Hardlopen in de winter: zo doe je dat!

Sport  /   - 

Ook wij van ILH staan er niet per se om te springen om met kou of regen de deur uit te gaan om wat kilometers te rennen. Dat doen we toch echt veel liever in het voorjaar of de zomer, met het zonnetje op onze bol. Maar loop je hard, en wil je je tijden en conditie een beetje bijhouden, dan helpt een winterstop niet echt. Dus, weer of geen weer, we gaan gewoon. Jij ook? Wij hebben onze tips voor hardlopen in de winter op een rijtje gezet!

Hardlopen in de winter tips

Wees zichtbaar

Het is natuurlijk vroeg donker gedurende de wintermaanden. Ga je na je werk nog een rondje rennen, let dan goed op en pas je hardlooproute aan als dat nodig is. Daarnaast is het veiliger om met een groepje te lopen en goede reflectie te dragen.

De juiste outfit

Het is natuurlijk sowieso belangrijk om goede hardloopkleding en schoenen te dragen. Zo kun je blessures voorkomen. Maar juist in de winter is dit extra belangrijk. Maak bijvoorbeeld  gebruik van laagjes zodat je zelf je temperatuur kunt aanpassen. En zorg voor goede reflectie. Zonder is echt levensgevaarlijk! Asics heeft sinds kort een speciale winterlijn ontwikkeld: allemaal toffe items die voorzien zijn van reflectie en gemaakt zijn van water -en winddichte stoffen.

Loop niet alleen

Een hardloopmaatje zoeken of mee rennen met een groep is een perfecte manier om je (of elkaars) motivatie te stimuleren. Daarnaast is het dus veel veiliger, en natuurlijk ook gezelliger! Er zijn in iedere stad en vaak ook ieder dorp,  wel hardloopclubjes of groepjes waar je heel gemakkelijk bij aan kunt sluiten. Puma Ignite Rotterdam, hardlopen in de winter

Pas je tijden aan

Wanneer het koud, regenachtig of hard waait buiten, zal je ongetwijfeld anders en minder snel lopen dan je in de zomer doet. Houd hier dus rekening mee, en pas je tijden en snelheid daar op aan. Doe bijvoorbeeld een keer een intervaltraining. Dit is effectief voor je kracht, maar ook voor je snelheid. Er zijn verschillende hardloop apps te downloaden die je daar een handje bij helpen!

Doe een warming-up

Het is niet heel goed voor je lichaam, als je zonder warming-up in de kou gaat rennen. Je kunt blessures oplopen. Doe binnen wat korte oefeningen, zodat je spieren al een beetje warm en soepel zijn wanneer je buiten komt. Een cooling-down is trouwens ook niet onbelangrijk. Dit voorkomt net zo goed blessures en kan ook helpen tegen spierpijn. Loop bijvoorbeeld altijd goed uit na je training, en doe een aantal rek en strek oefeningen.

Doe jij aan hardlopen in de winter? Of ben je een mooi-weer-loper? Heb je nog tips? Deel ze vooral in de comments hieronder. Vinden we leuk!

X Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *