Recept // Gezond bananenbrood #nosugar

Mag je je nog wel een foodie noemen als je onlangs geen bananenbrood uit je oven getoverd hebt? Nee… want bananenbrood is hot & happening in bloggerland! Dus ook ik moest er aan geloven (alsof dat een straf was…). En ooooo wat pakte dat goed uit. A new addiction is born… Je kunt bananenbrood in een ongezonde versie met suiker en bloem bakken, maar waarom ongezond doen als het ook gezond én lekker kan? Dit bananenbrood is glutenvrij*, lactosevrij én suikervrij. Gezond bananenbrood: de perfecte treat tijdens de #nosugar challenge**.

Ingrediënten gezond bananenbrood

  • 3 (rijpe) bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout*
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Handje ongebrande noten (zoals walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
  • Zout

bananenbrood

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
  4. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
  5. Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
  6. Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
  7. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
  8. Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
  9. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
  10. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar.
  11. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Onderaan deze blog vind je alle foto’s van de bereiding.

Voila! Klaar is je gezond bananenbrood. Eet smakelijk!

*Ik heb gekozen voor 100 gram amandelmeel en 50 gram havermoutmeel. Amandelmeel is wel 100% glutenvrij, ,maar havermout kan soms sporen van gluten bevatten. Let daar dus op. Je kunt variëren met meel. Bijv. met boekweit-, havermout-, amandel- en quinoa meel. Be creative!

**Doe je mee met de #nosugar challenge? Voeg dan wel wat noten toe aan je beslag, want deze eiwitten zorgen ervoor de je bloedsuikerspiegel stabiel blijven, ondanks de natuurlijke fruitsuikers.

Tip: ik heb ook een lekker chocolade bananenbrood recept voor je in de aanbieding!

Dit gezond bananenbrood recept is geïnspireerd op het Voedselzandloper Kookboek.

Groetjes!

Daisy


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

402 reacties

  1. Ik heb er nu allerlei noten, gebroken lijnzaad, chia, rozenknopjes, gegarneerd met sesamnootjes en een hele walnoot…verrukkelijk. Wel in goede cupcakevorm

  2. Hier nu twee keer gemaakt. Totaal geen problemen met afbakken.. Zelfs de temp. Tien graden lager en maar dertig min. baktijd. Wel in de oven laten staan als deze afkoelt, dan staat hij er wel die tijd bij opgeteld veertig minuten in..

    Tevens twee eieren meer gebruikt en honderd gram havermout en honderd gram amandelmeel gebruikt.

    Succes.

  3. Toen ik het recept de eerste keer maakte was het gelukt, Ik moest het wel langer in de oven houden om het droog te krijgen. De drie keren daarna is het steeds mislukt. Het werd maar niet droog, maar was inmiddels wel zeer zwart ondanks bakpapier. Ik heb zelfs muffin vormpjes gebruikt omdat ik dacht dat het dan sneller gaar zou worden. Dit is ook niet gelukt. De vierde keer is het iets meer gelukt maar duurde het nog steeds erg lang voordat het droog is van binnen. Ik heb deze keer eiwit apart opgeklopt tot het stijf werd om het wat luchtiger te maken. Het valt mij wel op dat het brood goed rijst maar daarna inzakt. Heeft iemand nog tips voor mij om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat het sneller gaart. Ik heb geen idee wat ik verkeerd doe.

    1. Ik heb hetzelfde probleem gehad, opgelost door het brood na de reguliere baktijd om te draaien en nog eens 10-15 min te bakken (zonder schaal). Opgelost. Zo voorkom je ook dat het zwart wordt. Het inzakken voorkom je door minder bakpoeder te gebruiken. Dit recept is ook heel lekker met een flinke eetlepel gemalen kaneel, rauwe cacao en stukjes zeer pure chocolade. Zonder de chocolade is het heel lekker om op een afgekoeld plakje bananenbrood een plakje oude kaas te leggen of stukje stilton.

  4. Ik zou ook graag willen weten ( zie nog geen antwoord ) hoeveel kcal er in de cake zitten .. Geprobeerd via een app maar daar kom ik niet echt goed uit ?

  5. Heerlijk bananenbrood!! Helaas veel dingen uiteindelijk moeten veranderen omdat ik veel niet meer mag eten. Mijn bananenbrood bestaat uit: Speltvlokken, eieren, lijnzaad, ongezoete amandel melk, appel en banaan. prima om te eten, zeker met een klein laagje soya boter, maar toch wil ik ook eens een ander proberen…..ben nog zoekende 😉 Tips zijn welkom!!

