Verse rijstloempia’s met fruit, chiazaad en sesam

Diner, Lunch, Recepten  /   - 

Ik ben dol verse springrolls! Dus niet die gefrituurde loempia’s, maar juist de verse, koude variant! Estée Strooker van 24kitchen wilde haar favo rijstloempia gerecht met ons delen op I Love Health.

Estée: Je kent ze vast wel! Die heerlijke Vietnamese springrolls gemaakt van rijstvellen, gevuld met super knapperige groenten, een beetje kip of een garnaaltje en wat noodles. Je rolt ze op en hebt feestelijke en kleurrijke rolletjes waar je doorheen kunt kijken.

Ze zien er mooi uit. Mits je ze goed opgerold hebt 😉 en dat kan nog wel eens een kunst zijn want de fragiele rijstvellen scheuren snel. Ze smaken heerlijk… Maar daarnaast zijn ze ook nog eens super gezond en glutenvrij. Een heerlijk zomers tussendoortje dus of goed lunchgerecht.

Zelf had ik laatst vrij weinig tijd en bovendien niet zoveel in huis, maar ik wilde toch wat lekkers ontbijten. In mijn 24kitchen goodiebox, die ik gekregen had op het 24foodlovers diner afgelopen week, zat een heleboel vers fruit! Die gedroogde rijstvellen heb ik eigenlijk altijd in huis. Simpelweg omdat je ze in verpakkingen van 100 stuks koopt bij de toko en je ze echt heeuuull lang goed kunt houden. En toen kwam ik ineens op dit idee: Zoete rijstloempia’s met vers fruit, chiazaad en amandel-haver-sesamcrumble.

En los van dat het heel gezond, voedzaam en ook nog eens super lekker is, zijn het echt plaatjes om te zien! Eerlijkere loempia’s bestaan niet, ze verraden direct wat ze in zich hebben!

Ingrediënten rijstloempia’s

Voor 2 grote loempia’s

  • 1/4 mango
  • 1/2 kiwi
  • 3 aardbeien
  • 6 kersen
  • 6 druiven
  • 2 (grote) rijstvellen*
  • 1 el honing
  • 1 el amandelschaafsel
  • 1 el havermout
  • ½ el sesamzaadjes
  • 2 el chiazaad

*Je kunt rijstvellen in diverse maten kopen. In dit recept wordt uitgegaan van vrij grote. Maar je kunt ook kleinere kopen en meer loempia’s maken.

Bereiding rijstloempia’s

  1. Schil en snijd de mango in plakken.
  2. Schil en snijd de kiwi in plakken.
  3. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in plakken.
  4. Verwijder de pitten van de kersen en de druiven.
  5. Wel het chiazaad in wat lauw water tot de zaadjes glazig worden en opzwellen.
  6. Verwarm een eetlepel honing in een koekenpannetje en laat deze karamelliseren.
  7. Voeg dan het amandelschaafsel, het sesam en de havermout toe.
  8. Roer het door elkaar, voeg een klein snufje zout toe en haal het uit de pan.
  9. Spoel rijstvel voor rijstvel af onder de kraan. De rijstvellen worden niet meteen zacht, houdt ze ongeveer 10 seconden onder het stromende water. Ze worden daarna nog zachter.
  10. Leg het rijstvel op een schone werkbank. Verdeel het fruit, de crumble en het chiazaad in het midden van het rijstvel.
  11. Vouw daarna de zijkanten naar binnen. Vouw daarna de onderkant over de vulling heen. Rol de rijstloempia door tot een strakke rol.
  12. Bestrooi met wat sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

rijstloempia's In dit recept spreek ik veel over halve stukken fruit! Maar dat betekent natuurlijk niet dat je de rest nergens voor moet gebruiken. Je kunt meer loempia’s maken, maar je kunt er ook een heerlijke fruitsalade maken of smoothie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

  1. Het lijkt me heerlijk. Maar even een vraagje, als de rijstvellen supergezond zijn, wat zit er dan voor gezonds in? Het zijn zulke dunne velletjes dat ik me niet kan voorstellen dat er nog iets gezonds in zit.

  2. Wat een megagoed idee! Ik heb ook altijd van die vellen in huis. Ik ga dit morgen maken om mee te nemen naar werk. Lijkt me heerlijk en het ziet er heel lekker en kleurrijk uit.