10 x basis superfoods

Food, Health  /   - 

Twee weken geleden mocht ik aanwezig zijn bij de Superfood Workshop van health coach Alex van der Werf in het Superfood Centre in Amsterdam. Natuurlijk was ik als fervent superfoodie al aardig op de hoogte van de meeste superfoods en hun toepassing. Maar ik merkte in de zaal dat veel mensen toch echt op zoek zijn naar concrete tips en simpele uitleg over de vele superfoods. Daarom deze blogpost, om meer duidelijkheid te scheppen in superfood land! Alex vertelde over de tien meest voorkomende superfoods. Deze basis superfoods zal ik nu ook verder toelichten.

SUPERFOOD CACAO

Rauwe cacao heeft een sterke antioxidant werking. Het bevat veel magnesium, ijzer en chroom. Je kunt rauwe cacao eten in de vorm van o.a. poeder, nibs en boter. Ik gebruik cacao poeder in o.a. havermout, zodat het een lekkere choco smaak krijgt. En de nibs doe ik als topping over van alles: van mijn ontbijtjes tot op pannenkoeken en door een smoothie. Met de cacao boter en poeder kun je heel simpel zelf gezonde chocolade maken. Cacao poeder - superfood

SUPERFOOD KOKOS

Kokos bevat verzadigd vet en laurinezuur, beide erg gezond. Ik ben zelf niet zo dol op de smaak van kokos, dus ik gebruik alleen kokosolie om in te bakken of ik doe een eetlepel gesmolten olie door mijn smoothie om de juiste vetten binnen te krijgen. Je hebt kokos ook in de vorm van schaafsel of een soort chips. Dit kun je als topping gebruiken. Ook kun je er gemakkelijk superfood bonbons van maken.

SUPERFOOD MACA

Maca… veel besproken in mijn vriendinnengroep… want: een super sex food! Maca kan namelijk een positief effect op je libido hebben. Het is een adaptogeen, wat betekent dat het een stabiliserende, balanserende werking op je lichaam heeft. Ik vind het persoonlijk niet zo lekker smaken, daarom mix ik het door mijn smoothie zodat je er niks van proeft.

SUPERFOOD CHIA ZAAD

Dit super zaadje is denk ik wel één van de populairste superfoods van dit moment. Niet gek ook, want het is heel gemakkelijk in je eetpatroon te verwerken en echt mega gezond. Eerder schreef ik al een blogpost over chia zaad, daarin lees je meer over alle in’s & out’s. Chia zaad superfood

SUPERFOOD HENNEPZAAD

Hennepzaad zit vol eiwitten, essentiële vetzuren en mineralen. Ik moet bekennen dat ik dit superfood nog niet eerder heb geprobeerd. Dus concrete tips ben ik je nog verschuldigd… to be continued!

SUPERFOOD GOJI BESSEN

Net als chia zaad, razend populair! De goji bes bevat veel carotenoïden, 8 essentiële vetzuren en veel antioxidanten. Ter vergelijking: dit is twee keer zoveel antioxidanten dan in bosbessen. Ik ben dol op goji bessen! Al vind ik er wel veel verschil in zitten. Sommige (vaak goedkope) goji bessen zijn keihard en daardoor niet zo lekker. Maar je hebt ook (duurdere) goji bessen die lekker zacht zijn. Een beetje vergelijkbaar met rozijnen. Je kunt de bessen als topping over je ontbijt doen, door een salade mixen, in je smoothie verwerken of met andere noten en superfoods mixen tot snack mix.

SUPERFOOD CAMU CAMU

Dit superfood staat vooral bekend om zijn hoge vitamine C gehalte! Dit maakt het een heel geschikt product om in de herfst- en wintermaanden aan je eetpatroon toe te voegen, zodat je jezelf beter beschermt tegen griepjes en verkoudheden.

SUPERFOOD TARWEGRAS

Dit superfood bevat bijzonder grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Één shotje per dag staat gelijk aan wel een kilo groenten en fruit! Ook tarwegras bevat veel chlorofyl en heeft dus een zuiverende werking. Eerder schreef ik al een blogpost over tarwegras. Tarwegras shotjes superfood

SUPERFOOD BIJENPOLLEN

Bijenpollen bevatten net als camu camu veel vitamine C. Daarnaast zorgen ze voor veel energie en vitaliteit. Bijenpollen zijn wel vrij suikerrijk, dus neem er niet te veel van. Door de zoete smaak is het wel een gezonde vervanger van geraffineerde suiker. Ik heb bijenpollen sinds kort in mijn superfoodkast staan en mix ze het liefst door mijn smoothie. Ik vind ze persoonlijk wat muffig ruiken en door een smoothie proef je er niets van omdat de andere smaken overheersen. Maar door een salade of over je ontbijt gestrooid, kan ook!

SUPERFOODS CHLORELLA EN SPIRULINA

Dit zijn allebei zoetwater algen. Beide staan bekend om hun zuiverende eigenschappen. Echte detoxers. Dit komt door het aanwezige chlorofyl (groene kleur), wat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Ik neem deze twee het liefst in tabletvorm. Hier schreef ik eerder al een blogpost over.