  6. Zou hij ook lekker zijn met (glutenvrije) havermout en wat kastanjemeel? Net kastanjemeel gemaakt namelijk. Dochtertje v 2 moet ineens strikt glutenvrij eten voortaan…

  7. Mijn 2e bananenbrood volgens dit recept ligt nu af te koelen. Heerlijk om een plak als tussendoortje mee te nemen naar werk. Het enige wat ik, lui als ik ben, anders doe is dat ik gewoon 150 gram amandelmeel gebruik en dus geen havermout verpulver. Dank voor het recept!

  8. Vandaag ook eindelijk gemaakt, supergoed gelukt! Helemaal niet droog en ook niet te vochtig. Mooie kleur. Vriendlief vond hem zelfs nog vrij luchtig, die had hem “masiever” verwacht. Lekker allemaal plakjes ingevroren, dus dat wordt smullen deze week! ?
    En ik ben eigenlijk geen bananenfan, maar zo is de smaak lekker!

  9. Heerlijk recept, maak hem nu iedere zondag om de week erop mee te nemen naar het werk. Tip voor degenen die geen keukenmachine hebben maar wel een blender:

    – Havervlokken fijn malen in de blender en in een kom doen;
    – Dadels eerst fijn snijden en de bananen prakken met een vork;
    – Eieren eerst in de blender doen zodat je genoeg vocht hebt en je blender bij de dadels niet vastloopt;
    – Eieren opkloppen in blender;
    – Dadels in stukjes erbij en vervolgens de geprakte bananen;
    – Geheel mixen en dan in een kom doen, waarna je het amandel- en havermeel erbij kunt doen en vervolgens de noten en het bakpoeder.

    Doe hem vervolgens in een bakblik bekleed met bakpapier, 45 min in de oven en je hebt een heerlijk bananenbrood 🙂

    Bedankt voor dit fijne recept!

  10. Net jullie recept (deels) gebruikt. Werd getriggerd door de boekweit.
    Ik kan het alleen niet laten om Tony Chocolonely, een hand vol walnoten en vijgen toe te voegen. Iets minder#nosugar daardoor. Wel erg lekker

    1. Je kunt het wel een paar dagen goed afgesloten (in de koelkast) bewaren. Maar je kunt er ook plakken van snijden en een deel invriezen. Dan pak je dagelijks een plakje uit de vriezer.

  11. Superrecept! Ik maak het nu voor de tweede keer.
    Wel had ik problemen met het uit de cakevorm krijgen.
    De helft bleef uiteindelijk achter. Moet ik het bakblik toch insmeren, ondanks gezonde recept?
    Ik heb nu als alternatief cakevormpjes van papier. Qua porties, bewaren en meenemen ook handig. Maar ben toch benieuwd hoe jullie het plakprobleem met gewoon bakblik .oplossen

      1. Handig! Daar was ik niet opgekomen! Dank!

        Nog een nieuwe vraag: het deeg rijst nauwelijks in de oven ondanks het pakpoeder.
        Heb je nog tips?

    1. Siliconen bakblik werkt perfect,is wel flexibel waardoor de cake iets breed wordt dan hoog,maar er blijft niks plakken en je kan hem eraf vouwen.

  12. Gister bananenbroodpremiere hier: smaakte lekker ( met volkoren spelt- en havermoutmeel) maar hij was niet goed gerezen, vrij compact in t midden… Ondanks al 2x oventijd verlengen…
    Moeten de eieren soms op kamertemp. net als bij cake? Had ik t geheel langer moeten mixen (luchtiger)? Hoe kan ik dit voorkomen/verbeteren?

    1. Ik heb zojuist ook volkoren spelt- en havermout meel gebruikt. Het is supergedelegeerden gelukt en ook goed gerezen. Was even bang dat dit niet zou gebeuren omdat ik er ook zwarte bessen bij had gedaan maar hij smaakt heerlijk!
      Mijn tip is om de eieren op kamertemperatuur met een mixer luchtig te kloppen, daarna alle ingrediënten er doorheen spatelen. Succes!

      1. eieren scheiden, het wit opkloppen totdat het niet meer vloeibaar is, het eigeel apart wat klutsen. Als je alle ingrediënten door elkaar gedaan hebt, dan pas het eiwit erdoor doen.
        Met het eiwit opkloppen is het handig ervoor te zorgen dat al je gereedschap vetvrij is (anders word het niet stijf)

        Wat het rijzen betreft kan je het anders doen. Ik gebruik 1 volle koffielepel baking soda (zuiveringszout) en een lekkere scheut biologisch citroensap. Rijzen doet het dan als de beste.