Wat zijn goede vetten? Hoe kies je voor goed vet?

Food, Health  /   - 

In dit artikel schreef ik al over verzadigde en onverzadigde vetten. Daarin leg ik uit waarom de onverzadigde vetten gezonder zijn dan andere soorten vet. Maar welke vetten of oliën zijn dan gezond? En hoe kies ik die goede vetten? Hieronder vind je tips met uitleg. Lees je mee?

Wat zijn goede vetten?

Ons lichaam heeft vet nodig. Het is een bron van energie. Daarnaast heeft ons lichaam die vetten nodig om allerlei processen in het lichaam draaiende te houden. Denk aan de opname van vitamines en de aanmaak van cellen. Maar het ene vet is het andere niet. Zoals ik net al aangaf hebben onverzadigde vetten de voorkeur. Waarom precies leg ik uit in deze blog. Onverzadigde vetten kun je weer onderverdelen in enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd.  Even voor de duidelijkheid, dit zijn dus de gezonde vetten.

Meervoudige onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:

  • Vette vis zoals zalm, haring en makreel.
  • Bepaalde plantaardige oliën, pompoenolie, hennepzaadolie en notenolie.
  • Producten voor op brood, zoals halvarine en margarine.

Enkelvoudige onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:

  • Olijfolie
  • Noten
  • Avocado avocado, i love health boek, goede vetten

Hoe kies je de juiste vetten?

Ga voor plantaardige oliën
Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, kokosolie, walnootolie, avocado olie en lijnzaadolie.

Vermijd transvet
Lees goed de achterkant van verpakkingen. Transvetten vind je in heel veel bewerkte producten. Denk aan koekjes, chips, an andere snacks. Maar ook gefrituurde producten zijn rijk aan transvetten.

Zorg ervoor dat je iedere dag voldoende Omega 3 binnen krijgt
Het advies van de Gezondheidsraad voor de hoeveelheid omega 3 per dag is voor vrouwen twee gram en voor mannen drie gram.

Eet niet te vaak rood vlees
Rode vleessoorten bevatten relatief veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het advies van het Voedingscentrum is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. In plaats van vlees kun je ook gaan voor tofu, tempé, een ei, peulvruchten of een handje noten.

Krijg jij goede vetten binnen? Laat het weten in de comments!

Liefs Mirte

Bron: Voedingscentrum, Bedrock, Rineke Dijkinga, Jasper Alblas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Goed verhaal, behalve dat kokosolie en -vet heel veel meervoudig verzadigde vette bevat. Dit is dus maar de vraag of het net zo gezond is als andere plantaardige vetten. De meningen hiov zijnheel uiteenlopend!
    Het is in ieder geval in de mode… Dat klopt, maar of het gezonder is is maar zeer de vraag