Recept // Gezond bananenbrood #nosugar

Mag je je nog wel een foodie noemen als je onlangs geen bananenbrood uit je oven getoverd hebt? Nee… want bananenbrood is hot & happening in bloggerland! Dus ook ik moest er aan geloven (alsof dat een straf was…). En ooooo wat pakte dat goed uit. A new addiction is born… Je kunt bananenbrood in een ongezonde versie met suiker en bloem bakken, maar waarom ongezond doen als het ook gezond én lekker kan? Dit bananenbrood is glutenvrij*, lactosevrij én suikervrij. Gezond bananenbrood: de perfecte treat tijdens de #nosugar challenge**.

Ingrediënten gezond bananenbrood

  • 3 (rijpe) bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout*
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Handje ongebrande noten (zoals walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
  • Zout

bananenbrood

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
  4. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
  5. Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
  6. Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
  7. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
  8. Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
  9. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
  10. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar.
  11. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Onderaan deze blog vind je alle foto’s van de bereiding.

Voila! Klaar is je gezond bananenbrood. Eet smakelijk!

*Ik heb gekozen voor 100 gram amandelmeel en 50 gram havermoutmeel. Amandelmeel is wel 100% glutenvrij, ,maar havermout kan soms sporen van gluten bevatten. Let daar dus op. Je kunt variëren met meel. Bijv. met boekweit-, havermout-, amandel- en quinoa meel. Be creative!

**Doe je mee met de #nosugar challenge? Voeg dan wel wat noten toe aan je beslag, want deze eiwitten zorgen ervoor de je bloedsuikerspiegel stabiel blijven, ondanks de natuurlijke fruitsuikers.

Tip: ik heb ook een lekker chocolade bananenbrood recept voor je in de aanbieding!

Dit gezond bananenbrood recept is geïnspireerd op het Voedselzandloper Kookboek.

Groetjes!

Daisy


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

403 reacties

  1. Ik heb de havermout niet gemalen en voor de 100 gram meel een mix van volkoren, spelt en boekweit meel gebruikt. Ook nog een beetje speculaaskruiden erdoor gedaan en wat rozijnen. Ben benieuwd, staat nu in de oven!

  2. Ook ik vandaag aan de slag geweest. Bij mij kwam hij er alleen wel klef en compact uit. Iemand suggesties? Misschien de bananen te groot/veel??

  3. Lekker recept! Ik gebruik cupcakevormpjes, 25 min op 175 graden. Makkelijk mee te nemen, ook voor in de broodtrommel van de kinderen.

  4. Haai!

    Het beslag zit nu in de broodbakmachine. (met mijn broodbakmachine kun je ook cakes maken 🙂 ben zoooo blij met mn machine!!)

    Ik heb er kokos aan toegevoegd en heb het recept gemaakt met pecannoten en amandelen (dat had ik in huis). over een klein uurtje kan ik het resultaat bekijken.

    Broodbakmachine is echt een aanrader hoor. Hij mengt of kneed al je ingredienten voor je en bakt het ook af. Ideaal hoor.

    1. Hoi!

      Ik heb ook een broodbakmachine. Maar doe jij alle ingrediënten in 1keer erin? en de noten doe jij dat ala laatst? de kokos doe jij dat door het beslag?
      Wat een vragen haha

  5. Zojuist gemaakt met 50 gram havermout, 50 gram kokosmeel en 50 gram amandelmeel. Ik heb bewust voor kokosmeel gekozen omdat ik er een halve appel in kleine stukjes door heb gedaan en citroenrasp met sap van een halve citroen. Door het kokosmeel is dit brood perfect; niet te nat en niet te droog. Ik heb er ook nog een handje rozijnen en theelepel kaneel door gedaan. Heerlijk!!!

  6. Dit bananenbrood is echt ontzettend lekker! Ik heb zelf nog wel wat toegevoegd (dat kan ik dan weer niet laten met m’n kleurrijke drukke breintje, hahahaha); wat kaneel en 2 tl honing. Ook heb ik de havermout niet eens tot meel vermalen (per ongeluk; ik had het namelijk al in het beslag gegooid toen ik pas weer een blik worp op het recept…dompie dat ik ben). Al met al kwam het brood volledig goed uit de oven rollen. OVERHEERLIJK. Heel brood-achtig ook, qua textuur. Niet zo kleffig zoals je ze ook wel eens tegenkomt (is gewoon niet zo mijn smaak). Ontzettend bedankt voor dit goede recept!

    Liefs, xx.

  7. Vanmiddag gemaakt, zonder zout.. Wat een heerlijke cake.. Kga ‘m zeker nog es proberen met meer havermout, minder amandelmeel ( Wat ik overigens een belachelijk duur product vind) De smaak en structuur is echt super.
    Ik denk trouwens dat met wat kokos erdoor dat ie ook heel lekker is.. Bedankt voor dit recept.

  8. Super lekker recept! Ik ga vanaf 1 april mee doen met de vegan challenge: 30 dagen veganistisch leven.
    Hoe zou je de eieren kunnen vervangen?

  9. Lijkt me erg lekker en ga dit zeker maken. Leuk de foto’s erbij
    Amandelmeel is voordeliger bij turkse winkels evenals kokosmeel en kokosmelk.

  10. Wauw wat een lekker recept. Vandaag gebakken en klein scheutje amandelaroma toegevoegd. Iets korter en zachter gebakken waardoor hij wat klef bleef binnenin. Super lekker bedankt.