Dit smakelijke recept voor glutenvrij pannenkoekjes gemaakt van quinoa meel is hartstikke simpel. Enige wat je nodig hebt is water, meel en een ei. En natuurlijk de toppings om je quinoa pannenkoek mee te stylen en nog lekkerder te maken! Wat betreft de toppings kun je helemaal los gaan; fruit, zoetigheid, noten of super foods… doe er op wat jij lekker vindt! De quinoa pannenkoekjes zijn erg gezond; ze bevatten geen gluten en het zijn langzame koolhydraten. Ideaal dus voor het sporten of als je een lange, drukke dag hebt! Ik bak er regelmatig één als ontbijt of in het weekend als lunch. Je bent er hooguit 5 minuten mee bezig. Zeker de (kleine) moeite waard!
Ingrediënten quinoa pannenkoek
Beslag voor 2 pannenkoeken:
- 2/3 kopje quinoa meel
- 2/3 kopje water
- 1 ei
Optioneel voor het beslag:
- Honing
- Maca (ik deed er een klein schepje maca poeder door, puur om mijn dagelijkse dosis binnen te krijgen)
Bereiding quinoa pannenkoekjes:
- Mix alle ingrediënten in een kom met een garde goed door elkaar.
- Verwarm een koekenpan goed met daarin wat kokosolie.
- Maak met de helft van het beslag 1 pannenkoek. Halverwege omkeren.
Tip: maak de pannenkoekjes niet te dun. Dan worden ze namelijk een beetje droog. Iets dikker is echt lekkerder.
Toppings quinoa pannenkoek
Be creative!!!
Maar wil je toch wat inspiratie, dan zal ik je wat ideetjes geven:
- Plakjes banaan met rauwe cacao nibs
- Mix pecannoten, honing, pure choco en kaneel
- Dadels met gehakte walnoten
- Aardbeien en/of frambozen met rauwe cacao nibs
Je kunt met wat kaas ook een hartige pannenkoek maken. Vriendlief zag daar toch meer in dan eentje met noten en super foods. Daarom heb ik er nadat ik het beslag in de pan deed, wat geraspte kaas over gestrooid. Was erg lekker! Test zelf met verschillende soorten kaas wat jij lekker vindt.
Eet smakelijk!
Ik heb het quinoa meel van NatureCrops gebruikt. Benieuwd waar je het kunt kopen? Check dan deze link. Het kost €3,49 voor 280 gram. Daar kun je heel wat pannenkoekjes van bakken!
Verschrikkelijk! Ik heb het geprobeerd… Maar de smaak van het quinoameel doet me denken aan waterstofperoxide…. Gatver! Is er een manier om deze overheersende nasmaak weg te krijgen?
Het is even wennen aan de smaak, maar wel lekker, ik had nog rauwe ham over en heb dat mee gebakken. 1 zonder ham gebakken en die ligt nu in de vries, kijken hoe dat smaakt dan kan ik in het weekend ze bakken en meenemen naar het werk met elke keer een andere topping komt het best goed.
Ook lekker met een klein beetje honing, kwark en plakjes banaan!
kijk eens op de site van foodness, daar staat n heel goed recept voor boekweit pannenkoekjes met blauwe bessen, staan trouwens heel veel gezonde en heerlijke recepten op
Enig idee hoeveel calorieen deze bevatten??? Thx!
kan je dit als lunch ook eten en hoeveel heb je nodig voor 1 pannenkoek voor de lunch
Heb quinoa staan; kan ik er meel van maken door het te malen.
Alvast bedankt
Ziet er lekker uit maar vind het zelf niet zo veel smaak hebben, ben ook niet echt gek op de cacoa nibs. Maar dat is natuurlijk mijn smaak. Vanavond ga ik de courgetti maken.
Ga ik deze namiddag eens proberen. Dus 25 gram quinoameel, 25 ml water en 1 ei? Heb je ook hoeveelheden voor grotere hoeveelheden? Of alles maal 3 bijvoorbeeld?
Kun je dit ook met boekweitmeel maken en hoe is dan de verhouding!
Hoi Mieke,
Je kunt zeker ook pannenkoekjes met boekweitmeel maken! Heb ik nog niet eerder gedaan, maar het staat NU op mijn to bake lijstje 😉 Verhoudingen kan ik je dus (nog) niet mee helpen. Als jij ze weet, let me know!
Groetjes,
Daisy
Hmm, dit recept is zo simpel maar ook zo lekker!
Hallo!
Leuk en lekker recept, maar weet je ook hoeveel gram meel je gebruikt ongeveer? ik weet niet hoe groot jou kopjes zijn 🙂
Alvast bedankt!
Hoi Nadine,
Ik heb het net even gewogen voor je, en ik gebruik 25 gram quinoa meel voor 1 pannenkoek. En een gelijk deel water.
Succes! Groetjes, Daisy
Wist niet dat je zo ook pannekoekjes kon maken, lijkt me heerlijk dit!
Ideaal zo,n pannekoek voor het sporten , ben er echt fan van .
De “hartige ” variant ga ik zeer zeker proberen .
De pannenkoek is onwijs voedzaam , maar ligt niet zwaar op de maag .
Heerlijk.
Dit receptje heb ik zelfs op de camping gebruikt,lekker zitten smullen
Heb er een met appel en rozijnen gedaan en de andere heb ik een boerenpannenkoek van gemaakt.
Eerst even wat ui,champignons,tomaat en courgette gebakken in de kokosolie,dit op de pannekoekgedaan met een plakje spek en even mee gebakken
was smullen!!!
Hallo, is het ook mogelijk de Kcal te berekenen van het meel watt je gebruikt?
Hi Monique,
Dit zijn de Voedingswaarde per 100 g van quinoa meel van NatureCrops:
Energie 345 kcal
Eiwit 4 g
Koolhydraten 80 g
– waarvan suikers 0 g
Vet 1,5 g
– waarvan verzadigd 0 g
Voedingsvezels 3,5 g
Natrium 0 g
HOpelijk helpt dit!
gr. Daisy