Eetdagboek van #nosugar lover: Denise

Eetdagboek, Food, Health  /   - 

De hele maand januari staat in het teken van de #nosugar challenge. Maar er zijn gezonde die hards die dit al veel langer doen. En ook blijven doen na deze maand! Please meet Denise, sales/accountmanager bij Fashionchick.nl, eet al maanden geen suiker én tarwe meer.

Denise: “Na bijna twee weken strandhangen, cocktails drinken en lekker eten op Mallorca afgelopen zomer was ik weer helemaal bijgekomen van het drukke leven als manager bij Fashionchick.nl. Voordat mijn vakantie echt van start kon gaan had ik nog even het Broodbuik boek bemachtigd, zodat ik mij verder kon inlezen over ‘hoe slecht brood wel niet voor je is’. Om de beurt lagen mijn vriend en ik de hoofdstukken te lezen onder de heerlijke Spaanse zon en na de eerste paar bladzijden waren we al overtuigd. Na de vakantie zou alles anders worden: tarwe, gluten, suiker en E-nummers zou voor ons een no-go worden. Alles puur en niet meer eten uit pakjes, zakjes of potten. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Thuisgekomen heb ik de keukenkastjes opgeschoond, al het ‘slechte’ eten uit de keuken verbannen en de wondere wereld van superfoods en tarwevrije producten in huis gehaald. Het laatste weekend nog wel even broodjes en croissantjes gehaald voordat we het tarweloze leven in zouden gaan en daarna de knop omgezet. Met als gevolg dat ik na ruim drie maanden nog steeds geen hap brood heb gegeten, geen geraffineerde suiker meer heb aangeraakt en er veel minder over is van mijn broodbuik, broodbillen en broodbenen. Bijna zeven kilo lichter en een hoop energie erbij! En dat trouwens zonder intensief te sporten, alhoewel ik dat wel wat vaker wil gaan doen, maar ik zeg maar zo: je moet ergens beginnen!

Voel je je ook futloos, heb je vaak last van hoofdpijn en wil je toevallig ook wat overtollige pondjes eraf? Probeer een maandje te eten zonder tarwe en suiker. Je merkt waarschijnlijk snel het verschil en ik vind het erg makkelijk vol te houden, omdat het niet voelt als een streng dieet. Natuurlijk af en toe wel een puur chocolaatje (min. 72% cacao) om jezelf te belonen of lekkere zelfgemaakte #nosugar cakejes en taarten. Witte wijn heb ik ingeruild voor rode wijn en drink ik uiteraard ook met mate. Hieronder vind je een paar dagen uit mijn eetdagboek met daarin lekkere, gezonde en makkelijke gerechten!”

Eetdagboek Denise

Elke ochtend begin ik met een kop thee, meestal groen of verse munt met citroen of gember. Verder drink ik de hele dag door water, nog meer kruidentheetjes en af en toe zwarte koffie of een goede kop cappuccino (met magere melk).

Maandag tarwevrij, glutenvrij crackers ontbijt

  • Ontbijt: In de ochtend heb ik twee zelfgemaakte ‘tarwevrije’ crackers gegeten. Eén belegd met kipfilet, avocado en een beetje peper en zout. De andere cracker ook simpel met oude kaas, komkommer en een biologische pesto. Daarbij heb ik een zwarte koffie en een glas water gemengd met vers geperst grapefruitsap gedronken.
  • Lunch: Een smoothie van de Vitaminstore genaamd ‘Berry Bunch’. Deze smoothie bestaat uit yoghurt, aardbeien, blauwe bessen, frambozen, açai- en goji poeder.
  • Tussendoor: Handje rauwe noten, mixje van cashew-, pecan- en walnoten.
  • Diner: ‘s Avonds een salade met biefstukreepjes gemaakt. Ik houd van goed gevulde salades, dus ik heb sla gemengd met tomaat, komkommer, chia- en hennepzaad, fijn gesneden rauwe peentjes, olijven, rode ui, zongedroogde tomaatjes, avocado, afalfa en amandelschaafsel. Als dressing heb ik biologische pesto gebruikt.

