‘Power nine’: 9 regels voor een gezond en langer leven!

Health  /   - 

Wel eens gehoord van de Bluezones? Niet? Dan moet je dit echt even lezen. Waarom? Omdat de mensen, die in de zogenaamde Bluezones leven, gelukkiger en gezonder zijn en langer leven dan de gemiddelde mens. En nee, ze volgen geen dieet. En in de sportschool komen ze ook zelden. Wat is hun geheim?

Bluezones

Er zijn vijf Bluezones op de wereld:  Okinawa (Japan), Loma Linda (Californie), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Griekenland) en Sardinië (Italië). Na een uitgebreid onderzoek kwam men erachter dat de mensen in deze gebieden een stuk ouder worden en veel gezonder zijn dan de gemiddelde mens.

Hun geheim

Het geheim zou hem zitten in de dagelijkse dingen die ze doen. Ze eten niet precies hetzelfde voedsel en leven ook niet allemaal op dezelfde manier, maar ze hebben wel sterke overeenkomsten die wel eens voor een gezonder en langer leven kunnen zorgen. Oftewel de ‘Power nine’.  9 regels die in iedere Bluezone worden nageleefd. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Haal beweging uit je omgeving

De mensen die volgens de Bluezone regels leven hebben geen abonnementje op de sportschool en lopen ook geen marathons. Hun omgeving en leefpatroon stimuleert hen om te bewegen. Ze doen bijvoorbeeld aan tuinieren, hebben geen elektrische apparaten (denk aan afwassen met de hand, de bezem i.p.v. de stofzuiger),  en doen bijna alles lopend of met de fiets. Pak dus gerust een keer de benenwagen i.p.v de tram of bus!

2. De 80 procent regel

Eten tot je bommetje vol zit? Dat kennen ze niet binnen de Bluezones. Eet tot je voor 80% vol zit. Zo zorg je er ook voor dat je niet te veel eet. Daarnaast is het ook belangrijk om bewust te eten en niet alles naar binnen te schrokken.

3. Stel een doel

Zorg voor een doel, een passie, in je leven. Iets waar je energie van krijgt. Dit zorgt ervoor dat jij je leven betekenis geeft. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het stellen van een doel zeven jaar extra levensverwachting kan opleveren. Lijkt me de moeite waard dacht ik zo?

4. Iedere dag een momentje rust

Zelfs mensen die volgens de Bluezone regels leven ervaren stress, want dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar van een burnout hebben ze nog nooit gehoord. Zij zorgen iedere dag voor een rustmoment, al zijn het maar vijf minuten op het toilet. Het kan helpen om je emoties los te laten en zo de stress van je af te schudden.

5. Ga voor plantaardig voedsel

In bijna alle Bluezones wordt natuurlijk en plantaardig gegeten. Bonen, noten en groene bladgroenten worden iedere dag gegeten. Vlees en vis eten ze niet vaker dan twee keer in de week.

6. Wijn

Goed nieuws voor de wijnliefhebbers: In alle Bluezones wordt regelmatig, vaak dagelijks, met mate wijn gedronken. Matige drinkers overleven niet-drinkers. Ze drinken voornamelijk rode wijn, en dan 1 tot 2 kleine glaasjes bij het avond eten. 

7. Goed gezelschap

Goede familiebanden en vrienden blijken cruciaal voor een langer gezond leven. Roken, overgewicht en eenzaamheid kennen ze niet in de Bluezones. Ze zijn trouw aan hun partner en zetten zich in voor de relatie. Dat geldt ook voor familie en vrienden. Gezelligheid en liefde zijn erg belangrijk!

8. Geloof in ‘iets’

Mensen die leven volgens de Bluezone zijn gelovig. Dat betekent niet perse dat ze allemaal in een god geloven. Veel Bluezoners geloven namelijk in bepaalde normen en waarden. Het feit dat je in ‘iets’ gelooft schijnt er ook voor te zorgen dat je langer leeft. Woon dus af en toe eens een dienst bij of doe een lesje mindfulness.

9. Familie op nummer 1

Familie komt op de eerste plaats. Zoals ik net al schreef: ze zijn trouw en besteden veel tijd met familie door. Sta zelf eens wat vaker stil bij de mensen die je lief hebt, ook al heb je een druk leven. Dit zou je zo maar wat extra levensjaren kunnen opleveren;).

Meer lezen over de Bluezones? Dan is dit boek heel interessant!

Ongetwijfeld dat deze regels positieve invloeden hebben op je leven. Of je er ook daadwerkelijk 100 door wordt? Een manier om daar achter te komen… succes!

Liefs Mirte

Bron: Hln.be, Griekenland.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *