Starten met hardlopen – hoe doe je dat?

Sport  /   - 

Starten met hardlopen kan best lastig zijn. Terwijl het juist zo’n fijne sport is! Hardlopen kan namelijk altijd, overal en je hebt er bijna niets voor nodig. Dat geeft mij persoonlijk een groot gevoel van vrijheid. Dat is natuurlijk wel eens anders geweest. Vroeger wist ik niet zo goed hoe ik moest beginnen. “Hardlopen?”, dacht ik, “Waar ga ik dan heen? Wat trek ik dan aan?”. Nu de zomer is gearriveerd (oké, we hebben het wel eens zonniger gezien), is de ijzige kou geen excuus meer om binnen te blijven. Een goed moment om te beginnen dus!

Vandaar een paar tips om je aan de wandel te zetten. Geloof me, wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, is het heerlijk! Deze info komt trouwens uit het I Love Health boek. Meer hardlooptips en -trucs zijn daarin te vinden! Bestellen kan hier.

Schoenen

Goede schoenen zijn belangrijk. Je kunt echt niet op je afgetrapte All Stars of tennisschoenen gaan hardlopen (trust me). Met slechte schoenen loop je geheid blessures op. Die willen we voorkomen. Ik snap dat je niet gelijk een bak met geld aan een nieuw paar wilt uitgeven, maar doe dan als ik en koop een oud model hardloopschoenen van een goed merk. Voor een paar tientjes ben je klaar. Bovendien hoef je natuurlijk verder niets uit te geven aan hardlopen, dus in vergelijking is het spot goedkoop! Je kunt in veel hardloopwinkels je voeten laten opmeten en een speciale runtest doen, zodat je een paar te pakken hebt met de juiste zool voor jouw voeten. En ook geen overbodige luxe voor de dames: een goede sportbeha. Zorg ervoor dat je meisjes geen kant meer op kunnen!

Doel

Stel voor jezelf een doel. Voor mij werkt dat goed. Waar train je voor? Een bepaalde afstand kunnen lopen, binnen een bepaalde tijd lopen, een aantal keer per week rennen, een bepaalde run waaraan je mee wilt doen? Het kan van alles zijn. Met een doel voor ogen is het trainen een stuk leuker

Hoe ver?

Geloof me, het is echt niet gek als je bij de eerste keer hardlopen na 200 meter als een hijgend paard aan een lantaarnpaal hangt. Alle begin is moeilijk. Het opbouwen van conditie kost tijd. Het enige advies dat ik je kan geven is: kom op adem, wandel een stukje en ren weer verder. Als je dit een aantal keer herhaalt, ben je voor die eerste keer hartstikke goed bezig. Rustig opbouwen is essentieel.
Je kunt online tientallen hardloopschema’s voor beginners vinden. Maar makkelijker nog is dat je tegenwoordig veel apps voor je telefoon hebt, die jou coachen tijdens het hardlopen. Een goede app is bijvoorbeeld ‘Evy’. Deze app geeft je een trainingsschema en coacht je tijdens je run. Maar Google ook eens en je zult vele sites met hardloopschema’s vinden, afgestemd op jouw niveau en doel! hardlopen foto i love health boek, fotografie: joshua rood, starten met hardlopen

Succes!

X
Daisy & Tessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

  1. Vorige zomer ‘trainde’ ik voor de colorrun van 5 km (klinkt super zielig op zo’n health blog haha) Na de color run in het najaar werd het weer weer slecht en stopte ik dus nu is mijn conditie weer 0. Iedere week denk ik; ik zou het weer eens moeten oppakken maar het is er helaas nog niet van gekomen. 🙁

    1. Dat klinkt helemaal niet zielig! Elke km is er een. En we moeten allemaal ergens starten toch? Geloof me, als je de eerste keer weer gaat, heb je zo de smaak weer te pakken! Succes!! x

  2. Heb het inderdaad ooit geprobeerd en hing inderdaad na een paar meter aan een lantarenpaal. Zij Evy ‘nu gaan we 1 minuut rennen’ haha lukte mij echt niet. Maar binnenkort maar weer eens oppakken want is zo lekker dat je op elk moment van de dag kunt gaan!

  3. De “Evy” app vind je in de App Store terug onder de naam “Hardlopen met Evy”. De app bevat trainingsschema’s voor beginners alsook voor meer gevorderde lopers, Tussendoor geeft Evy je tips en tijdens de training kan je een status van je sessie kan opvragen (hoe snel heb je gemiddeld gelopen, hoeveel minuten liep je reeds, en welke afstand heb je reeds afgelegd).
    Ontdek er meer over op http://www.hardlopenmetevy.com

    Heb je de app reeds uitgeprobeerd, dan zijn we benieuwd naar je ervaringen! Deel ze op onze facebookpagina fb.com/hardlopenmetevy!