dat hoeft niet. Hou je bij feiten mensen ipv alleen paniek te zaaien! Ook een beetje logisch nadenken doet wonderen.. De manier van anti-propaganda die ik lees lijkt al aardig op: eet maar bijna niks, want je krijgt toch van alles kanker. En lekker belangrijk dat die bedrijven dat soort labels een beetje naar hun hand zetten. Dat soort dingen is al algemeen bekend. Geld graaien zal toch nooit ophouden te bestaan en blijven bóven de gezondheid van de wereld die je toch niet ziet vanuit je kantoortje en computer.

  4. daisy,
    Welke E nummers die biologisch zijn, zijn slecht? Naar mijn mening mogen er geen slechte (chemische) E nummers aan biologische voeding worden toegevoegd. Ik ben dus benieuwd welke nummers jij bedoeld.
    Gr Jan

  5. Goed dat je hier aandacht aan besteed Daisy! Ik denk dat het voor veel mensen inderdaad echt een speurtocht is naar ‘echt’ gezonde producten in de supermarkt..

    Misschien had je het ietsjes genuanceerder kunnen schrijven. Je hebt het bijvoorbeeld over ‘gezonde’ havermout en ‘ongezonde’ havermout, misschien kan je beter stellen dat hoewel havermout gezond is (en waarschijnlijk altijd een betere keuze dan bv. cruesli) je wel verschillende soorten hebt, onbewerkt en zonder toevoegingen en de bewerkte variant (die nou niet meteen ongezond is, ik denk zelfs dat ‘snel klaar’ maar ongezoete havermout helemaal niet zo heel ongezond is (ookal zitten er stabilatoren in, helemaal als je het vergelijkt met andere snel klaar ontbijt opties). Hetzelfde geld eigenlijk voor de muesli-repen. Je schreef een poos terug een advertorial voor Zonnatura muesli-repen, dus je kan denk ik beter aangeven dat er héél veel verschil zit in alle soorten muesli-repen en dat het woord ‘muesli’ niet gelijk staat aan ‘gezond’. Natuurlijk is zelf maken het best, maar als je in tijdnood zit zijn er waarschijlijk wel opties die beter zijn dan de rest?

    Verder zoals ik al zei, nuttige post!

    1. Hi Evelien, je hebt gelijk. Sommige punten hadden iets genuanceerder gemogen. Ik heb dan ook kleine aanpassinkjes gedaan in de tekst. Maar thanks ook, fijn dat je het een nuttige post vindt! gr. Daisy

  6. Wat een onwetenschappelijke bronnen allemaal.
    Margarine is wel beter dan roomboter als je kijkt naar het verschil in verzadigde en onverzadigde vetten. Margarine is namelijk gemaakt met plantaardige olie én een deel dierlijke zuivel om het een gezonder alternatief te maken. Dit product stamt tevens nog uit de tijd waarvan de “foodies” claimen dat eten nog onbewerkt en authentiek was.
    Stabilisatoren in Europa zijn altijd door strenge tests gekomen voordat zij gebruikt mogen worden. Als de voedingswaarden van instant havermout overeenkomen met die van normale havermout is het enige verschil die minuten tijd die je bespaart met bereiden.

    De “light” producten zijn een prima alternatief voor de normale producten aangezien de suikers meestal met zoetstoffen worden vervangen die überhaupt niet door je lichaam verbrand worden maar bijna direct uitgescheiden. Aspartaam is het meest gebruikelijke zoetstof en ondanks enorme anti-hypes is het bewezen dat het niet schadelijk is voor de mens tenzij je meerdere ons tot je neemt, wat niet mogelijk is als je kijkt hoeveel er zit in een gemiddeld “light”-product.

    Verder zijn e-nummers in eten nooit slecht. Het e-nummersysteem is juist in het leven geroepen om toevoegingen aan voedsel in de EU veiliger te maken en aan banden te leggen.

    Dat een gluten- en lactosevrij product niet meteen gezond is is logisch. Gluten en lactose zijn niet slecht voor de mens, alleen voor de mensen die er een allergie voor hebben.

    1. Overigens moet je inderdaad niet naar de vinkjes kijken, dat is een heel handige marketingstunt van Unilever. Als je goed oplet zie je dat ze alleen staan op producten van dit concern.

    2. Het punt is dat de mensheid dom gehouden moet worden,wat betreft voedsel en educatie. De farmaceutische en voedselindustrie zijn een pot nat,wil je echt geloven dat ze het beste met je voor hebben,ken de gevaarlijke e-nummers en vermijd ze. Laat ik het zo zeggen,alle onderzoeken die gedaan zijn voor genezing naar de K ziekte heeft geleid dat er honderden K ziekte vervordene producten in de schappen ligt.

    3. Nee jij toont lekker veel wetenschappelijk onderzoek aan in je reply….. Er ligt wel degelijk veel onderzoek aan de basis van dit verhaal. Er zijn zelfs al diverse artsen die hier een boek over hebben geschreven met literatuurverwijzing etc. De tijd dat margarine gezond was hebben we toch hoop ik wel gehad! Ik zeg kom maar op met je (nog enigszins recente) onderzoek!

  7. Dat van die roomboter, dat wist ik pas sinds deze week (ik kom van onder een steen vandaan…) Ik heb laatst een boek gekocht, “Eibertje Kiest” waarin 500 supermarktproducten worden vergeleken op voedingswaarde, ingrediënten en samenstelling. Toevallig staat er een artikel over op mijn blog over dit boek. Daarin staat ook dat biologisch niet altijd gezond is.

  8. Ik geloof eerlijk gezegt ook niet wat op deze site staat, gezond of ongezond let gwn op de hoeveelheid je eet meer niet, ik zou dit artikel pas geloven als er echt serieus onderzoek is gedaan door proffesionals.

  9. Ik ben zelf geen fan van “magere” producten zoals magere kwark. Ik koop liever Turkse/Griekse yoghurt (en dan dus niet Griekse “stijl”) maar gewoon echte volle bij de Turk 🙂

  10. Wat is er slecht aan stabilisatoren? Je claimt dat die instant havermout slecht is maar wil wel graag weten waarom–> wat het met je doet en wat onbewerkt niet doet;)
    En als je naar de ekoplaza gaat zul je een stuk minder snel tegen producten met veel e-nummers en bewerkte troep aan lopen dan in de Albert heijn, daar zijn de klanten namelijk(vaak) wel kritisch

  11. Ik dacht altijd dat het pak kokoswater van healthypeople supergezond was.. Totdat ik een onderzoek las waarin was aangetoond dat dit geen puur kokoswater is :(. Goedkoop betekent dus lang niet altijd goed, helaas..

    1. Echt? Deze koop ik ook altijd :/ zou je een link naar dat artikel/onderzoek kunnen geven? Ik heb er juist hele goeie verhalen over gehoord.

  12. Vooral de truc van het ‘bruine’ brood dat heel gezond lijkt maar in feite alleen maar bruin gebrand is, en geen volkoren korrel aan te pas is gekomen terwijl je het gevoel hebt gezond brood te eten. Tegenwoordig eet ik haast geen brood meer en ik voel me véél energieker. Laat dat bruine brood dan maar staan denk ik dan…

  13. Top dat je dit artikel heb geschreven!! Veel mensen weten hier niks vanaf. Ik word ook een beetje gek van dat biologische gedoe, het zegt inderdaad niks over hoe gezond iets is. Je wordt gewoon voor de gek gehouden

  14. Ik vond het erg intrigeren om te horen dat die ‘kies bewust’ tekentjes van Albert Heijn zijn (of in ieder geval van een bedrijf waar de AH eigenaar van is), en dat je die dus kan ‘kopen’. Zo staat er bijvoorbeeld op pindakaas van de AH zo’n kies bewust tekentje, en op een ander merk niet, maar als je de ingredienten lijsten vergelijkt zit er in de AH pindakaas veel meer suiker of onverzadigde vetten (of allebei, dat weet ik niet meer ;))