Dinsdag havermout ontbijt

  • Ontbijt: Warme havermoutpap met stukjes appel, kaneel, klein beetje Stevia, rauwe noten, kokosrasp en amandelschaafsel.
  • Tussendoortje: Zelfgemaakte chocolade kokosreep met noten.
  • Lunch: Snelle en simpele salade op werk gemixt met veldsla, avocado, kipfilet, komkommer en biologische pesto als dressing.
  • Diner: s’ Avonds een eenvoudig gerecht van geroerbakte spitskool met ei, sjalotjes, knoflook en zelf gepaneerde kokos kipfilet stukjes. Gepaneerd met een mix van kokosrasp en veel kruiden naar eigen smaak.

Woensdag Smoothie eetdagboek

  • Ontbijt: Als ontbijtje een smoothie van blauwe bes, aardbeien, frambozen, yoghurt, banaan, een beetje water, maca- en chlorella poeder.
  • Lunch: Op werk een salade met gemengde sla, gedroogde tomaatjes, komkommer, avocado en tomaat. Uiteraard weer een dressing van biologische pesto.
  • Tussendoortje: Handje rauwe noten, mixje van cashew-, pecan- en walnoten.
  • Diner: ‘s Avonds ben ik met een vriendin uit eten geweest, waarbij het altijd lastiger is om iets tarwe- en suikervrij te kunnen eten. Daarom struinen we van tevoren de menukaart af op salades of andere ‘gezonde’ alternatieven. Dit keer een gambasalade genomen, met tomaten, sla, uien en rauwe wortel. De croutons (met tarwe) heb ik netjes laten liggen! Verder over de hele avond verse munttheetjes gedronken.

Mijn advies aan Denise:

Alles wat je eet is gezond en inderdaad suiker- en tarwevrij. Heel goed! Met een beetje creativiteit valt het best mee toch? Wel vind ik je porties wat klein en ik mis de koolhydraten. Ik adviseer om een extra tussendoortje te nemen. En om bijvoorbeeld quinoa, speltpasta of zilvervliesrijst aan je lunch en diner toe te voegen. Dit is tarwevrij, wel zeer voedzaam en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Ik denk dat je je dan nog energieker zal voelen. De variatie in je gerechten ziet er goed uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

  1. Wauw, wat goed! Ik ben sinds twee weken ook tarwe- en suikervrij aan het eten. Ik heb tot nu toe één keer gecheat met een paar zoete witte wijn, maar verder gaat het makkelijker dan ik had gedacht! Een weekje zonder suiker en ik was voor mijn gevoel van mijn suiker verslaving af.

  2. Mooi eetdagboek! Ik ben zelf nog maar net begonnen met clean eten en begin net de superfoods te ontdekken heeft iemand nog leuke tips (boeken/sites etc.)?
    Ben niet zo creatief helaas, maar merk wel al dat ik veel meer energie krijg 🙂
    Thx
    Charlotte

    1. Hi Charlotte,
      Een fijn superfood recepten boek is ‘Superfood Recepten’. Ik heb hier eerder een review over geschreven op de site. Even zoeken, dan vind je ‘m wel. Daarnaast is Voedselzandloper Kookboek één van mijn favoriete inspiratie boeken van het moment.
      Lekker bezig!
      groetjes,
      Daisy

  3. Knap !! Leuk. Ik wil mijn eetdagboek ook wel eens doorsturen voor advies 🙂
    Ik probeer zelf ook weinig tarwe te eten, helemaal vrij ben ik niet, want soms vind ik brood ook echt lekker (als het zo nog wat warm is en net van bij de bakker komt, mmm) Ik probeer dat gewoon te houden voor het weekend.
    Maar suikervrij eten, zou ik graag kunnen! Ik heb het al een aantal keer probeerd, maar lukt me dus echt niet he 🙁
    Groetjes van een loopgekke keukenprinses