Superfoods kopen? Dat kan bij het Superfood Centre.

Dit is al een flinke lijst superfoods, maar er zijn er zeker nog meer hoor. Welke superfoods heb jij in je kast staan? En hoe eet je ze? Tips zijn meer dan welkom!

Meer weten? Website health coach Alex van der Werf & website Superfood Centre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties

  1. Vandaag weer even wat superfoods aan onze collectie toegevoegd! Acaipoeder, vanillepoeder en cocoschips! Onze lade is inmiddels uitgegroeid tot een superfoodslade! Heerlijk! En ja prijzig maar je doet er super lang mee! Ik vind het heerlijk om de lade open te doen en te zien wat voor gezonde keuzes ik allemaal heb! Tarwegraspoeder staat voor volgende maand op de lijst! Vandaag een shotje gehad bij dark/lite! Best lekker! En die superfoodcentre, wat een aanrader! Echt een healthy walhalla! 🙂 ik ben super geïnspireerd geraakt door je Daisy! Echt top! Thanks!

  2. Bij kokosolie schrijf je dat er verzadigd vet in zit en dat dat heel gezond is. Maar verzadigd vet is toch juist verkeerd, en onverzadigd oké? Zo heb ik het in ieder geval altijd geleerd.
    Verder vind ik dit een leuk geschreven stuk! Erg nuttig!

    1. Je hebt gelijk hoor! Verzadigde vetten zijn erg slecht voor je, het verhoogd de kans op hart- en vaatziekten. De oliën of vetten die bij kamertemperatuur hard zijn, zijn vooral verzadigd (denk aan boter of kokosolie) en die die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn, zijn vooral onverzadigd (denk aan olijfolie, of vloeibaar bak- en braad). 🙂

  3. Hennepzaadjes zijn erg lekker! ik gebruik ze vooral door de jogurt, het heeft een nootachtig smaakje. Ook goij besjes zijn mijn favoriet! ik gebruik ze door de shakes, door pannekoekbeslag, door cake, (allemaal gezonde dingen hoor!) haha, en door mijn sla zijn ze ook erg lekker!

  4. De zachte, betere Goji bes, waar kom je die. Ik heb inderdaad al een paar keer van die harde gehad?

    Ps. Nog een hele andere vraag: ben benieuwd welk letter font je gebruikt voor de koppen!

    1. Hoi!
      Ja superfoods kunnen best prijzig zijn. Ik koop ze altijd bij het Superfood Centre in Amsterdam (www.superfoodcentre.nl). Om de kosten een beetje te spreiden, adviseer ik om af en toe een nieuwe zak te kopen, zodat je de kosten niet in één keer hebt. Bij het Superfood Centre hebben ze van veel superfoods grote (400 gram) en kleine (200 gram) zakken. Een kleine aanschaffen kan ook nog wel helpen. En je hoeft natuurlijk niet dagelijks 10 verschillende superfoods te nemen. Ik wissel dagelijks af. Dus uiteindelijk doe ik wel heel lang met een zak.
      Groetjes!

  5. Meeste superfoods gebruik ik zelf ook! Maar heb toch gemerkt dat ik ongelooflijk veel gewicht en weerstand ben verloren toen ik superfoods dagelijks ging gebruiken. Denk dat je voor jezelf moet uitvinden wat het beste is.. En dan sowieso als aanvulling, en niet als vervanging van een maaltijd oid.

    1. Hoi Esmee,
      Je zegt het zelf al in de laatste zin: superfoods zijn een aanvulling op je eetpatroon, absoluut geen maaltijd vervanger! Als je het op deze manier ziet, zou je in principe door het eten van supefodos geen gewicht moeten verlezen. In elk geval niet doordat je minder of te weinig binnenkrijgt. Je krijgt immers meer voedingsstoffen binnen dan normaliter.
      Leuk in elk geval om te lezen dat je zelf ook veel superfoods gebruikt!
      Groetjes!

  6. Leuk en handig zo’n overzicht van superfoods. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het af en toe een beetje een hype begin te vinden en me af vraag of je er echt effect van merkt. Wat is jouw ervaring daarmee?

    1. Hoi!
      Het blijft natuurlijk lastig om te zeggen welk effect je merkt. Want je zult nooit weten hoe je je had gevoeld als je het niet (of juist wel) had genomen. Wel kan ik zeggen dat sinds ik heel gezond eet, mij heel fit en gezond voel. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik de afgelopen 2 jaar sowieso geen enkel griepje of verkoudheid heb gekregen. Zelfs toen half NL plat lag, had ik nergens last van. Ik klop dit natuurlijk wel even af (klop klop klop)…. Verder heb ik al ruim 10 jaar ontzettend last van een spastische darm en andere gekke klachten. Vele ziekenhuisbezoekjes, tests, medicijnen en zelfs een kijkoperatie heb ik gehad. Niks hielp. Maar sinds ik gezond eet (puur, echt, deels bio, zonder e-nummers), aangevuld met superfoods, gaat ook dit beter dan ooit. Dus ja… hype of niet… ik voel me er in elk geval goed bij. Dus om op je vraag terug te komen: ik merk zeker een positief effect!
      Groetjes,
      Daisy