Recept: quinoa risotto met champignons

Diner, Recepten  /   - 

Ja, inderdaad. Ik ben nog steeds in Italiaanse sferen. Trillende handjes, zweten, ontwenningsverschijnselen… 😉 alles er op en er aan zo na mijn vakantie. Daarom nóg een Italiaans receptje, maar dan met een gezonde schwung: quinoa risotto met champignons. Dit recept is van NatureCrops, net als de quinoa die ik ervoor heb gebruikt. En – hoe handig – het is voorgekookte quinoa. Dit heeft als voordeel dat het veel minder lang hoeft te koken dan de normale quinoa zaden. Oke, quinoa risotto dus, hier komt het:

Ingrediënten quinoa risotto

(4 personen)

  • 300 gram voorgekookte quinoa van NatureCrops
  • 1,5 liter groentebouillon (van bouillonblokje)
  • 50 gram pijnboombitten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 bakjes champignons
  • 10 gram Italiaanse (verse) kruiden
  • 1 eetlepel roomboter
  • 300 ml droge witte wijn
  • 100 gram (vers) geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie/kokosvet

quinoa risotto collage

Bereiding quinoa risotto

  1. Maak 1,5 liter groentebouillon van een bouillonblokje(s).
  2. Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitten goudbruin.
  3. Pel de ui en snipper deze fijn.
  4. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.
  5. Knip de kruiden fijn (indien vers) en verwijder de harde steeltjes.
  6. Verhit in een grote hapjespan de boter. Fruit de ui en knoflook 2 minuten zachtjes aan. Voeg de quinoa toe en laat de quinoa 3 minuten meebakken.
  7. Blus de quinoa af met 150 ml droge witte wijn. Voeg vervolgens de helft van de champignons toe en alle kruiden, en zet de quinoa onder ‘water’ met de groentebouillon.
  8. Wacht totdat bijna alle bouillon is opgenomen door de quinoa en zet vervolgens weer onder ‘water’ met de bouillon. Herhaal dit proces ongeveer 15 minuten lang en roer de quinoa af en toe goed door.
  9. Voeg aan het eind de helft van de Parmezaanse kaas toe en roer het goed door de risotto zodat het smelt.
  10. Verhit ondertussen in een andere koekenpan de rest van de boter en bak de rest van de champignons op hoog vuur mooi goudbruin.
  11. Blus de champignons af met de rest van de witte wijn en laat de wijn op hoog vuur in 4 minuten verdampen. Breng de champignons op smaak met zout en peper.
  12. Schep de champignons op de risotto en bestrooi de risotto en de champignons met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
  13. Serveer eventueel wat rucola bij de quinoa risotto, dat vind ik zelf wel erg lekker!

IMG_9250

Bon appetit!

De voorgekookte quinoa is van NatureCrops en kun je hier kopen. Daarnaast heeft NatureCrops ook quinoa zaden, meel, vlokken en gepofte quinoa in het assortiment. Erg lekker allemaal!! Ook deze producten kun je in hun webshop kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties

  1. Ik wil dit van de week een keer maken maar ik heb geen voorgekookte quinoa maar gewone quinoa. Moet ik die dan eerst gewoon koken en vervolgens dit recept volgen?

    Bedankt
    Yvonne

    1. Je kunt inderdaad gewoon de normale quinoa gebruiken. Je hoeft het dan niet ‘voor te koken’, maar het langer koken zoals op de verpakking staat. Dan bereik je hetzelfde effect. Dat heb ik onlangs ook gedaan.
      Succes!

  2. Gisteravond mijn (gewonnen!) Quinoa pakket aangebroken met dit recept; heerlijk en origineel!

    Grappig hoe de textuur en smaak dicht bij een echte risotto komen. Ik vraag me echter wel af of je nu perse de voorgekookte moet gebruiken, ik ga ook eens met de ‘normale’ quinoa experimenteren.

    Verder heb ik geen wijn gebruikt(alcoholvrij herstel weekje van de hardloopprestaties, dus zonde om fles aan te breken)en dat ging ook prima. Ipv groente heb ik alternatief heb ik een bouillonblokje van bospaddenstoelen gebruikt; ook lekker qua smaak.

    Kortom: works for me, dus deze houden we er in! Thanx voor de tip en keep’em coming!!

    1. Hey Marco!
      Cool om te horen dat je blij bent met je gewonnen quinoa pakket. Leuk dat je een berichtje achterlaat!!
      Ik vond het ook echt op ‘echte’ risotto lijken. Aanrader toch?
      Je hoeft zeker geen voorgekookte te gebruiken, met normale kan het ongetwijfeld ook. Dat zou ik zeker eens proberen.
      Bye!
      Daisy